HomeHL-9Ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από την είκονα

Ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από την είκονα

Πρεμιέρα σήμερα για την έκθεση φωτογραφίας από τα γυρίσματα του Γιάννη Σμαραγδή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Παρακολουθώντας τα γυρίσματα της ταινίας στην Κρήτη αλλά και στην Αθήνα ο φωτογράφος Μανώλης Μετζάκης επιχειρεί μέσα από τις φωτογραφίες του να συνδέσει το φυσικό και πνευματικό περιβάλλον κατά την διάρκεια τον κινηματογραφικών γυρισμάτων της ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή «Καζαντζάκης».

Το αποτέλεσμα όλης αυτής της προσπάθειας μεταφράζεται σε μια έκθεση – ξενάγηση στον κόσμο του Νίκου Καζαντζάκη στο Ηράκλειο. Την διοργάνωση έχει η Περιφέρεια Κρήτης-ΠΕ Ηρακλείου μαζί με την Ελληνική Καλλιτεχνική Φωτογραφία. Η έκθεση αποτελείται από 90 μεγάλες φωτογραφίες διαστάσεων 50χ70.

O Μανώλης Μετζάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κρήτης, με πτυχίο στα Μαθηματικά. Είναι ιδιοκτήτης δύο φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης.

Από το 1989 που έγινε μέλος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας Κρήτης ασχολείται συνεχώς με την καλλιτεχνική φωτογραφία. Από το 1992 μέχρι το 2000 είναι Γενικός Έφορος και από το 2000 έως το 2014 Πρόεδρος της.

metzakis-tainia8

Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας καθώς και της Παγκόσμιας Φωτογραφικής Ένωσης (GPU – Global Photographic Union) Είναι κριτής σε πολλούς φωτογραφικούς διαγωνισμούς καλλιτεχνικής φωτογραφίας σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Από το 1993 και μετά παίρνει συνεχώς μέρος σε διεθνείς εκθέσεις καλλιτεχνικής φωτογραφίας.

Έχει λάβει μέρος σε 800 περίπου εκθέσεις καλλιτεχνικής φωτογραφίας, με 280 διαφορετικές καλλιτεχνικές φωτογραφίες, που έχουν κερδίσει, 25 χρυσά μετάλλια, 21 ασημένια, 19 χάλκινα, 95 τιμητικές διακρίσεις και 1550 αναρτήσεις.

Έχει τιμηθεί για το έργο του και φωτογραφίες του φιλοξενούνται σε μουσεία στην Καταλονία και στο Ηράκλειο Κρήτης.

Από το 1990 διδάσκει συνεχώς καλλιτεχνική φωτογραφία στα τμήματα ( αρχαρίων και προχωρημένων) της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας Κρήτης. Έχει διδάξει καλλιτεχνική φωτογραφία για τέσσερα χρόνια στο δημόσιο ΙΕΚ Ηρακλείου, καθώς και για τρία χρόνια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Από το Σεπτέμβριο του 2000 μέχρι το 2010 δίδαξε Καλλιτεχνική Φωτογραφία και Βιομαθηματικά στο Τεχνικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης ( Α.Τ.Ε.Ι.) στο Ηράκλειο. Από τον Οκτώβριο του 2006 έως τον Μάρτιο του 2007 συμμετείχε στα γυρίσματα της ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή “EL GRECO” ως φωτογράφος Πλατώ.

Έχει κάνει ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα ( Ηράκλειο,Αθήνα,Ρόδο, Σαντορίνη, Πρέβεζα, Νεάπολη) και στο εξωτερικό (Tirgu Mures και Oradea στην Ρουμανία, στην Ουκρανία, την Αίγυπτο, την Ιταλία, την Αυστραλία, την Κίνα, την Ελβετία, το Βέλγιο, κλπ).

Info

Στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου στην Πλατεία Ελευθέριας στο Ηράκλειο. Από την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017 έως τις 30 Νοεμβρίου 2017. Η έκθεση θα είναι ανοιχτά καθημερινά από τις 9 μέχρι τις 13:30 και 18:00 έως 21:00.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση