HomeHL-GreeceΤη Δευτέρα η συζήτηση στη Βουλή για τον Πάνο Καμμένο

Τη Δευτέρα η συζήτηση στη Βουλή για τον Πάνο Καμμένο

Όλο το παρασκήνιο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αιφνιδίασε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος με επιστολή του ζήτησε την αναβολή της συζήτησης που θα γινόταν αύριο, Πέμπτη, στη Βουλή, για την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.

Ο κ.Τσίπρας ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής η συζήτηση να μετατεθεί σε ημέρα όπου θα μπορεί και αυτός να είναι παρών, γιατί στο μεταξύ θα μεταβεί στο Παρίσι όπου θα βραβευθεί για το «πολιτικό σθένος» του. Τελικά η συζήτηση θα γίνει την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου.

Η εξέλιξη αυτή πάντως προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ και από την Πειραιώς διεμήνυσαν αρχικά ότι δεν δέχονται δεύτερη αναβολή της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης που έχει καταθέσει για τον Πάνο Καμμένο.

Μάλιστα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να προγραμματίσει νέα συζήτηση στη Βουλή καθώς «το θέμα δεν θα εξαντληθεί αύριο» όπως σημειώνει.

Προς το παρόν, παραμένει αδιευκρίνιστο αν το αίτημα της αναβολής κατατέθηκε κατόπιν πιέσεων που άσκησε ο κ. Καμμένος στον πρωθυπουργό, προκειμένου να είναι και αυτός παρών στη συζήτηση ή αν ο κ. Τσίπρας πήρε μόνος του τη σχετική πρωτοβουλία για να απαντήσει στις κατηγορίες εναντίον του υπουργού Αμυνας.

Διχάστηκε η Διάσκεψη των Προέδρων

Η διάσκεψη των Προέδρων στην οποία ετέθη το θέμα αποφάσισε την αναβολή της συζήτησης για τη Δευτέρα. Υπέρ της αναβολής ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ποτάμι ενώ κατά όλα τα υπόλοιπα κόμματα.

Ωστόσο, στους ΑΝΕΛ και στο Ποτάμι διεφάνη διαχασμός. Και αυτό γιατί ο μεν Δημήτρης Καμμένος των ΑΝΕΛ ψήφισε υπέρ, αλλά ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος «παρών». Στο Ποτάμι ο Σπύρος Δανέλης ψήφισε ναι με τον Σπύρο Λυκούδη να ψηφίζει και αυτός «ναι» διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι τάσσεται υπέρ της αναβολής μόνο και μόνο γιατί τέθηκε το θέμα των απορρήτων εγγράφων διευκρινίζοντας ότι αν δεν ετίθετο το εν λόγω θέμα θα ψήφιζε κατά.

Η επιστολή Τσίπρα στον πρόεδρο της Βουλής

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Όπως ίσως θα γνωρίζετε αύριο και μεθαύριο θα βρίσκομαι εκτός Ελλάδας για προγραμματισμένες εδώ και καιρό υποχρεώσεις μου.

Συγκεκριμένα την Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου θα βρίσκομαι στο Παρίσι καθώς θα παρευρεθώ σε δύο προγραμματισμένες τελετές βράβευσης, από το περιοδικό Politique International το οποίο με τιμά με το βραβείο «Πολιτικού σθένους» αλλά και από το Δικηγορικό Σύλλογο ο οποίος με τιμά με το βραβείο «Προσήλωσης στο Ευρωπαϊκό Ιδεώδες».

Η τιμή αυτή δεν αφορά φυσικά μόνο το πρόσωπο μου αλλά το σύνολο της χώρας η οποία έχει επιδείξει τόσο σθένος για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης όσο και προσήλωση στις ευρωπαϊκές αξίες και το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Επίσης, την Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου θα βρίσκομαι στις Βρυξέλλες για να παρευρεθώ στην άτυπη θεματική Σύνοδο Κορυφής για την «Ανατολική Εταιρική Σχέση».

Παρ’ όλα αυτά η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και μερίδα του τύπου ενορχηστρώνει για άλλη μια φορά μια κωμική επιχείρηση παραπληροφόρησης στοχεύοντας να παρουσιάσει την προγραμματισμένη απουσία μου ως δήθεν απόδραση από την συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κο Πάνο Καμμένο που κατέθεσαν βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης η οποία, ενώ ήταν αρχικά προσδιορισμένη να συζητηθεί την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, μετατέθηκε για την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου εξαιτίας της έκτακτης κατάστασης στην Δυτική Αττική, συμπίπτοντας έτσι με το από καιρό προγραμματισμένο ταξίδι μου.

Εξ αυτού του λόγου και επειδή δεν πρόκειται να ανεχτώ ανοίκειες και γραφικές επιθέσεις σας ζητώ να μεταθέσετε εκ νέου την συζήτηση της σχετικής επίκαιρης επερώτησης για την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου προκειμένου να παρευρεθώ και να τοποθετηθώ κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Παρά το γεγονός ότι ουδέποτε Πρωθυπουργός της χώρας έχει παρευρεθεί ή πολύ περισσότερο τοποθετηθεί σε διαδιακασία επίκαιρης επερώτησης η επιχείρηση συκοφαντίας, παραπληροφόρησης και προπαγάνδας δεν μπορεί και δεν πρόκειται να μείνει εκ μέρους μου αναπάντητη.

Και τούτο με την ελπίδα ότι ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ως ηθικός αυτουργός της συκοφαντίας θα έχει το πολιτικό σθένος να παρουσιαστεί στη διαδικασία ώστε να υποστηρίξει τα όσα ανυπόστατα έχει τόσες μέρες αναπαράξει η ΝΔ όσο και μεγάλη μερίδα του Τύπου.

Ιδού λοιπόν η Ρόδος ιδού και το πήδημα.

Ο Πρωθυπουργός

Αλέξης Τσίπρας

Τζανακόπουλος: Ο πρωθυπουργός έχει πολιτικό σθένος, ο Μητσοτάκης;

Σε δήλωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατηγόρησε την Ν.Δ. «και τα μέσα που τη στηρίζουν και καθορίζουν εδώ και καιρό την αντιπολιτευτική τακτική της» ότι «έχουν εξαπολύσει από το πρωί μια γραφική προπαγάνδα δημιουργίας εντυπώσεων» καθώς «διατείνονται ότι δήθεν ο Πρωθυπουργός δεν θα βρίσκεται αύριο στη Γαλλία για να παραλάβει δύο τιμητικά για τη χώρα βραβεία, αλλά προκειμένου να αποφύγει την προσδιορισμένη συζήτηση στη Βουλή της επίκαιρης επερώτησης στον υπουργό Εθνικής Άμυνας».

Ο Δ. Τζανακόπουλος σημειώνει πως «αν και η προσπάθεια αυτή είναι μάλλον ανάξια σχολιασμού, ο Πρωθυπουργός δεν είναι πλέον διατεθειμένος να ανέχεται τις συκοφαντίες και τις γραφικότητες. Γι’ αυτό, πριν από λίγη ώρα, απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής με την οποία του ζητά τη μετάθεση της συζήτησης της επίκαιρης επερώτησης για τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, προκειμένου να παρευρεθεί  και να τοποθετηθεί».

Για να καταλήξει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Επειδή ο Πρωθυπουργός θα παραλάβει βραβείο από το περιοδικό Politique Internationale για το πολιτικό του σθένος, μένει να δούμε αν και ο κος Μητσοτάκης διαθέτει έστω ελάχιστο».

ΝΔ: Αρνούμαστε νέα αναβολή της συζήτησης

Η Νέα Δημοκρατία, αντιδρώντας αρχικά, διεμήνυσε ότι δεν δέχεται δεύτερη αναβολή της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης.

Η ανακοίνωση της ΝΔ

«Ο πανικός που έχει καταβάλει τον κ. Καμμένο, φαίνεται να μεταδίδεται και στον κ. Τσίπρα που παραδόξως παραμένει σιωπηλός επί 17 ημέρες για το σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται ο συναρχηγός του. Η Νέα Δημοκρατία δεν δέχεται δεύτερη αναβολή της επίκαιρης επερώτησης στη Βουλή και ζητεί από τον κ. Βούτση να πράξει το καθήκον του, σεβόμενος απολύτως την κοινοβουλευτική διαδικασία. Άλλωστε η αυριανή συζήτηση δεν είναι σε επίπεδο Αρχηγών. Αν επιθυμεί ο κ. Τσίπρας να υπερασπιστεί τον συναρχηγό του ας προγραμματίσει εκείνος μια νέα συζήτηση στην Βουλή όποτε το επιθυμεί. Άλλωστε στο θέμα δεν θα εξαντληθεί αύριο…».

Το χαρτί της πρότασης μομφής

Πηγές της ΝΔ ανέφεραν, στη συνέχεια, ότι «δεν υπάρχει προηγούμενο, πρωθυπουργός να αναβάλει την συζήτηση επίκαιρης ερώτησης, στην οποία δεν είναι επιβεβλημένη η παρουσία πολιτικών αρχηγών».

Προσθέτουν, μάλιστα, ότι «Τον περιμένουμε την Δευτέρα» και υπογραμμίζουν ότι ένα από τα σενάρια που επικρατεί στη ΝΔ είναι να κατατεθεί πρόταση μομφής εναντίον του Πάνου Καμμένου.

«Αργά ή γρήγορα ο Καμμένος θα απολογηθεί» λένε από την πλευρά της ΝΔ και επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποφύγει τα αποκαλυπτήρια στη Βουλή.

Όπως σημειώνουν μάλιστα, την προσεχή Δευτέρα που είναι η ημέρα συζήτησης της επερώτησης, θα γίνουν πολλές αποκαλύψεις.

Σχετικά με το αίτημα του πρωθυπουργού για να αναβληθεί η συζήτηση ώστε ο ίδιος να παραστεί στη συζήτηση, από τη ΝΔ τονίζουν πως μετά από την πολυήμερη σιωπή πρέπει επιτέλους να τοποθετηθεί ο Αλέξης Τσίπρας, διότι η σιωπή του σημαίνει όχι απλά ανοχή, αλλά συνενοχή.

Μαξίμου: Δειλία του κ. Μητσοτάκη

Στην απάντησή του, το Μαξίμου κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για δειλία.

Οπως αναφέρεται σε non paper της κυβέρνησης:

«Το να ρίχνεις λάσπη για ανύπαρκτα σκάνδαλα μήπως και αλλάξεις τη συζήτηση από τις offshore σε παραδείσιες νήσους, είναι θράσος.

Το να μη δέχεσαι τη μετάθεση της συζήτησης στη Βουλή, μη τυχόν και αντιμετωπίσεις τον Πρωθυπουργό, είναι δειλία.

Ο συνδυασμός των δύο είναι το επίθετο που χαρακτηρίζει τον κ. Μητσοτάκη: Θρασύδειλος».

NΔ: Θρασύδειλοι είναι αυτοί που έχουν εξαπατήσει τους πολίτες με κατά συρροή απάτες

Σε απάντηση της η αξιωματική αντιπολίτευση στρέφει τα πυρά της στην κυβέρνηση, επιστρέφοντας πίσω τον χαρακτηρισμό που χρησιμοποίησαν για τον πρόεδρο της ΝΔ, σημειώνοντας πως «Θρασύδειλοι είναι αυτοί που κρύβονται πίσω από non paper και έχουν εξαπατήσει τους πολίτες με τις κατά συρροή απάτες και αυταπάτες τους.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΝΔ:

«Θρασύδειλοι είναι αυτοί που κρύβονται πίσω από non paper και έχουν εξαπατήσει τους πολίτες με τις κατά συρροή απάτες και αυταπάτες τους».

Ένωση Κεντρώων: Να προσκομίσει στη Βουλή τα έγγραφα ο Καμμένος

Την απαίτηση από τον υπουργό Άμυνας να προσκομίσει στοιχεία για το πώς και με ποια έγγραφα επρόκειτο να γίνει η πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία, εκφράζει, με ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων, αναφορικά με τη σχετική συζήτηση στη Βουλή.

«Αν δεν προσκομιστούν στοιχεία, θα έχουμε και πάλι φωνασκίες μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και θα αιωρείται η υποψία για παρουσία μεσαζόντων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πολάκης: «Πάλι εκκλησίες θα κλέψουμε τη Δευτέρα»

Από την πλευρά του ο Παύλος Πολάκης σχολίασε το θέμα με το χαρακτηριστικό στιλ του, με ανάρτηση στο Facebook.

«Πάλι εκκλησίες θα κλέψουμε τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου», έγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κάνοντας λόγο για «αποστομωτική απάντηση του Αλέξη» και καταλήγοντας «Κοπιάστε τη Δευτέρα λοιπόν».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση