HomeΕΛΛΑΔΑΞεκίνησε η ανέλκυση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ»

Ξεκίνησε η ανέλκυση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ»

Από το πλοίο έχουν απ αντληθεί όλα τα καύσιμα που μετέφερε

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πάνω από το σημείο στο οποίο έχει βυθιστεί το «Αγία Ζώνη ΙΙ», νοτιοδυτικά της Αταλάντης στον Σαρωνικό, εργάζονται περισσότερα από 50 άτομα από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (25/11). Οι εργασίες έχουν ως στόχο την ανέλκυση στην επιφάνεια της θάλασσας του δεξαμενόπλοιου, για να αποκτήσει την πλευστότητά του και να οδηγηθεί στο πλησιέστερο ναυπηγείο. Στο σημείο βρίσκεται από χθες το πρωί πλωτός γερανός με δυνατότητα έλξης 1.300 τόνων.

Το «Αγία Ζώνη ΙΙ» αυτήν τη στιγμή έχει γυρίσει σε όρθια θέση και πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας έχει ξεπροβάλλει ήδη η τσιμινιέρα του πλοίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξειδικευμένα συνεργεία από δύτες πρεσάρουν αέρα σε συγκεκριμένα σημεία του πλοίου, προκειμένου να αδειάσει το νερό που βρίσκεται μέσα, ενώ ο γερανός ταυτόχρονα τραβάει το δεξαμενόπλοιο προς το πάνω. Σημειώνεται επίσης ότι από το πλοίο έχουν απαντληθεί όλα τα καύσιμα που μετέφερε και έχει σφραγιστεί.

Το «Αγ. Ζώνη ΙΙ» είναι κατασκευής του 1972, με χωρητικότητα 3.205 τόνων. Βυθίστηκε στις 2:45 τα ξημερώματα της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου νοτιοδυτικά της νησίδας Αταλάντης, ενώ ήταν αγκυροβολημένο και φορτωμένο με 2.200 μετρικούς τόνους fuel oil και 370 μετρικούς τόνους marine gas oil.

Στο πλοίο επέβαιναν δύο μέλη του πληρώματος από τα συνολικά έντεκα. Το σημείο όπου έχει στηθεί πλωτός γερανός επισκέφθηκε χθες το μεσημέρι με πλωτό σκάφος του λιμενικού, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός και ο αρχηγός του λιμενικού σώματος Σταμάτιος Ράπτης.

Ο κ. Σαντορινιός σχολιάζοντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό πρακτορείο Ειδήσεων το εγχείρημα, τόνισε ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική στιγμή και ότι προς το παρόν επικεντρωνόμαστε στην ασφάλεια της ανέλκυσης. Προσέθεσε επίσης ότι για πρώτη φορά ένα ναυάγιο ανελκύεται μόλις δύο μήνες από τη βύθισή του.

«Δεν σταματάμε εδώ θα συνεχίσουμε και θα προσπαθήσουμε να ανελκύσουμε όλα τα ναυάγια που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή και αποτελούν περιβαλλοντικές βόμβες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση