HomeΕΛΛΑΔΑΑδικίες: Μειώνουν τις δαπάνες για αδύνατους, δίνουν μπόνους στο Δημόσιο

Αδικίες: Μειώνουν τις δαπάνες για αδύνατους, δίνουν μπόνους στο Δημόσιο

Άλλα έλεγε ο Ευκλείδης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μειώνουν τις δαπάνες για την κοινωνική προστασία των αδυνάτων, παρά τις διαβεβαιώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι οι φόροι πάνε για να χρηματοδοτήσουν την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, και αυξάνουν τις εισφορές που καταβάλλουν εργοδότες και επαγγελματίες. Ετσι θα βγει το περίφημο πλεόνασμα που προβλέπει η κυβέρνηση για το 2018.

Την ίδια στιγμή, όμως, το προσχέδιο του Προϋπολογισμού προβλέπει νέο «δώρο» για τους δημοσίους υπαλλήλους, ύψους 371 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, οι κοινωνικές δαπάνες θα μειωθούν κατά 7,6%, ενώ τα έσοδα των ταμείων από ασφαλιστικές εισφορές θα αυξηθούν κατά 2,7%.

Δηλαδή, σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση από τις απώλειες τις οποίες θα υποστούν οι κοινωνικά αδύναμοι λόγω των περικοπών των δαπανών για περίθαλψη, αλλά και οι εργοδότες και οι επαγγελματίες -οι οποίοι θα καταβάλουν περισσότερες εισφορές το 2018- οι δαπάνες για εισφορές και μισθούς στο Δημόσιο θα αυξηθούν κατά 3%.

Αναλυτικότερα, μειωμένες κατά 1,6 δισ. ευρώ θα είναι οι δαπάνες για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία το 2018 σε σχέση με το 2017. Τα χρήματα για κοινωνική πολιτική θα είναι 19,4 δισ. ευρώ το 2018, από 21 δισ. ευρώ το 2017.

Αυξημένα κατά 368 εκατ. ευρώ προβλέπονται τα έσοδα των συνταξιοδοτικών ταμείων από τις ασφαλιστικές εισφορές τις οποίες θα καταβάλουν εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες το 2018, σε σχέση με το 2017.

Δηλαδή θα αυξηθεί η ασφαλιστική επιβάρυνση των συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων.

Συγκεκριμένα, τα έσοδα από εισφορές αναμένεται να φτάσουν το 2018 στα 13,1 δισ. ευρώ, έναντι 12,7 δισ. ευρώ το 2017.

Αντίθετα, τα κρατικά κονδύλια για τους δημοσίους υπαλλήλους θα είναι αυξημένα.

Οι δαπάνες αποδοχών και συντάξεων προβλέπεται να ανέλθουν στα 12,2 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 371 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2017.

Η αύξηση αυτή αναμένεται το 2018 λόγω:

– των αυξημένων εργοδοτικών εισφορών του κράτους ως εργοδότη υπέρ του ΕΦΚΑ,

– της αναμόρφωσης των ειδικών μισθολογίων,

  • της συνεχιζόμενης μείωσης του αριθμού των αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης.

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση