HomeΚΡΗΤΗΣεμινάριο πρώτων βοηθειών για την αντιμετώπιση δηλητηριάσεων σκύλων

Σεμινάριο πρώτων βοηθειών για την αντιμετώπιση δηλητηριάσεων σκύλων

Την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα δηλητηριασμένα δολώματα αποτελούν τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο θανάτωσης των κυνηγετικών σκύλων στην Κρήτη, ενώ οι τραυματισμοί και τα ατυχήματα κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ταλαιπωρούν τόσο τα ζώα όσο και τους ιδιοκτήτες τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να ενημερωθούν οι κυνηγοί πώς να αντιμετωπίζουν, άμεσα και αποτελεσματικά, πιθανά περιστατικά δηλητηρίασης των κυνηγετικών τους σκύλων στο πεδίο αλλά και ατυχήματα ή προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη διαβίωση του ζώου, το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και ο 1ος Κυνηγετικός Σύλλογος Χανίων διοργανώνουν σεμινάριο ενημέρωσης και εισαγωγή στις πρώτες βοήθειες για κυνηγούς –και όχι μόνο- στα Χανιά, την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017 και ώρες 19.00-21.00, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χανίων (Κυδωνίας 29, Χανιά).

Το Σεμινάριο αυτό είναι το 2ο κατά σειρά που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, σε συνεργασία με την Α’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης & Δωδεκανήσου και τους Κυνηγετικούς Συλλόγους μέλη της.

Όπως διαπιστώνεται και από τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από την υλοποίηση των έργων : LIFE09 NAT/ES/000533 «Καινοτομίες Ενάντια στα Δηλητηριασμένα Δολώματα» και «Καινοτόμες Δράσεις Ενάντια στα Δηλητηριασμένα δολώματα-Πρόγραμμα After-LIFE» τα οποία υλοποιεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης από το 2010 έως σήμερα, περισσότερα από 40 κυνηγετικά σκυλιά χάνονται κάθε χρόνο εξαιτίας των δηλητηριασμένων δολωμάτων. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνονται και από τα ευρήματα της Κρητικής Ομάδας Σκύλων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΚΟΣ), που συστάθηκε με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη και επιχειρεί στην Κρήτη από τον Αύγουστο του 2016.

Στους ίδιους περίπου αριθμούς κινούνται και οι θάνατοι κυνηγετικών σκύλων είτε από τραυματισμούς, είτε από εγκατάλειψη, είτε από κακές συνθήκες διαβίωσης αλλά και έλλειψης γνώσεων των κυνηγών σχετικά με την αντιμετώπιση συνηθισμένων ασθενειών των ζώων τους.

Afisa_Seminario Kinigitiko skili_ΝΟΕΜΩΡΙΟΣ 2017_POPI.cd

Το πρόγραμμα του σεμιναρίου, περιλαμβάνει τις ακόλουθες εισηγήσεις:

19.00-19.20:    Η ευζωία των κυνηγόσκυλων.  Μαρία Καμπουράκη, Κτηνίατρος

19.20-19.40:    Οι δηλητηριάσεις και οι τραυματισμοί στα κυνηγετικά σκυλιά. Μανόλης Σουρανάκης, Κτηνίατρος

19.40-20.00:    Εφαρμογή προγραμμάτων ζωοανθρωπονόσων. Ενημέρωση δράσης. Κατερίνα Χουλιαρά, Κτηνίατρος, Τμ. Κτηνιατρικής ΔΑΟΚ Π.Ε. Χανίων

20.00-20.15:    Επιπτώσεις δηλητηρίασης στην άγρια πανίδα. Παναγιώτης Γεωργιακάκης, Δρ. Περιβαλλοντικής Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

20.15-20.30:    Η Κρητική Ομάδα Σκύλων Ανίχνευσης (ΚΟΣ) Δηλητηριασμένων Δολωμάτων στη μάχη ενάντια στις φόλες. Πόπη Μπαξεβάνη, Υπεύθυνη Συντονισμού ΚΟΣ, Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

20.30-20.45:    Η ΚΟΣ στην πράξη. Γιάννης Γρηγοράκης, Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας, Α’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης & Δωδεκανήσου

20.45-21.00: Συζήτηση-ερωτήσεις.

Το σεμινάριο διοργανώνεται στο πλαίσιο του έργου «Καινοτόμες Δράσεις Ενάντια στα Δηλητηριασμένα Δολώματα-Πρόγραμμα After-LIFE», με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη.

Διαφήμιση
Διαφήμιση