HomeΚΟΣΜΟΣAirbus: Εξετάζει το μέλλον ενός αεροπλάνου… χωρίς πιλότους

Airbus: Εξετάζει το μέλλον ενός αεροπλάνου… χωρίς πιλότους

Παρά τις δυσκολίες που προκύπτουν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία κατασκευής αεροσκαφών, Airbus, θέλει να αναπτύξει αυτόνομα αεροσκάφη και τεχνολογίες που θα επιτρέπουν σε έναν μόνο κυβερνήτη να πετάει μόνος του, μειώνοντας κατά πολύ τα κόστη που προκύπτουν από τους μισθούς των πιλότων.

Η Airbus, εξετάζει την προοπτική αυτή, καθώς έχει παρατηρήσει μία παρόμοια τάση στην αγορά αυτοκινήτων, όπου οι κατασκευαστές αυτοκινήτων αποκτούν ή επενδύουν σε αυτόνομες startups επιχειρήσεις.

Οι κατασκευαστές αεροπλάνων, συμπεριλαμβανομένης της Airbus και της Boeing, εξετάσουν εδώ και καιρό, την ανάπτυξη μιας τεχνητής νοημοσύνης που θα επιτρέψει μία ημέρα στους χειριστές υπολογιστών να πετάξουν αεροπλάνα, χωρίς τη βοήθεια του ανθρώπινου δυναμικού στα χειριστήρια.

Η υλοποίηση αυτής της ιδέας δε θα είναι εύκολη υπόθεση, καθώς εδώ και δεκαετίες οι εμπορικές πτήσεις οφείλουν να έχουν, βάσει κανονισμού, δύο πιλότους στο πιλοτήριο.

Πρώην μέλος της American Airlines και σύμβουλος αεροπλοΐας επισημαίνει τις δυσκολίες που μπορεί να υπάρξουν σ’ αυτό το εγχείρημα, καθώς δεν είναι σαφές αν οι επιβάτες ή οι ασφαλιστές θα δεχτούν ένα τέτοιο γεγονός.

Ο Shukor Yusof, ιδρυτής της εταιρείας συμβούλων αεροπλοΐας, Endau Analytics, στη Μαλαισία επισημαίνει:

«Οι άνθρωποι είναι αναμφισβήτητα ανήσυχοι για αυτά τα πράγματα» και καταλήγει:

«Μπορεί να έχετε αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, λεωφορεία χωρίς οδηγούς, αλλά για κάτι που πετάει… αυτό είναι κάτι διαφορετικό».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση