HomeHL-EconomyΔιπλή ανατροπή για 260.000 ένστολους

Διπλή ανατροπή για 260.000 ένστολους

Πώς διαμορφώνονται οι μειώσεις των συντάξεων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σημαντικές ανατροπές έρχονται στις συντάξεις και μάχιμη πενταετία έρχεται για 260.000 ένστολους.

Όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος, οι μεν 120.000 απόστρατοι φαίνεται να πέφτουν στα «μαλακά» με μειώσεις συντάξεων 8% κατά μέσο όρο (αντί 18%) από τον επανυπολογισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ κεραμίδα με σχεδόν πενταπλάσιες εισφορές εξαγοράς της «μάχιμης 5ετίας» επαπειλείται σε νέα εγκύκλιο για τους 140.000 εν ενεργεία στρατιωτικούς και κυρίως αστυνομικούς, λιμενικούς και πυροσβέστες.

Η σύνταξη που έχουν σήμερα υπολογίζεται εκ νέου με βάση τις αποδοχές των εν ενεργεία, όπως αυτές αναπροσαρμόστηκαν με το νόμο 4307/2014.

Για τον επανυπολογισμό προσμετρώνται όλα τα έτη με τα οποία συνταξιοδοτήθηκαν, δηλαδή τα χρόνια της πραγματικής τους υπηρεσίας συν τα διπλά έτη της μάχιμης 5ετίας, και τα διπλά πτητικά – καταδυτικά εξάμηνα της θητείας τους.

Τα διπλά έτη πιάνονται για όσους κατετάγησαν ως το 1990 και συνταξιοδοτήθηκαν στα επόμενα χρόνια, γιατί μέχρι τότε (1990) δεν υπήρχε υποχρέωση καταβολής και υπολογισμού εισφορών στο Δημόσιο.

Αντίθετα όσοι μπήκαν μετά το 1990 στο στράτευμα και τα Σώματα Ασφαλείας έχουν εισφορές και για τα διπλά έτη. Αν δεν τις έχουν καταβάλει, θα βρεθούν προ εκπλήξεων γιατί με τη νέα εγκύκλιο που ετοιμάζουν τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών το κόστος εξαγοράς για τα διπλά έτη αυξάνεται σημαντικά και ειδικά στα Σώματα Ασφαλείας σχεδόν πενταπλασιάζεται.

Στη νέα σύνταξη (ανταποδοτικό σκέλος) που επανυπολογίζεται με το νόμο Κατρούγκαλου λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των ετών, δηλαδή πραγματική υπηρεσία και διπλά έτη. Αυτό οδηγεί σε εικονική ασφάλιση 40 ή 50 ή και 60 ετών υπηρεσίας. Τα έτη αυτά παίρνουν μεγαλύτερα ποσοστά αναπλήρωσης και δίνουν βελτιωμένο ποσό ανταποδοτικής σύνταξης. Παρά ταύτα θα υπάρχουν μειώσεις ως 8% κατά μέσο όρο.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση