HomeHL-9Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός της Κρήτης για επικείμενη κακοκαιρία

Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός της Κρήτης για επικείμενη κακοκαιρία

Πού δημιουργούνται τα προβλήματα, τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός στην Κρήτη, με αφορμή τη φονική κακοκαιρία, που πλήττει τα τελευταία εικοσιτετράωρα τις περισσότερες περιοχές της Αττικής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μία επικείμενη κακοκαιρία και στο νησί μας.

Αν και η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας δεν κάνει λόγο για εκδήλωση τόσο ακραίων καιρικών φαινομένων στην Κρήτη, αλλά σε ηπιότερη μορφή τις επόμενες ώρες, στις μνήμες όλων είναι ακόμη οι στιγμές που έζησαν στα Χανιά, πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, όπου μετά από μία ισχυρή νεροποντή πλημμύρισαν δρόμοι, σπίτια και επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρει μιλώντας στο cretapost, ο Υπεύθυνος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης Γιάννης Τζανακωστάκης, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν ακραίες καταστάσεις.

Ποιες περιοχές πλήττονται

Σύμφωνα με τον ίδιο, η περιοχή στην οποία δημιουργούνται προβλήματα, όταν έχουμε έντονες βροχοπτώσεις στην πόλη μας είναι στον ποταμό Γιόφυρο.

Οι περιοχές, στις οποίες παρουσιάζονται τα περισσότερα προβλήματα είναι στον ποταμό του Γιόφυρου.

Επίσης στο Φράγμα ανάσχεσης του Λαδούκου, που βρίσκεται λίγο παραπέρα.

Έχουν καθαριστεί βέβαια οι περιοχές αυτές πριν 2 χρόνια και υπάρχει μία σχετική προετοιμασία για τυχόν ακραία καιρικά φαινόμενα.

Έχουν τοποθετηθεί σχετικές πινακίδες και ο κόσμος κάθε φορά ενημερώνεται” αναφέρει ο κ. Τζανακωστάκης.

Ωστόσο όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, αν η ένταση της βροχής μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα είναι τόσο μεγάλη όσο ήταν στην περιοχή των Χανίων, τότε η κατάσταση θα είναι πραγματικά δύσκολη.

Στα Χανιά τις προηγούμενες ημέρες που έπληξαν τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα, έπεσαν διακόσια χιλιοστά νερού μέσα σε ένα απόγευμα, γι’ αυτό και δημιουργήθηκαν τόσα προβλήματα.

Αν γίνει κάτι αντίστοιχο και εδώ στη λεκάνη απορροής του Γιόφυρου, σίγουρα θα πλημμυρίσουμε.

Είμαστε σε επιφυλακή με την αστυνομία, την πυροσβεστική και φροντίζουμε να ενημερώσουμε και τους κατοίκους των περιοχών αυτών να είναι προετοιμασμένοι, αλλά χρειάζεται και λίγη τύχη. Είμαστε προετοιμασμένοι, υπάρχει συντονισμός, μιλάμε με όλους τους φορείς” τονίζει ο Προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας.

Ιδιαίτερα προσεχτικοί οι πολίτες

Ο κ. Τζανακωστάκης για άλλη μια φορά εφιστά την προσοχή των πολιτών και ιδιαίτερα των οδηγών, για το πώς θα πρέπει να αντιδράσουν σε ανάλογες καταστάσεις, όπως αυτές που είδαμε όλοι στην Αττική με οχήματα ακόμα και νταλίκες να παρασύρονται σαν καρυδότσουφλα από τα ορμητικά νερά.

Οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί, γιατί σε όλες τις περιπτώσεις έχουν και εκείνοι μερίδιο ευθύνης. Σε δύσκολες καταστάσεις θα πρέπει να αποφεύγουν τις μετακινήσεις.

Οι οδηγοί, όταν βλέπουν ότι οι δρόμοι “φουσκώνουν” και πλημμυρίζουν, να αποφεύγουν τις “ιρλανδικές διαβάσεις”, τους δρόμους δηλαδή που διασταυρώνονται με ρέματα.

Να μη διασχίζουν δρόμους πλημμυρισμένους, γιατί δεν θα τα καταφέρουν. Καλύτερα να ακινητοποιούν τα αυτοκίνητα τους” προσθέτει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Διαφήμιση
Διαφήμιση