HomeHL-WorldΤο «Ισλαμικό Κράτος» πίσω από τη φονική επίθεση στο τέμενος του βόρειου Σινά

Το «Ισλαμικό Κράτος» πίσω από τη φονική επίθεση στο τέμενος του βόρειου Σινά

Η εισαγγελία της Αιγύπτου έκανε ανακοινώσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι ένοπλοι, που σκότωσαν περισσότερους από 300 ανθρώπους σε μια επίθεση εναντίον τζαμιού χθες Παρασκευή στο Βόρειο Σινά της Αιγύπτου, είχαν μια σημαία του Ισλαμικού Κράτους και ήταν 25 έως 30 στον αριθμό, αναφέρεται σε σημερινή δήλωση που εκδόθηκε από την αιγυπτιακή εισαγγελία.

Οι ένοπλοι, μερικοί από τους οποίους φορούσαν μάσκες και στολές στρατιωτικού στυλ, περικύκλωσαν το τζαμί αποκλείοντας παράθυρα και την είσοδο και άνοιξαν πυρ στο εσωτερικό του με αυτόματα όπλα, προστίθεται στη δήλωση, στην οποία οι εισαγγελείς επικαλούνται την έρευνά τους και συνεντεύξεις με επιζώντες τραυματίες.

«Ο αριθμός τους ήταν μεταξύ 25 και 30, κρατούσαν τη σημαία του Νταές και πήραν θέσεις μπροστά από την πόρτα του τζαμιού και τα 12 παράθυρά του με αυτόματα τουφέκια», αναφέρεται στη δήλωση, στην οποία χρησιμοποιείται το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους.

Νωρίτερα οι αρχές της Αιγύπτου ανακοίνωσαν ότι οι νεκροί από τη χθεσινή επίθεση έφτασαν τους 305.

«Ο απολογισμός των νεκρών της αιματηρής επίθεσης που πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή σε τζαμί στο Βόρειο Σινά της Αιγύπτου αυξήθηκε στους 305, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται 27 παιδιά, ενώ σε 128 ανέρχονται οι τραυματίες», μετέδωσε σήμερα το κρατικό αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA.

Οργισμένος ο αλ Σίσι

Οργισμένος και αποφασισμένος να «εξαφανίσει» από τη χώρα του τις ένοπλες ομάδες που λυμαίνονται την περιοχή του Σινά, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο οποίος έδωσε εντολή στους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων, να εξαπολύσουν το μεγαλύτερο κύμα στρατιωτικής επίθεσης που έχει γίνει ποτέ σε περίοδο μη γενικευμένου πολέμου.

Ο Σίσι, σε διάγγελμά του, κατέστησε σαφές πως αυτή τη φορά, με το αίμα των νεκρών και των δεκάδων τραυματιών από το τέμενος του Σινά, να μην έχει στεγνώσει, είναι αποφασισμένος να ξεκινήσει πόλεμο μέχρι τελικής πτώσεως απέναντι στα ένοπλα τμήματα που συνδέονται με τα τζιχαντιστικά δίκτυα και ευθύνονται για το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και για πολλοστών τρομοκρατικών ενεργειών τα τελευταία χρόνια.

Το χρονικό της τρομοκρατικής επίθεσης

Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι της Παρασκευής, σε τέμενος στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ταρακούνησε το βόρειο Σινά και από την πρώτη στιγμή φάνηκε ότι τα θύματα θα είναι δεκάδες. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων και η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου μετέδωσαν ότι οι νεκροί είναι 305 και οι τραυματίες τουλάχιστον 128. Σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές, ανάμεσα στους νεκρούς προσκυνητές είναι και 27 παιδιά.

Όπως ανέφεραν αξιωματούχοι της αστυνομίας και αυτόπτες μάρτυρες από το μακελειό στο τέμενος, όσοι δεν σκοτώθηκαν από την έκρηξη και βγήκαν έξω, δέχτηκαν επίθεση από ενόπλους, οι οποίοι έφτασαν στο σημείο μέσα χρησιμοποιώντας τέσσερα τζιπ. Σύμφωνα με Αιγύπτιο δημοσιογράφο, κάποιοι από τους ενόπλους φορούσαν γιλέκα με εκρηκτικά και μπήκαν μέσα στο τέμενος όπου και τα ενεργοποίησαν, προκαλώντας τις εκρήξεις και τον πανικό στους εκατοντάδες ανθρώπους που είχαν σπεύσει για να προσευχηθούν.

Όπως ανέφεραν τα τοπικά μέσα, μαχητές επιτέθηκαν με όπλα και ενεργοποίησαν εκρηκτικά, στο τέμενος αλ-Ράουντα, στην πόλη Μπιρ αλ Αμπντ, περίπου 40 χιλιόμετρα από πρωτεύουσα του Βορείου Σινά, αλ-Αρίς, την ώρα που οι πιστοί έκαναν την προκαθορισμένη προσευχή της Παρασκευής.

Το τζαμί ανήκει στο τάγμα των Σούφι, ένα μυστικιστικό κλάδο του Ισλάμ, του οποίου οι οπαδοί θεωρούνται από τους σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές (και τους τζιχαντιστές) ως αποστάτες επειδή αγαπούν τους αγίους και τα ιερά, καθώς έχουν επιρροές και από το χριστιανισμό. Η επίθεση ήρθε λίγες ημέρες πριν από τους ετήσιους εορτασμούς των γενεθλίων του προφήτη Μωάμεθ, που γιορτάζονται από μουσουλμάνους στην Αίγυπτο. Τα φεστιβάλ γίνονται από τα τζαμιά που συνδέονται με το Σούφι σε όλη τη χώρα.

Το τέμενος λέγεται ότι είναι ο τόπος γέννησης του σεΐχη Eid al-Jariri, που θεωρείται ο «πατέρας» του Σουφισμού στη χερσόνησο του Σινά.

Σύμφωνα με το τοπικό πρακτορείο Al-Masry Al-Youm στο σημείο έσπευσαν πάνω από 30 ασθενοφόρα για να παραλάβουν νεκρούς και τραυματίες και συνεχίζουν μέχρι αυτή τη μαραθώνια προσπάθεια.

Να σημειωθεί ότι εδώ και καιρό, έχει απαγορευθεί η είσοδος σε δημοσιογράφους στην περιοχή του Βορείου Σινά. Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος από το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου, Khaled Megahed, έκανε αρχικά λόγο για πάνω από 150 νεκρούς ή τραυματίες και όπως φαίνεται οι φόβοι του και η εκτίμησή του επιβεβαιώθηκαν.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση