HomeHL-9Τα “βαφτίσια” των καιρικών φαινομένων που πλήττουν τη χώρα μας

Τα “βαφτίσια” των καιρικών φαινομένων που πλήττουν τη χώρα μας

Τι αναφέρει στο cretapost γνωστός μετεωρολόγος - Πώς προκύπτουν και ποιους λόγους εξυπηρετούν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μέδουσα, Ζήνων, Ίριδα, Αριάδνη, Βίκτωρ, Ευριδίκη είναι μερικά από τα ονόματα με τα οποία “βάπτισαν” αρκετοί μετεωρολόγοι τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που έπληξαν τους τελευταίους μήνες τη χώρα μας.

Ονόματα γυναικεία ή ανδρικά, εμπνευσμένα από την αρχαιότητα, αλλά και από άλλες ιστορικές περιόδους, που κάθε φορά εγείρουν εντυπωσιασμό στο άκουσμα τους, μετατρέποντας τα καιρικά αυτά φαινόμενα που αντιπροσωπεύουν, ως κάτι οικείο για τους πολίτες, οι οποίοι σπεύδουν να τα χρησιμοποιήσουν στην καθημερινότητα τους.

astrapes

Αρκετοί είναι όμως και εκείνοι που αναρωτήθηκαν, πώς προέκυψαν αυτά τα ονόματα, γιατί γίνονται αυτές οι “βαπτίσεις”, με ποια κριτήρια και ποιους λόγους εξυπηρετούν.

Σύμφωνα με τον γνωστό μετεωρολόγο Μανόλη Λέκκα, ο οποίος μίλησε στο cretapost, η ονοματολογία αυτή ξεκινάει πριν από πάρα πολλά χρόνια, οπότε “βάπτιζαν” με διάφορα γυναικεία ονόματα τους τροπικούς κυκλώνες και τυφώνες.

Ο μετεωρολόγος που ήταν κάθε φορά βάρδια, όταν έβλεπε ένα τέτοιο σχηματισμό, που θα έδινε ακραία καιρικά φαινόμενα, τον ονομάτιζε με ένα όνομα, συνήθως της συζύγου του, κυρίως για πρακτικούς λόγους.

Στη συνέχεια δόθηκε από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό το δικαίωμα σε κάθε χώρα να συντάσσει μία τέτοια λίστα με ονόματα, ώστε να “βαπτίζονται” , να παρακολουθείται και να καταγράφεται η πορεία αυτών των φαινομένων” αναφέρει ο κ. Λέκκας.

Τα ονόματα στην Ελλάδα

Σε επίπεδο Ελλάδας το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ανέλαβε την πρωτοβουλία αυτή, ώστε να προτείνει σε όλους τους εμπλεκόμενους επιστημονικούς φορείς να προχωρήσουν στη σύνταξη μία τέτοιας λίστας με ονόματα.

zinon

Όπως αναφέρει ο κ. Λέκκας, η επιστημονική κοινότητα δεν ασπάστηκε την πρόταση αυτή κι έτσι από τότε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών είναι εκείνο, που από μόνο του προχώρησε και “βαπτίζει” τα καιρικά αυτά φαινόμενα, με τα δικά του κριτήρια, κυρίως για επικοινωνιακούς λόγους.

Η επιστημονική κοινότητα δεν ασπάστηκε την πρόταση αυτή. Δεν αναγνωρίζεται η ονοματολογία αυτή από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία κι έτσι το Εθνικό Αστεροσκοπείο με τα δικά του κριτήρια δίνει τη δική του λίστα. Ναι μεν είναι καλή η πρωτοβουλία και πρακτικά χρήσιμη, αλλά θα έπρεπε να συνηγορεί όλη η επιστημονική κοινότητα και από κοινού να υπάρχει μία επιτροπή, η οποία θα καταρτίζει μία λίστα ονομάτων” προσθέτει ο ίδιος.

Διαφήμιση
Διαφήμιση