HomeHL-HealthΑίτημα δημιουργίας εθνικού μητρώου ατόμων με βλάβες νωτιαίου μυελού

Αίτημα δημιουργίας εθνικού μητρώου ατόμων με βλάβες νωτιαίου μυελού

Από την ΕΕΦΙΑπ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τη δημιουργία εθνικού μητρώου ατόμων με βλάβες νωτιαίου μυελού προτείνει στο υπουργείο Υγείας η Ελληνική Εταιρεία Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΕΕΦΙΑπ).

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αξιόπιστα επιδημιολογικά δεδομένα σχετικά με τη συχνότητα εμφάνισης, τον επιπολασμό και τη θνησιμότητα μετά από τραυματισμό του νωτιαίου μυελού. Τα υπάρχοντα στοιχεία από μελέτες καλύπτουν μόνο μέρος του συνολικού ελληνικού πληθυσμού και η μεγαλύτερη μελέτη αναφέρει ετήσια συχνότητα 33,6 ανά εκατομμύριο και τα τροχαία ατυχήματα ως τις κύριες αιτίες τραυματισμού, ενώ το ποσοστό των ανδρών είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό των γυναικών.

Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕΦΙΑπ, ιατρός Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, Νικόλαος Ρούσσος, μιλώντας από το βήμα το 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του Τμήματος Μελέτης και Αποκατάστασης Βλαβών Νωτιαίου Μυελού, με τίτλο «Από την πρόληψη στην επανένταξη. Εκεί που συναντιόμαστε όλοι», το οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Ρούσσος σημείωσε ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία στη χώρα μας δεν είναι πολύ ελπιδοφόρα. «Το πρόβλημα των επιδημιολογικών στοιχείων είναι ότι δεν έχουν καταγραφεί και δεν μπορούν να καταγραφούν πάρα πολύ αντικειμενικά, ούτε μπορούν να πιάσουν όλο το εύρος των βλαβών του νωτιαίου μυελού. Είναι πάρα πολύ δραματικό και εντυπωσιακό το να επισυμβαίνει μία κάκωση νωτιαίου μυελού, δηλαδή μία τραυματική βλάβη του νωτιαίου μυελού. Αλλά το ίδιο μεγάλη και καταστροφική είναι και η παθολογικού τύπου βλάβη του νωτιαίου μυελού, δηλαδή μία βλάβη που οφείλεται, για παράδειγμα, σε έναν όγκο, έναν καρκίνο, ή και σε έναν καλοήθη όγκο, δεν είναι ένας καρκίνος που θα σκοτώσει τον άνθρωπο, αλλά που θα του έχει συνθλίψει τον νωτιαίο μυελό και τον κάνει παραπληγικό. Τα επιδημιολογικά στοιχεία τείνουν να μην το βλέπουν αυτό το κομμάτι της μη τραυματικής βλάβης, αλλά να προσμετρούν της τραυματικής βλάβης που είναι και πιο εντυπωσιακό. Εμείς, ως Εταιρεία Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, έχουμε ζητήσει από το υπουργείο να καταγράφονται όλα αυτά τα περιστατικά και να έχουμε κατά το δυνατόν την πληρέστερη καταγραφή, ώστε να ξέρουμε γιατί μιλάμε. Το αρχείο πρέπει να έχει το είδος της αναπηρίας, την ηλικία αυτού που την έχει, τα συνοδά του προβλήματα, αλλά και τα κοινωνικοικονομικά του προβλήματα» τόνισε ο ίδιος.

Παράλληλα, επισήμανε ότι για τις βλάβες του νωτιαίου μυελού, που ευθύνονται για αναπηρία, κυριότερη αιτία είναι τα τροχαία, ενώ, σύμφωνα με τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία, οι τραυματισμοί κατά τη διάρκεια καταδύσεων είναι η κυριότερη αιτία στους εφήβους. Ακόμη, υπογράμμισε ότι πέρα από την οδική συμπεριφορά, την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και την οδήγηση χωρίς ζώνη ασφαλείας, που αποτελούν αιτίες βλαβών του νωτιαίου μυελού, υπάρχει και η ευθύνη της πολιτείας και των τοπικών Αρχών για τους δρόμους-καρμανιόλες.

Προβλήματα στην πιστοποίηση αναπηρίας

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζονται κατά την πιστοποίηση αναπηρίας αναφέρθηκε ο ψυχίατρος, πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Αναπηρίας Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας, Ιωάννης Γκιουζέλης. «Υπάρχει ένα παρελθόν στην πιστοποίηση, το οποίο έχει προκαλέσει μία διαφορετική νοοτροπία από αυτήν που θα έπρεπε να υπάρχει. Πρέπει να μπούνε καινούριοι κανόνες, που να αφορούν όλους τους πολίτες αυτής της χώρας και να εκτιμώνται οι βλάβες, οι διαταραχές, οι αναπηρίες τους με τον ίδιο τρόπο, με ένα πνεύμα σύγχρονο και παγκοσμίως αποδεκτό» σημείωσε ο κ. Γκιουζέλης.

Παράλληλα, τόνισε, ότι ο εισηγητικός φάκελος του ασθενούς είναι ένα βασικό βοήθημα, το οποίο χρειάζεται για να μπορέσει η επιτροπή να εκτιμήσει τη βαρύτητα του εκάστοτε προβλήματος. «Ο εισηγητικός φάκελος πρέπει να είναι εξειδικευμένος, ανάλογα με την ομάδα παθήσεων την οποία έχει ο καθένας, και να περιλαμβάνει τα στοιχεία που χρειάζονται στις επιτροπές αναπηρίας, ώστε να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Είναι σημαντικό να κατανοήσουν όλοι οι θεράποντες ιατροί, που καλούνται να συντάξουν εισηγητικούς φακέλους, πως οι γιατροί των επιτροπών δεν γνωρίζουν τους εξεταζομένους, όπως τους γνωρίζουν οι ίδιοι οι θεράποντες. Αυτοί οι γιατροί των επιτροπών, σε σύντομη ώρα, πρέπει να κατανοήσουν τη φύση και τη βαρύτητα των παθήσεων και την εξ’ αυτών αναπηρία των πασχόντων» πρόσθεσε ο κ. Γκιουζέλης.

Μιλώντας για τη σύνθεση των επιτροπών πιστοποίησης αναπηρίας, εξήγησε ότι αποτελούνται από τρεις γιατρούς που έχουν εκπαιδευτεί στην αξιολόγηση της αναπηρίας, οι οποίοι δεν είναι υποχρεωτικό να είναι μίας ειδικότητας. «Η δουλειά των γιατρών που αποτελούν τις επιτροπές δεν είναι να κάνουν διάγνωση και θεραπεία, αλλά να αξιολογήσουν τον βαθμό αναπηρίας. Και εκεί υπάρχει το θέμα της ειδικής εκπαίδευσης και της εξειδίκευσης και ενδεχομένως και της υποειδικότητας. Γίνεται προσπάθεια να ομαδοποιούνται κατά κάποιο τρόπο οι πάσχοντες που εξετάζονται από μία επιτροπή βάσει της κυρίας νόσου, όμως τα περαιτέρω θέματα που μπορεί να τους απασχολούν είναι ποικίλης φύσης. Σε μία τέτοια περίπτωση, η επιτροπή εκτιμά αν θα προσκαλέσει έναν πιο ειδικό από μία άλλη επιτροπή, ή αν τα πράγματα είναι ξεκάθαρα βγάζει η ίδια την απόφαση» επισήμανε ο κ. Γκιουζέλης. Τέλος, υπογράμμισε ότι στις επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας δεν υπάρχουν παιδονευρολόγοι, ογκολόγοι, γιατροί φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης και γιατροί εργασίας.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση