HomeHL-Health«Ανυποχώρητη» η ιλαρά και τον Νοέμβριο: 72 νέα κρούσματα

«Ανυποχώρητη» η ιλαρά και τον Νοέμβριο: 72 νέα κρούσματα

Μακραίνει ανησυχητικά ο κατάλογος με τα κρούσματα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μακραίνει ανησυχητικά ο κατάλογος με τα κρούσματα ιλαράς στη χώρα μας.

Την τελευταία εβδομάδα, και μέχρι τις 16 Νοεμβρίου δηλώθηκαν 72 νέα κρούσματα της νόσου, σχεδόν διπλάσια από εκείνα που είχαν καταγράφει την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα – από 2 ως 9 Νοεμβρίου είχαν δηλωθεί 37 περιστατικά ιλαράς.

Συνολικά ο αριθμός των κρουσμάτων ιλαράς ανέρχεται τώρα σε 477, με την επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Το επίκεντρο της επιδημικής έξαρσης συνεχίζει να βρίσκεται στη Νότιο Ελλάδα, κυρίως στην Αττική και την Πελοπόννησο.

Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας -μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά. Επίσης, κρούσματα καταγράφονται και σε επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Υπενθυμίζεται πως έχει καταγραφεί ένας θάνατος σε εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα ιλαράς που αφορούσε βρέφος Ρομά 11 μηνών, με υποκείμενη δυστροφία, ανεμβολίαστο, το οποίο κατέληξε με κλινική εικόνα σηψαιμίας.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ εφιστούν την προσοχή όλων, υγειονομικών και πολιτών, για την πρόληψη έναντι της νόσου, καθώς όπως τονίζεται στην έκθεση «αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές».

Συγκεκριμένα, συστήνεται ο εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση