HomeHL-EconomyFox News: Η Ελλάδα αλλάζει κατεύθυνση μετά την κρίση χρέους

Fox News: Η Ελλάδα αλλάζει κατεύθυνση μετά την κρίση χρέους

Σε δημοσίευμα τους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δεν είναι όλα ρόδινα στην Ελλάδα, αλλά ο τουρισμός της φέτος γνώρισε μεγάλη άνθηση, όπως γράφει στην ιστοσελίδα του Fox News η Έιμι Κέλογκ.

«Το 2017 ήταν η χρονιά που άφησε πίσω της την κρίση», λέει στην Αμερικανίδα δημοσιογράφο ο ταξιδιωτικός πράκτορας Δίκαιος Καλαβρυτινός που εργάζεται στην Αθήνα. «Αυτή τη χρονιά, η κατάσταση στην Αθήνα και στην Ελλάδα γενικότερα βελτιώνεται μέρα με τη μέρα», προσθέτει ο ίδιος.

Ο τουρισμός γνώρισε αύξηση 7% μέσα στο 2017, εξέλιξη πολύ σημαντική για τον ζωτικό αυτό τομέα της ελληνικής οικονομίας. Μια στις πέντε νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα δημιουργήθηκε στον τομέα του τουρισμού και σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις κάθε 30 τουρίστες δημιουργούν μια νέα θέση εργασίας για κάθε Έλληνα πολίτη.

Ο κ. Καλαβρυτινός χαρακτηρίζει την Αθήνα μια από τις ασφαλέστερες πόλεις στον κόσμο και υποστηρίζει ότι η είναι η πόλη με τις καλύτερες υπηρεσίες. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις έχουν κρατήσει τους τουρίστες μακριά. Η Τουρκία, που είναι μια ανταγωνιστική αγορά, έχει επίσης βιώσει ταραχές, γεγονός που στρέφει το ενδιαφέρον των τουριστών στην Ελλάδα, αναφέρει η δημοσιογράφος του Fox News και προσθέτει ότι δεν υπάρχουν πια οι ογκώδεις εκείνες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που οργανώνονταν στη διάρκεια της κρίσης.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού κ. Αλέξανδρος Βασιλικός δήλωσε στο Fox News: «Δεν έχουμε πλέον ταραχές. Βλέπουμε ότι οι πελάτες μας δεν ανησυχούν πια. Αυτό ήταν ένα μεγάλο ζήτημα για εμάς μέχρι το 2015».

Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι στη βιομηχανία του τουρισμού που παραπονιούνται ότι οι υψηλότεροι φόροι που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα στο πλαίσιο των πακέτων διάσωσης και τα αυστηρότερα εισπρακτικά μέτρα έχουν περιορίσει τα καθαρά κέρδη, αλλά μολαταύτα ο κλάδος σημειώνει πρόοδο.

Οικονομολόγοι επισημαίνουν και άλλες θετικές ενδείξεις: η Ελλάδα βγήκε το καλοκαίρι στις αγορές. Τα ελληνικά ομόλογα κατέγραψαν χαμηλή απόδοση και οι διαρθρωτικές αλλαγές οδήγησαν σε μικρότερες κρατικές παρεμβάσεις σε ένα ευρύ φάσμα τομέων καθιστώντας πολλές επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικές.

Για πρώτη φορά σημειώθηκε ανάπτυξη το 2017 παρότι χαμηλή.

Αλλά με το χρέος να παραμένει στο 180% του ΑΕΠ υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος. Το ποσοστό της ανεργίας έχει μειωθεί, αλλά ακόμη ένας στους πέντε είναι άνεργος, ενώ σχεδόν οι μισοί νέοι είναι άνεργοι. Εξάλλου έχει σημειωθεί σε μεγάλο βαθμό και το φαινόμενο που αποκαλείται brain drain (ή αλλιώς η φυγή μυαλών).

Ωστόσο ο κ.Βασιλικός επισημαίνει ότι οι Έλληνες θα πρέπει να αναζητήσουν τις ευκαιρίες στις προκλήσεις που παρουσιάζονται.

«Δεν μπορούμε να βλέπουμε αρνητικά τα πράγματα. Πρέπει να τα βλέπουμε με δημιουργικό τρόπο. Αν δεν βρεις σήμερα δουλειά όπως έβρισκες πριν από πέντε ή δέκα χρόνια, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάξεις και την οπτική σου».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση