HomeΚΡΗΤΗΕκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στον αντιπεριφερειάρχη Χανίων

Εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στον αντιπεριφερειάρχη Χανίων

Στο πλαίσιο επισκέψεων της σε όλη την Ελλάδα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολο Βουλγαράκη, επισκέφτηκε το απόγευμα της Τετάρτης η επιτετραμμένη της Αμερικάνικης Πρεσβείας στην Αθήνα, κα Kate Marie Byrnes (Κέιτ Μαίρη Μπερνς), η οποία ανέλαβε καθήκοντα στην Πρεσβεία, από το Σεπτέμβρη του 2017, συνοδευόμενη από τη συνεργάτιδά της, κα Brigid Ryan.

Η επίσκεψη της επιτετραμμένης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο επισκέψεων που προγραμματίζει σε όλη την Ελλάδα, δεδομένου ότι η Πρεσβεία της, όπως υπογράμμισε η ίδια, θέλει να αποκτήσει σφαιρική άποψη όσο αφορά στην ελληνική πραγματικότητα, η οποία, φυσικά, δεν περιορίζεται στην Αθήνα.

Αίσθηση της Επιτετραμμένης, σύμφωνα με τις δηλώσεις της, είναι ότι η χώρα μας έχει περάσει πολλές δυσκολίες, αλλά ότι τις αντιμετωπίζει πάντα με το ταλέντο και τη θέληση των Ελλήνων.

Αναφερόμενη ιδιαίτερα στα Χανιά, αίσθησή της επίσης είναι ότι ο τόπος μας, μέσα από τον πολιτισμό του, την μοναδική ιστορία του και τα προϊόντα του, έχει πάρα πολλά να προσφέρει. Δήλωσε ότι η Πρεσβεία της ερευνά τις δυνατότητες αυτές, ειδικά όσο αφορά στην νέα επιχειρηματικότητα, την τεχνολογία, την έρευνα και την καινοτομία.

Ο Αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε ότι η Κρήτη προσφέρει τεράστιες δυνατότητες μέσα από τα Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα που διαθέτει – όπως το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πολυτεχνείο Κρήτης – τα οποία διακρίνονται συνεχώς στον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Επίσης, όπως τόνισε ο κ. Βουλγαράκης, καταβάλλεται προσπάθεια να συνδεθεί η τεχνολογία με τον πρωτογενή τομέα, όπως και να συνδεθεί ο τελευταίος με τον τουρισμό.

Ο τουρισμός στην Κρήτη, από την άλλη, έχει αναπτυχθεί βαθμιαία, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα η σχετική προσαρμογή να γίνει ομαλά και να μην επηρεαστεί αρνητικά ο φυσικός πλούτος της Κρήτης. Ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός βοήθησαν στο να μην είναι τόσο έντονες οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στο νησί μας, κατέληξε ο κ. Βουλγαράκης.

Η Επιτετραμμένη στη συνέχεια τόνισε ότι η Πρεσβεία της επιδιώκει να αναπτύξει σχέσεις με τη χώρα μας ιδιαίτερα στους τομείς της τεχνολογίας, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, της καινοτομίας, και συνεπώς οι επαφές της Επιτετραμμένης στην Κρήτη πραγματοποιούνται εν όψει αυτής της επιδίωξης.

Ο κ. Βουλγαράκης δήλωσε ότι υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας σε όλους τους παραπάνω τομείς, ότι υπάρχει σημαντικό επιστημονικό δυναμικό στην Ελλάδα το οποίο οφείλει να βοηθήσει το Ελληνικό Κράτος – μέσα από την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη δημιουργία απασχόλησης – ώστε να μην αποδημούν οι νέοι επιστήμονες και να μην αναγκάζονται να προσφέρουν τις γνώσεις και τα ταλέντα τους έξω από τη χώρα μας, η οποία έχει επενδύσει σ’ αυτούς.

Ερωτηθείς για τις επιπλέον δυνατότητες ανάπτυξης του νησιού, ο Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε επίσης τον πρωτογενή τομέα, με την εξαγωγή τοπικών προϊόντων στην Αμερική, δραστηριότητα η οποία έχει ήδη ξεκινήσει από κάποιες ελληνικές εταιρείες παραγωγής.

Ο κ. Βουλγαράκης πρότεινε την δημιουργία σύγχρονης μονάδας τυποποίησης προϊόντων σύμφωνα με τις προδιαγραφές της αμερικάνικης αγοράς, επισημαίνοντας ότι τα προϊόντα που παράγει η Κρήτη είναι υψηλής ποιότητας και αγνά, πράγμα στο οποίο βοηθούν οι ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες του νησιού. Ένας άλλος τομέας με περαιτέρω δυνατότητες ανάπτυξης είναι ο τουριστικός τομέας, όπου θα μπορούσαν να υπάρξουν άλλου είδους επενδύσεων όπως η δημιουργία εταιρείας μεταφορών μέσω υδροπλάνων που θα συνδέουν την Κρήτη με τα νησιά του Αιγαίου. Τις δύο αυτές ιδέες του Αντιπεριφερειάρχη βρήκε ιδιαίτερα ελκυστικές η Επιτετραμμένη. Σε ερώτημα για το προσφυγικό, ο κ. Βουλγαράκης ανέφερε ότι λίγοι είναι οι πρόσφυγες εκείνοι που επιθυμούν να μείνουν στην Ελλάδα, οι περισσότεροι θέλουν απλά να περάσουν από τη χώρα μας για να μεταναστεύσουν σε άλλη χώρα. Στην Κρήτη δεν ήταν τόσο έντονο το πρόβλημα των προσφύγων, όσο στα άλλα νησιά, τόνισε ο κ. Βουλγαράκης.

Όσον αφορά στην ένταξη των ξένων στην κοινωνία μας, ο κ. Βουλγαράκης αναφέρθηκε επίσης στην αρμονική συμβίωση μεταξύ των Κρητικών και των ξένων μονίμων κατοίκων του νησιού μας, πράγμα που οφείλεται κυρίως στην πολυπολιτισμική ιστορία και παράδοση της Κρήτης.

Η συζήτηση έκλεισε με αναφορά, έπειτα από σχετικό ερώτημα τη Επιτετραμμένης, στην αποκέντρωση, σ’ αυτό δηλαδή που, κατά τον Αντιπεριφερειάρχη χρειάζεται, η Ελλάδα για να βγει από την κρίση.

Ο κ. Βουλγαράκης εξήγησε ότι ο συγκεντρωτισμός και η γραφειοκρατία σημαίνουν το θάνατο της χώρας, διότι ευθύνονται για την εξάρτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από αποφάσεις που παίρνονται κεντρικά από ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα που βιώνουν οι Περιφέρειες.

Από την άλλη, η απίστευτη γραφειοκρατία που συνεπάγεται του συγκεντρωτισμού από τη μεριά των υπηρεσιών, αλλά και των πολιτών, αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη, και σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, και σε επίπεδο προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων.

Κλείνοντας ο Αντιπεριφερειάρχης ευχήθηκε στην Επιτετραμμένη καλή διαμονή στο νησί μας, και ακολούθησε η ανταλλαγή βιβλίων ως δώρα και από τις δύο πλευρές.

Διαφήμιση
Διαφήμιση