HomeHL-9Στα “μανταλάκια” οι “πρωταθλητές” λαθρέμποροι και φοροφυγάδες του 2016

Στα “μανταλάκια” οι “πρωταθλητές” λαθρέμποροι και φοροφυγάδες του 2016

Δείτε τις λίστες που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Βουλής

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Λίστα με τα ονόματα και τα πλήρη στοιχείων των εμπλεκομένων σε 44 μεγάλες υποθέσεις λαθρεμπορίας του 2016, αναρτήθηκε δημόσια στην ιστοσελίδα της Βουλής, μαζί με τις διατάξεις του νέου κρατικού προϋπολογισμού.

Αίσθηση προκαλεί ότι στην λίστα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, επιχειρήσεις και πρόσωπα που απασχόλησαν έντονα και την πολιτική ζωή της χώρας, όπως η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ στην οποία διεγράφησαν τα πρόστιμα για λαθρεμπορία ύψους 38 εκατ. ευρώ λόγω της εξαγορά της από τον επιχειρηματία κύριο Ιβάν Σαββίδης, καθώς επίσης και ο κύριος Θεόδωρος Κουντούρης, πλοιοκτήτης του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» το οποίο ναυάγησε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες τον Σεπτέμβριο του 2017 έξω από τη Σαλαμίνα, προξενώντας σοβαρή θαλάσσια ρύπανση στον Σαρωνικό.

Στην ίδια λίστα «παρελαύνουν» όμως και πολλοί άλλοι ακόμα, μεταξύ των οποίων σεσημασμένοι λαθρέμποροι που έχουν διαφύγει στο εξωτερικό ή οι έξι συλληφθέντες ουκρανικού λαθρεμπορικού «τσιγαράδικου» που πιάστηκε ανοικτά της Κορώνης τον Φεβρουάριο του 2015, μέχρι και κρατικές ΔΕΚΟ που ελέγχονται για τελωνειακές παραβάσεις.

Η δημόσια ανάρτηση προβλέπεται των στοιχείων για υποθέσεις λαθρεμπορίου και φοροδιαφυγής αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και προβλέπεται από το άρθρο 75 του ν.4270/2014.

Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία για το λαθρεμπόριο τα οποία -κατ’απαίτηση του Μνημονίου- συνοδεύουν τον νέο κρατικό προϋπολογισμό;

1. Υπόθεση ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ: Η εταιρία του Θεόδωρου Κουντούρη της οποίας το δεξαμενόπλοιο «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» βυθίστηκε ξαφνικά (βράδυ Σαββάτου προς Κυριακή ξημερώματα στις 9-10 Σεπτεμβρίου 2017) έξω από τη Σαλαμίνα, είχε μπει ήδη από καιρό στα «ραντάρ» των διωκτικών αρχών για «σκαστή» υπόθεση λαθρεμπορίας.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι στις 15/9/2016 καταλογίστηκαν δασμοί και πρόστιμα 411.171 στους κ. Κουντούρη Θεόδωρο, Βαλτζη Ιωάννη, Καρατζά Υπάτιο, Κουκη Μιχαήλ, Σκαφίδα Γεωργίου, Δόντη Μιχαήλ και Φραγκάκο Ιωάννη για λαθρεμπορία ύψους 137.000 ευρώ.

Αστικά συνυπεύθυνες εμφανίζονται και οι εταιρίες τους, ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ Ι και ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙΙ, καθώς και η ΦΩΣ Α.Β.Ε. & Ν.Ε.ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ. Είναι εμφανές ότι στην προκειμένη υπόθεση δεν είχε εμπλακεί το ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ, το οποίο συνέχιζε να εκτελεί δρομολόγια μέχρι και έναν χρόνο μετά, καθώς από την ανακοίνωση του Λιμενικού για το ναυάγιο (στην οποία δεν αναφερόταν πάντως το όνομα του πλοιοκτήτη) προέκυπτε ότι το πλοίο ήταν έμφορτο με πετρέλαιο που τελικά κατέληξε στη θάλασσα.

Στη λίστα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής αναφέρεται ότι οι παραβάτες κατέθεσαν προσφυγή στα δικαστήρια. Πέραν από τα πρόστιμα όμως, δεν τους καταλογίστηκαν οι διαφυγόντες φόροι και δασμοί ύψους 137.000 ευρώ, επειδή τα πετρελαιοειδή προϊόντα κατασχέθηκαν από τις διωκτικές αρχές.

2. ΣΕΚΑΠ: Η λίστα εμφανίζει ότι στις 8 Φεβρουαρίου 2016 επεβλήθησαν δασμοί και πρόστιμα 37,5 εκατομμυρίων ευρώ σε 4 πρόσωπα (Νικόλαο Παππά, Ιωάννη Ζηνα, Κωνσταντίνο Παχη και Καρατζούνη Αθανάσιο) και στην καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ ως αλληλέγγυα υπόχρεη, για λαθρεμπόριο τσιγάρων ύψους 9,4 εκατ. ευρώ σε διαφυγόντες δασμούς και φόρους.

Η λίστα αναφέρει ακόμη ότι τα πρόσωπα και η εταιρία κατέθεσαν προσφυγή. Αυτό που δεν αναφέρεται στην λίστα είναι ότι στις αρχές Απριλίου 2017 το Διοικητικό Πρωτοδικείο επικύρωσε το πρόστιμο. Καθώς όμως η εταιρία είχε ήδη περιέλθει στον επιχειρηματία κύριο Ιβάν Σαββίδη, αντί να ακολουθήσει νέα προσφυγή στο Διοικητικό Εφετείο, λίγες μέρες αργότερα στην Βουλή ψηφίστηκε τροπολογία από την κυβερνητική πλειοψηφία (στις 28 Απριλίου 2017) που διαγράφει το πρόστιμο των 38 εκατομμυρίων στην ΣΕΚΑΠ για την διαπιστωθείσα υπόθεση λαθρεμπορίας, χάριν της βιωσιμότητος της εταιρίας και της επένδυσης.

3. «Τσιγαράδικο» στην Καλαμάτα: Το Φεβρουάριο του 2015 εντοπίστηκε πλοίο ανοικτά της Κορώνης με παράνομο φορτίο τσιγάρων και συνελήφθησαν τα 6 μέλη του πληρώματος, ρωσικής και ουκρανικής καταγωγής. Η λίστα αναφέρει ότι οι συλληφθέντες δεν άσκησαν ένδικα μέσα (πιθανώς εγκαταλείφθηκαν από τα αφεντικά τους) και πλέον εκτίουν ποινές φυλάκισης στο Ναύπλιο. Το δημόσιο όμως τους καταλόγισε να πληρώσουν πρόστιμα 36 εκατ. ευρώ, για διαφυγόντες φόρους 12 εκατ. ευρώ -οι οποίοι πάντως δεν αναζητούνται γιατί το φορτίο κατασχέθηκε.

Δείτε τη λίστα με τις μεγάλες υποθέσεις λαθρεμπορίου

Αντίστοιχη λίστα αναρτήθηκε επίσης και για υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής. Αν και σε αυτήν δεν αναφέρονται τα ονόματα, αφορά περιπτώσεις όπως:

-Ελέγχων Φοροδιαφυγή: σε 898 ελέγχους καταλογίστηκαν πρόστιμα 2,21 δισ. ευρώ σε 792 φορολογουμένους

-Πλαστών και εικονικών: σε ελέγχους σε 221 φορολογουμένους εντοπίστηκαν 918 περιπτώσεις με αξία εικονικών και πλαστών στοιχείων ύψους 297,9 εκατ. ευρώ και επιβλήθηκαν 153,76 εκατ. ευρώ

– Μεγάλης Φοροδιαφυγή ύψους πάνω από 150.000 ευρώ: «Πρωταθλητές» του 2016 αναδείχτηκαν 342 επιχειρήσεις στις οποίες καταλογίστηκαν διαφυγόντες φόροι και ΦΠΑ 604,3 εκατ. ευρώ, αλλά και πλαστά και εικονικά στοιχεία ύψους 162,38 εκατ. ευρώ.

Δείτε τις λίστες της φοροδιαφυγής

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση