HomeHL-GreeceΝέα δημοσκόπηση: Προβάδισμα 12 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Νέα δημοσκόπηση: Προβάδισμα 12 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με διαφορά 12 ποσοστιαίων μονάδων προηγείται η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με τα στοιχεία της νέας δημοσκόπησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι.

Πιο συγκεκριμένα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει την προτίμηση του 30,5% των ερωτηθέντων, την ώρα που το κυβερνητικό κόμμα βρίσκεται στο 18,5%.

Πολύ μεγάλη, δε, είναι η διαφορά στην παράσταση νίκης, καθώς ανέρχεται στις 39 μονάδες. Πιο συγκεκριμένα, το 67% «βλέπουν» επικράτηση της ΝΔ στις επόμενες εκλογές, ενώ το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται μόλις σε 18%. Τελευταία κοινοβουλευτική δύναμη είναι δημοσκοπικά το ΚΚΕ, με 6,5%. Κανένα άλλο κόμμα δεν ξεπερνά το όριο του 3% που απαιτείται για είσοδο στη Βουλή.

Η έρευνα αποτυπώνει σημαντικές μετατοπίσεις ψηφοφόρων στον ευρύτερο χώρο του κέντρου, με το Ποτάμι να πέφτει στο αναιμικό 0,5%, καθώς οι ψηφοφόροι του κινούνται πρωτίστως προς τη ΝΔ και δευτερευόντως προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Συγκριμένα, περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους του Ποταμιού υπολογίζεται ότι μετακινούνται προς τη ΝΔ, ενώ περισσότεροι από δύο στους δέκα φεύγουν για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Η δημοσκόπηση καταδεικνύει επίσης τη βαθιά δυσαρέσκεια των πολιτών με το κυβερνητικό έργο και την ευρεία απαισιοδοξία για το μέλλον, με την πλειοψηφία ωστόσο να τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών.

Σημαντική θεωρείται η ανατροπή στην τρίτη θέση, καθώς το ΠΑΣΟΚ, μετά τις διεργασίες που γίνονται το τελευταίο διάστημα, «τσίμπησε» δύο μονάδες σε σχέση με την τελευταία δημοσκόπηση, καθώς ανήλθε από το 6,5%, στο 85%, ξεπερνώντας τη Χρυσή Αυγή. Η δημοσκόπηση έγινε το διήμερο 16 και 17 Νοεμβρίου, ενώ δηλαδή ήταν σε εξέλιξη οι διεργασίες στην κεντροαριστερά, σε δείγμα 1.112 ατόμων.

Όσον αφορά το ερώτημα για το κοινωνικό μέρισμα, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και συγκεκριμένα το 86%, θεωρεί ότι προέρχεται από τις επιβαρύνσεις στην τσέπη του εργαζόμενου, ενώ μόλις το 5,5% δηλώνει υπέρ. Οι 7 στους 10 πολίτες, δε, δήλωσαν ότι το δίκαιο για τη διανομή του πλεονάσματος, θα ήταν μία οριζόντια μείωση της φορολογίας, ώστε να επωφεληθούν όλοι οι Έλληνες.

Δυσαρέσκεια αλλά «όχι» σε πρόωρες εκλογές

Σχεδόν οκτώ στους δέκα πολίτες εκτιμούν ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση, τρεις στους τέσσερις πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δεν θα έχει βγάλει τη χώρα από το Μνημόνιο έως το τέλος της θητείας της, ενώ πάνω από το 90% δηλώνει πως δεν είναι ικανοποιημένο από το κυβερνητικό έργο. Ωστόσο, το 53,8% δηλώνει αντίθετο σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και προτιμά να δει την κυβέρνηση να ολοκληρώνει την τετραετία.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση