HomeHL-GreeceΒουλή: Κόντρα αρχηγών για το μέρισμα, την τραγωδία της Μάνδρας και την ανομία

Βουλή: Κόντρα αρχηγών για το μέρισμα, την τραγωδία της Μάνδρας και την ανομία

Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η επί της αρχής συμφωνία όλων των πολιτικών δυνάμεων στη διανομή του υπερπλεονάσματος, δεν πρόκειται να φέρει νηνεμία στη συζήτηση επί του σχετικού νομοσχεδίου που είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει το μεσημέρι της Δευτέρας στη Βουλή.

Από μόνη της, άλλωστε, η προαναγγελθείσα παρουσία των πολιτικών αρχηγών στη συνεδρίαση προοιωνίζεται ένθεν κακείθεν διάθεση για σκληρή αντιπαράθεση. Πολύ περισσότερο που -πέραν των επιμέρους ενστάσεων της αντιπολίτευσης για το αποκαλούμενο «μέρισμα»- η συγκυρία των ημερών τροφοδοτεί την πολιτική ένταση και ανεβάζει στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο.

Το μείζον ζήτημα των ημερών που η ανείπωτη τραγωδία από τις φονικές πλημμύρες της Μάνδρας και οι τεράστιες ευθύνες για την έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας που οδήγησε στην καταστροφή και στην απώλεια τόσο πολλών ανθρώπινων ζωών, όπως και τα νέα κρούσματα ανομίας με την εισβολή του Ρουβίκωνα στο υπουργείο Άμυνας αλλά και τον σοβαρό τραυματισμό στο κέντρο της Αθήνας δικηγόρου που είναι και σύμβουλος στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναμένεται να είναι οι βασικές αφορμές που, κατά τα φαινόμενα, θα οδηγήσουν σε εφ΄ όλης της ύλης κόντρες μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.

Αν και τον τόνο αναμένεται να δώσουν οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μετά το σύντομο πέρασμα που έκανε από την κατεστραμμένη Μάνδρα, καθοδόν προς το αεροδρόμιο από όπου πέταξε για το Γκέτεμποργκ, δεν έκανε δημόσια εμφάνιση το τελευταίο Σαββατοκύριακο, καθώς και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, αυξημένη σημασία αποκτά και η ομιλία της Φώφης Γεννηματά μετά την αναβάπτισή της από τη λαϊκή ψήφο και την ανάδειξή της στην ηγεσία του νέου ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Με ενδιαφέρον, εξάλλου, αναμένεται και η στάση του προέδρου των ΑΝΕΛ ο οποίος δέχεται τελευταία μεγάλη πίεση, όχι μόνον εξαιτίας του γεγονότος ότι απεδείχθη το υπουργείο του «ξέφραγο αμπέλι» για τους ακτιβιστές του αντιεξουσιαστικού χώρου, αλλά και λόγω των πρόσφατων αποκαλύψεων για την παράνομη εμπλοκή μεσαζόντων σε πώληση βλημάτων από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στη Σαουδική Αραβία.

Στρίμωγμα και γκάφες

Η κυβέρνηση που είναι όσο ποτέ άλλοτε επικοινωνιακά στριμωγμένη από τα τελευταία γεγονότα θα επιχειρήσει να αντεπιτεθεί προς δύο κατευθύνσεις: υποστηρίζοντας, κατά πρώτον, ότι με το πλεόνασμα εκφράζει κοινωνική ευαισθησία που δεν είχαν οι προκάτοχοί της και επιμένοντας, κατά δεύτερον, να αναδεικνύει το ζήτημα των Paradise Papers που δείχνει ότι οι ελίτ φοροδιαφεύγουν.

Με δυσκολία, ωστόσο, θα καταφέρει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να ανατρέψει το βαρύ κλίμα που επικρατεί στις τάξεις των στελεχών της και το οποίο αποτυπώθηκε στην πρόδηλη αμηχανία όσων ανέλαβαν το άχαρο έργο να υποστηρίξουν στα κανάλια τη «γραμμή» της διάχυσης των ευθυνών ώστε να βγουν από το κάδρο οι νυν κυβερνώντες και η προσκείμενη σε αυτούς περιφερειάρχης Ρένα Δούρου.

Δείγμα της αμηχανίας ήταν άλλωστε οι επικοινωνιακές «γκάφες» εκπροσώπων του κυβερνητικού χώρου, όπως του βουλευτή Μεσσηνίας Πέτρου Κωνσταντινέα, ο οποίος επιτέθηκε με προκλητικό τρόπο στη δήμαρχο Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη, ή του αντιπεριφερειάρχη Αττικής Γιώργου Καραμέρου, ο οποίος εμφανίστηκε σε τηλεοπτικό πλατό με… περιβολή για καταιγίδα, προκαλώντας οργή σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης και πλημμυρίδας ειρωνικών σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πρωτοβουλίες Μητσοτάκη

Πηγές από την Πειραιώς μεταδίδουν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν προτίθεται να «κουνήσει το δάκτυλο» στην κυβέρνηση για την τραγωδία της Μάνδρας, αλλά είναι διατεθειμένος να θέσει όλα τα ερωτήματα που ανακύπτουν. Ο ίδιος θα εμφανιστεί με «πλατφόρμα υπευθυνότητας» και θα καλέσει την κυβέρνηση «να αναζητήσουν από κοινού όλες τις δυνατότητες για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση τόσο για την ανακούφιση των πληγέντων όσο και για να επιλυθούν τα προβλήματα της αντιπλημμυρικής θωράκισης».

«Σε αντίθεση, εξάλλου, με τον πρωθυπουργό, ο οποίος προεξόφλησε γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στα πεδία της καταστροφής, πήρε πρωτοβουλίες για να επιταχυνθούν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες», υποστηρίζουν συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης, θέλοντας να δείξει «πολιτική υπευθυνότητα»:

*Συνέστησε επιτροπή από ειδικούς οι οποίοι πολύ γρήγορα θα καταλήξουν σε συγκεκριμένα πορίσματα για το τι πήγε στραβά και το τι μπορεί να διορθωθεί στον συνολικότερο σχεδιασμό για τα αντιπλημμυρικά έργα της περιοχής.

*Πρότεινε άμεσα μέτρα υποστήριξης των πληγέντων και προκειμένου να γίνει αυτό γρήγορα επικοινώνησε με υπεύθυνο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ, καθώς και τους συναρμόδιους Επιτρόπους Στυλιανίδη και Κρέτσου για να αποκτήσει η χώρα μας πρόσβαση σε πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο αλληλεγγύης για φυσικές καταστροφές.

*Κινητοποίησε τον μηχανισμό της ΝΔ, τους εθελοντές, τις Τοπικές Οργανώσεις, ώστε να συνεισφέρουν -στο μέτρο του δυνατού- στην υποστήριξη των ανθρώπων που έχασαν από τη μια στιγμή στην άλλη το βιός τους με συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.

Ο απών πρωθυπουργός

«Φοβάμαι ότι κάποιοι κρύβουν τις ευθύνες τους στη λάσπη και με το να εμφανίζεται ο πρωθυπουργός, μόλις για 10 λεπτά στην περιοχή, χωρίς καν να συζητά με τους κατοίκους, χωρίς καν να μπαίνει στην πόλη της Μάνδρας για να δει το μέγεθος της ζημιάς», τόνισε το Σάββατο ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στο Προσυνέδριο του κόμματός του που έγινε στη Λάρισα

«Η κυβέρνηση αυτή και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ήταν απόντες από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές, αλλά και από τις υπόλοιπες καταστροφές που χτύπησαν τη χώρα τους τελευταίους μήνες», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός, είπε, «ήταν απών από τις πυρκαγιές. Επιθεώρησε μόνο – με πολύ μεγάλη καθυστέρηση – από αέρος. Ήταν τελείως απών από την μεγάλη οικολογική καταστροφή η οποία έπληξε τον Σαρωνικό -πριν από λίγες εβδομάδες- και η οποία προκάλεσε πολύ μεγάλη οικονομική, αλλά και οικολογική ζημιά στην ευρύτερη περιοχή».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση