HomeHL-WorldΓαλλία: Κινητοποιήσεις κατά των εργασιακών μεταρρυθμίσεων

Γαλλία: Κινητοποιήσεις κατά των εργασιακών μεταρρυθμίσεων

Στο Παρίσι και άλλες πόλεις θα πραγματοποιηθούν 170 διαδηλώσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε θέση…μάχης για τέταρτη φορά από το τέλος του καλοκαιριού βρίσκονται οι πολέμιοι της «φιλελεύθερης» πολιτικής του Εμανουέλ Μακρόν που προωθεί εργασιακές μεταρρυθμίσεις.

Οι διαδηλωτές έχουν ήδη κατακλύσει τους δρόμους του Παρισιού και άλλων γαλλικών πόλεων με την ελπίδα να εισακουστούν από μία κυβέρνηση που έχει «στυλώσει τα πόδια» και δηλώνει αποφασισμένη να εφαρμόσει τον «κώδικα εργασίας».

Για πρώτη φορά,το ισχυρό αριστερό συνδικάτο CGT, που ηγείται σταθερά από τον Σεπτέμβριο των κινητοποιήσεων,έπεισε την ηγεσία του κομμουνιστικού συνδικάτου «Force Ouvrière» (FO) να ενώσουν τις δυνάμεις τους: από τις 170 διαδηλώσεις που προγραμματίζονται σε ολόκληρη τη Γαλλία, οι 100 περίπου θα γίνουν με τη συμμετοχή τόσο της FO αλλά και άλλων συνδικάτων καθώς και φοιτητικών ή μαθητικών ενώσεων. Ωστόσο,ο γαλλικός συνδικαλιστικός κόσμος παραμένει διχασμένος.Τα επονομαζόμενα μεταρρυθμιστικά συνδικάτα, όπως η CFDT,δεν έχουν ούτε μία φορά συμμετάσχει στις διαδηλώσεις εναντίον των προεδρικών διαταγμάτων με τα οποία επέβαλε ο Εμανουέλ Μακρόν, στα τέλη Σεπτεμβρίου,τη μεταρρύθμιση του εργατικού κώδικα που είχε προαναγγείλει ήδη από την προεκλογική περίοδο.Ακόμα και ο αρχηγός της Αριστεράς, Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο επικεφαλής της «Ανυπότακτης Γαλλίας»,αναγνώρισε πρόσφατα πως ο Γάλλος πρόεδρος,που φρόντισε προτού παρουσιάσει τα διατάγματά του να αφιερώσει πολύ χρόνο στον διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, και να υποχωρήσει σε κάποια ευαίσθητα σημεία, έχει προς το παρόν το πάνω χέρι. Αξιοσημείωτο είναι πως οι επικεφαλής των συνδικάτων CGT, Φιλίπ Μαρτινέζ, και του FO, Ζαν-Κλοντ Μαϊγί, δεν θα διαδηλώσουν καν μαζί: ο πρώτος βρίσκεται στο Παρίσι, ο δεύτερος στη Μασσαλία.

«Ελάχιστες φορές έχουμε δει το συνδικαλιστικό κίνημα στη Γαλλία τόσο διασπασμένο», υποστηρίζει ο Γάλλος ιστορικός, Στεφάν Σιρό.

Την ερχόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένη η συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση του νομοσχεδίου που επικυρώνει τα προεδρικά διατάγματα για την εργασιακή μεταρρύθμιση με την γαλλική κυβέρνηση να συνεχίζει απτόητη τον μεταρρυθμιστικό της δρόμο, βάζοντας αυτή τη φορά στο επίκεντρο τον τομέα της επαγγελματικής κατάρτισης.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση