HomeΕΛΛΑΔΑΑγκάθια στις διαπραγματεύσεις Mega – τραπεζών

Αγκάθια στις διαπραγματεύσεις Mega – τραπεζών

Δείτε αναλυτικά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μετά από αναμονή ημερών και συνεχείς διαπραγματεύσεις η πρόταση την οποία έκαναν οι τράπεζες προς τους μετόχους του Mega χαρακτηρίζεται μη βιώσιμη για την επαναλειτουργία του Mega καθώς μερικά σημεία της δεν είναι υλοποιήσιμα, σε βαθμό που να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η συμφωνία.

Η πρόταση των τραπεζών η οποία κατατέθηκε την Παρασκευή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους μετόχους, οι οποίοι θα επιδιώξουν τις επόμενες ημέρες τη βελτίωσή της, ώστε να καταστεί βιώσιμη και να ανοίξει ο δρόμος για την επαναλειτουργία του Μεγάλου Καναλιού.

Παρά το γεγονός ότι οι μέτοχοι συμφώνησαν χωρίς συζήτηση στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, που ζήτησαν οι τράπεζες -θα βάλουν 15 εκατ. συν τα 6 εκατ. που ήδη έχουν πληρώσει- εν τούτοις αυτές δεν έκαναν ένα βήμα μπροστά για να επιλυθούν τα άλλα ανοικτά θέματα.

Τα σημεία της πρότασης των Τραπεζών που οι μέτοχοι θεωρούν απαράδεκτα είναι τα εξής:

1. Οι τράπεζες ζητούν πανωτόκια ύψους 10 εκ. ευρώ, επειδή απαιτούν να συνεχιστεί το ληστρικό επιτόκιο του 10% μέχρι την 31 Μαρτίου 2018. Οι μέτοχοι ζητούν να αλλάξει το επιτόκιο στο ποσοστό που προτείνουν οι τράπεζες από την επομένη της συμφωνίας, καθώς δεσμεύονται με την υπογραφή τους ότι θα την υλοποιήσουν.

2. Οι τράπεζες ζητούν κούρεμα 75% στους λοιπούς πιστωτές με πληρωμή σε 12 χρόνια όταν οι ίδιες οι τράπεζες ούτε κουρεύονται και θέλουν να αποπληρωθούν νωρίτερα. Σημειώνουμε ότι η Τηλέτυπος δεν ζήτησε κούρεμα των δανείων, όπως έχουν κάνει 500 και πλέον ελληνικές εταιρείες. Η Τηλέτυπος συμφώνησε σε κούρεμα των πιστωτών (προμηθευτών) στο 70% αλλά να γίνει η αποπληρωμή του υπόλοιπου 30% άμεσα. Δεν είναι δίκαιο να κουρευτούν οι πιστωτές στο 70% και να μην πάρουν αμέσως μετά τη συμφωνία τα υπόλοιπα οφειλόμενα ποσά.

3. Οι τράπεζες δεν δεσμεύονται για το κεφάλαιο κίνησης. Πώς θα λειτουργήσει η εταιρεία αν δεν υπάρχει συμφωνημένο το κεφάλαιο κίνησης; ρωτούν οι μέτοχοι.

4 Οι τράπεζες ζητούν οι νέοι μέτοχοι να βάλουν 21 εκ. αύξηση κεφαλαίου (έχουν βάλει ήδη 6 εκ), χωρίς να τους δίνουν καμία προοπτική να πάρουν πίσω τα χρήματα τους, ούτε μετά από 20 χρόνια! Οι μέτοχοι συμφώνησαν ήδη στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, όπως ζήτησαν οι τράπεζες.

5. Οι τράπεζες απαιτούν όπως η εταιρεία αποπληρώσει το δάνειο των 85 εκ. σε 10 χρόνια. Το αίτημα είναι αδύνατον να γίνει αποδεκτό. Η Τηλέτυπος δέχεται αποπληρωμή στα 15 χρόνια και δεσμεύεται γραπτώς να αποπληρώσει όλα τα δάνεια της.

Οι μέτοχοι του Mega δείχνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την προσπάθεια για επαναλειτουργία του καναλιού και ελπίζουν ότι οι τράπεζες θα συζητήσουν με καλή πίστη τα ανοικτά ζητήματα, τις επόμενες ημέρες.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση