HomeΕΛΛΑΔΑΕΛΣΤΑΤ: Ένας στους πέντε εργάζεται κατά τη διάρκεια των σπουδών του

ΕΛΣΤΑΤ: Ένας στους πέντε εργάζεται κατά τη διάρκεια των σπουδών του

Έρευνα σε άτομα ηλικίας 15 έως 34 ετών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Περίπου ένα στα πέντε νέα σε ηλικία άτομα εργάστηκε πέρυσι κατά τη διάρκεια των σπουδών του και οι περισσότεροι εξ’ αυτών βρήκαν εργασία μέσω συγγενών, φίλων ή γνωστών.

Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από την ειδική έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για τη θέση των νέων στην αγορά εργασίας, η οποία διεξήχθη παράλληλα με την έρευνα εργατικού δυναμικού το β’ τρίμηνο 2016. Ο πληθυσμός- στόχος της έρευνας ήταν τα άτομα ηλικίας 15 έως 34 ετών και το ποσοστό απόκρισης σε αυτήν ανήλθε στο 97,2%.

Επίσης, οι κύριες διαπιστώσεις της έρευνας ήταν οι ακόλουθες:

*Περίπου ένα στα πέντε άτομα εργάστηκε κατά τη διάρκεια των σπουδών του. Οι κύριοι λόγοι που οι ερευνώμενοι δε συνέχισαν τις σπουδές τους είναι είτε το ότι θεωρούσαν το επίπεδο σπουδών τους ικανοποιητικό είτε το ότι ήθελαν να εργαστούν.

Στην πλειονότητά τους δήλωσαν ότι δε συνέχισαν τις σπουδές τους, είτε επειδή θεωρούσαν το τότε επίπεδο σπουδών τους ικανοποιητικό (36,4%) είτε επειδή ήθελαν να εργαστούν (28,2%).  Λιγότεροι (13,2%) αναφέρουν ότι δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στον βαθμό δυσκολίας ενός ανώτερου επιπέδου σπουδών, ενώ το 5,0% αναφέρει το υψηλό κόστος σπουδών. Οι άλλοι λόγοι περιλαμβάνουν οικογενειακούς λόγους, λόγους υγείας κλπ. Η επιθυμία για εργασία εντοπίζεται περισσότερο σε νεότερες ηλικίες, χαμηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης και άτομα αλλοδαπής υπηκοότητας. Επιπλέον, σε αυτές τις κατηγορίες αναφέρεται περισσότερο η δυσκολία ανταπόκρισης σε ανώτερο επίπεδο σπουδών.

*Το ποσοστό των ατόμων που είχαν υποστήριξη από τον ΟΑΕΔ ή κάποιο άλλο δημόσιο οργανισμό για να βρουν εργασία ήταν 2,4%.

*Στην πλειονότητά τους οι ερευνώμενοι δήλωσαν ότι η εκπαίδευση που έχουν ολοκληρώσει τους βοηθά στα εργασιακά τους καθήκοντα.

*Το 54,1% των ανέργων και το 42,8% των μη ενεργών δήλωσαν διατεθειμένοι να αλλάξουν τόπο κατοικίας, προκειμένου να αναλάβουν εργασία. Για τους περισσότερους ανέργους, αυτή η αλλαγή αφορά σε μετακίνηση μόνο εντός της Ελλάδας (28,6%), ενώ λιγότεροι (15,6%) είναι διατεθειμένοι να μετακινηθούν σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ακόμα λιγότεροι (9,9%) να μετακινηθούν ακόμα και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, το ποσοστό των απασχολουμένων που πραγματικά χρειάστηκε να το κάνουν ήταν 5,4%.

tanea.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση