HomeΚΡΗΤΗΟμάδα Εργασίας για την Δακοκτονία από την Περιφέρεια Κρήτης

Ομάδα Εργασίας για την Δακοκτονία από την Περιφέρεια Κρήτης

Συμμετέχουν οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και τα επιστημονικά ιδρύματα του νησιού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στη σύσταση ομάδας εργασίας για την δακοκτονία με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και επιστημονικών ιδρυμάτων του νησιού προχώρησε η Περιφέρεια Κρήτης.

Στην ομάδα εργασίας, συμμετέχουν υπηρεσιακά στελέχη από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης, εκπρόσωποι  από το   Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας , το ΤΕΙ Κρήτης, τον ΕΛΓΟ –Δήμητρα  και το ΓΕΩΤΕΕ παράρτημα Κρήτης.

Έργο της ομάδας εργασίας,  είναι η ανάπτυξη και κατάθεση προτάσεων σχετικά με το σχεδιασμό και τις εφαρμοζόμενες μεθόδους του προγράμματος δακοκτονίας, ο τρόπος υλοποίησης, χρηματοδότησης, με σκοπό την βέλτιστη δυνατή αποτελεσματικότητα του.

Στη πρώτη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στη Περιφέρεια Κρήτης, ο Αντιπεριφερειάρχης  Πρωτογενή Τομέα,  Μανόλης Χνάρης, επισήμανε τη σημασία της παραγωγής ελαιολάδου για την τοπική οικονομία και την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, τονίζοντας τις ενέργειες που υλοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης, για την προβολή, προώθηση και προστασία του. Ο κ. Χνάρης ανέφερε επίσης, ότι, αν και τα τελευταία χρόνια καταγράφεται σημαντική αύξηση στις εξαγωγές ελαιολάδου, δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός για την παραγωγή-ποιότητα του προϊόντος.

«Στόχος είναι να διασφαλίσουμε την παραγωγή και να βελτιώσουμε την ποιότητα.  Ο δάκος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εχθρούς της ελιάς,  που επηρεάζει άμεσα και τα δυο. Αναγνωρίζοντας λοιπόν τη σημασία της έγκαιρης, ορθής και αποτελεσματικής εφαρμογής του προγράμματος της Δακοκτονίας,  συστάθηκε η συγκεκριμένη ομάδα εργασίας που εκτιμάμε ότι θα έχει θετική συνεισφορά στο θέμα αντιμετώπισης του δάκου της ελιάς» ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης πρωτογενή τομέα Μανόλης Χνάρης.

Στην πρώτη συνάντηση της  Ομάδας Εργασίας,  τα μέλη της,  αφού ανέπτυξαν τις απόψεις τους, αποφάσισαν ότι η προσπάθεια τους θα  επικεντρωθεί κυρίως,  στη κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων που αφορούν στη βελτίωση και αποτελεσματικότητα της διαδικασίας που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα,  με  σκοπό στη συνέχεια η  Περιφέρεια Κρήτης  να  διεκδικήσει  την υλοποίηση-εφαρμογή.

Διαφήμιση
Διαφήμιση