HomeHL-GreeceΜητσοτάκης: Κυβερνητική προπαγάνδα και ψέμα ότι θα απολύσουμε δημοσίους υπαλλήλους

Μητσοτάκης: Κυβερνητική προπαγάνδα και ψέμα ότι θα απολύσουμε δημοσίους υπαλλήλους

Διαβεβαιώσεις από το βήμα του γαλάζιου Προσυνεδρίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Νέες διαβεβαιώσεις ότι δεν θα απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος παρέσχε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του 6ου Προσυνεδρίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είχε στο επίκεντρο του τα ζητήματα που αφορούν τη Δημόσια Διοίκηση, τη Δικαιοσύνη και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

«Η κυβερνητική μηχανή προπαγάνδας έχει χτίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό ένα εξαιρετικά βολικό αφήγημα ότι θα έρθει η Νέα Δημοκρατία και θα απολύσει δημόσιους υπαλλήλους», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.

«Είναι ψέμα φίλες και φίλοι. Δεν θα απολυθεί κανείς δημόσιος υπάλληλος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα προχωρήσει η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων», πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι η δέσμευσή του αυτή αφορά τους τακτικούς δημοσίους υπαλλήλους, αλλά όχι τους συμβασιούχους .

«Θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος, διότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους, ότι, δεν πρόκειται η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να δεχθεί πρακτικές και φαινόμενα μονιμοποίησης συμβασιούχων για πελατειακούς λόγους», είπε. Και εξήγησε: «Πέραν του ότι το απαγορεύει το ίδιο το Σύνταγμα, η μονιμοποίηση των συμβασιούχων είναι μία πελατειακή λογική την οποία επιχείρησε να εφαρμόσει η σημερινή κυβέρνηση. Σταμάτησε ευτυχώς και τη σταμάτησαν και τα δικαστήρια».

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του προς τους δημοσίους υπαλλήλους. «Θέλουμε να τους βοηθήσουμε να γίνουν καλύτεροι, θέλουμε περισσότερα εργαλεία επιμόρφωσης και στήριξής τους. Θέλουμε να τους αξιολογήσουμε με έναν τρόπο ο οποίος είναι δίκαιος και αντικειμενικός, πρωτίστως για να μπορέσουμε να επιβραβεύσουμε τους πολλούς άξιους δημοσίους υπαλλήλους, είτε αυτοί είναι δάσκαλοι, είτε είναι διοικητικοί υπάλληλοι, είτε είναι γιατροί, είτε είναι αστυνομικοί, οι οποίοι σήμερα κάνουν το κάτι παραπάνω. Είναι συχνά αυτοί που κρατάνε σήμερα όρθια τη δημόσια διοίκηση».

Ταυτόχρονα, όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «δεν πρόκειται να γίνει καμία υποχώρηση σε ζητήματα που αφορούν πειθαρχικά παραπτώματα. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι όταν ήμουν Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχα κάνει μία μεγάλη προσπάθεια να επιταχύνω τις πειθαρχικές διαδικασίες όσον αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους. Χρειαζόμαστε ένα νέο απλό πειθαρχικό δίκαιο με μία κατάταξη των πειθαρχικών αδικημάτων, με βάση τη βαρύτητα, ξεκάθαρη περιγραφή ασαφώς περιγραφόμενων παραπτωμάτων, αλλά και γρήγορη απόδοση της πειθαρχικής ευθύνης, όπου αυτή πρέπει να αποδοθεί».

Αξιολόγηση και στη Δικαιοσύνη

Την αξιολόγηση προέταξε ο πρόεδρος της ΝΔ και στις αναφορές που έκανε στα θέματα λειτουργίας της Δικαιοσύνης. «Θα πρέπει να είμαστε πιο τολμηροί και πιο επιθετικοί», είπε μιλώντας για «αξιολόγηση του παραγόμενου έργου στη Δικαιοσύνη».

Όπως είπε, «οι αποφάσεις των δικαστηρίων, η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Δεν είναι δουλειά μας να τις κρίνουμε, είναι όμως δουλειά μας να αξιολογούμε και να μετράμε το παραγόμενο αποτέλεσμα του κάθε δικαστή. Και υπάρχουν συγκεκριμένοι και αρκετά απλοί δείκτες, οι οποίοι μπορούν να υιοθετηθούν, έτσι ώστε να έχουμε συγκρίσιμα στοιχεία ανάμεσα σε ομοειδείς δικαστικές μονάδες, για το ποια κινείται γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά. Άρα ναι, και στο ζήτημα της αξιολόγησης του παρεχόμενου έργου, πρέπει να δώσουμε τα απαραίτητα εργαλεία και κίνητρα, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια και μεγαλύτερη εικόνα στο ποιοι είναι πιο αποτελεσματικοί και ποιοι ενδεχομένως χρονοτριβούν αδικαιολόγητα».

Τάχθηκε επίσης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υπέρ της ενίσχυσης του συστήματος εναλλακτικής επίλυσης διαφορών, «όπου, δυστυχώς είμαστε ακόμα εξαιρετικά πίσω στη χώρα μας, με αποτέλεσμα υποθέσεις που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν θα έφταναν ποτέ στα δικαστήρια, να φτάνουν και να επιβαρύνουν ή ένα δικαστικό σύστημα, το οποίο είναι ήδη εξαιρετικά επιβαρυμένο».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση