HomeHL-9Θρήνος και οργή στην Μάνδρα: Νέοι άνθρωποι μεταξύ των 16 νεκρών!

Θρήνος και οργή στην Μάνδρα: Νέοι άνθρωποι μεταξύ των 16 νεκρών!

Ατέλειωτη τραγωδία στο Θριάσιο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στα νεκροτομεία Αθηνών και Πειραιά εκτυλίσσεται πλέον η συνέχεια της ανείπωτης τραγωδίας που προκάλεσε η θεομηνία, ιδιαίτερα στη Δυτική Αττική. Μέχρι στιγμής ο θλιβερός απολογισμός είναι 15 νεκροί και 21 τραυματίες που διακομίστηκαν στο Θριάσιο νοσοκομείο.

Οι 9 από τους τραυματίες έλαβαν ήδη εξιτήριο, ενώ οι υπόλοιποι 12 (7 γυναίκες και 5 άνδρες) κρίθηκε ότι χρήζουν νοσηλείας. Σύμφωνα με τους αρμόδιους, όλοι βρίσκονται εκτός κινδύνου, εκτός από μία γυναίκα η οποία χρειάστηκε να διασωληνωθεί και εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Θριασίου. Οι τραυματίες νοσηλεύονται στην Παθολογική, Πνευμονολογική και Ορθοπεδική κλινική του νοσοκομειου.

Η μακάβρια διαδικασία της μεταφοράς των σορών στο νεκροτομείο συνεχίζεται. Όπως εξηγούν ειδικοι στο protothema.gr, η νεκροψία γινεται υποχρεωτικά όταν προκειται για βίαιο θάνατο. Στην προκειμένη περίπτωση, την εντολή για νεκροψία έδωσε, ως όφειλε, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία και μετέφερε στο Θριάσιο 13 από τους νεκρούς (οι υπόλοιποι 2 μεταφέρθηκαν από το Λιμενικό Σώμα).

Στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες της Αττικής, οι οποίες έμειναν ανοιχτές όλο το βράδυ της Τετάρτης κατόπιν εντολής του Εθνικού Κεντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), έχουν ήδη μεταφερθεί σοροί απο το Θριάσιο νοσοκομείο προκειμένου να διενεργηθούν νεκροψίες και να διαπιστωθούν κατά περίπτωση τα αίτια θανάτου. Συμφωνα με τα πρώτα δεδομένα οι θάνατοι πιθανότατα οφείλονται σε πνιγμό ή σε τραυματισμούς που προκάλεσαν στα θύματα διάφορα αντικείμενα κατά την αιφνίδια και απότομη μετακίνηση τους από τους χειμάρρους που δημιουργήθηκαν. Βεβαίως δεν αποκλείεται ως αίτιο θανάτου και κάποιο καρδιακό επεισόδιο, ιδίως σε ηλικιωμένους. Οι επικεφαλής των ιατροδικαστικών υπηρεσιών έχουν δώσει εντολή στους ιατροδικαστές να προβούν αμέσως στις αναγκαίες ενέργειες και να ολοκληρώσουν τη διαδικασια της νεκροψίας ώστε να δρομολογηθούν οι κηδείες από τις οικογένειες των θυμάτων.

Οι έρευνες της Πυροσβεστικής για τον εντοπισμό, τον απεγκλωβισμό και ενδεχομένως τη διάσωση επιζώντων στα ερείπια της καταστροφής στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο συνεχίζονται μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και ενώ επικρατεί αγωνία, σύγχυση και θλίψη. Μια ατμόσφαιρα που χειροτερεύει από τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας ότι ο αριθμός των θυμάτων, νεκρών και των τραυματιών, από λεπτό σε λεπτό μπορεί να αυξηθεί.

Οι πρώτες αναγνωρίσεις

Από το ρεπορτάζ του protothema.gr προέκυψαν τα στοιχεία των πρώτων τριών από τους 15 νεκρούς που έχουν ταυτοποιηθεί και πρόκειται για άντρες που δεν χαρακτηρίζονται ως ηλικιωμένοι. Είναι ο 36χρονος Γιώργος Μακαρούνας, ο Μπάμπης Δημητρόπουλος 54 ετών και ο Σεραφείμ Γκορτζάς 57 ετών.

Ο Γιώργος Μακαρούνας ήταν πατέρας ενός παιδιού 3,5 ετών, κάτοικος Ελευσίνας με καταγωγή από την Κάλυμνο και το επάγγελμά του ήταν οδηγός φορτηγού. Την Τετάρτη εκτελούσε δρομολόγιο με το φορτηγό του, όπως κάθε ημέρα. Τη στιγμή που συζητούσε από το κινητό τηλέφωνο με τη μητέρα του, είδε τον χείμαρρο της λάσπης να κινείται προς το μέρος του με τρομακτική ορμή. «Μαμά φοβάμαι, πνιγόμαστε!» ήταν τα τελευταία λόγια του πριν κλείσει απότομα η τηλεφωνική γραμμή. Ο Γιώργος επιχείρησε να βγει από το φορτηγό και να απομακρυνθεί, όμως παρασύρθηκε από το ορμητικό ρεύμα και πνίγηκε. Η σορός του άτυχου οδηγού βρέθηκε αρκετή ώρα μετά από τον πνιγμό του και σε απόσταση περίπου τριών χιλιομέτρων μακριά από το σημείο όπου ακινητοποίηθηκε το φορτηγό.

Τα αδέλφια Μπάμπης και Δημήτρης Δημητρόπουλος είχαν πάει για κυνήγι, μια δραστηριότητα στην οποίαν επιδίδονταν με πάθος. Υπερήφανοι, ύστερα από κάθε επιτυχημένη τους εξόρμηση, φωτογραφίζονταν με τα θηράματα και τις σχετικές εικόνες κοινοποιούσε στο λογαριασμό του στο facebook ο 54χρονος Μπάμπης Δημητρόπουλος. Τα δύο αδέλφια φαίνεται πως παρασύρθηκαν από τον χείμαρρο, με αποτέλεσμα ο Μπάμπης Δημητρόπουλος να χάσει τη ζωή του, ενώ ο Δημήτρης, μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης θεωρούνταν αγνοούμενος.

Στο Θριάσιο νοσοκομείο εκτυλίχθηκαν εικόνες αρχαίας ελληνικής τραγωδίας κατά την αναγνώριση του νεκρού. Η μητέρα του Μπάμπη Δημητρόπουλου προσπαθούσε να παρηγορήσει τις δύο κόρες του και εγγονές της, λέγοντάς τους «να φανείτε δυνατές, σκεφτείτε ότι εγώ έχασα το παιδί μου». Την ίδια ώρα η οικογένεια του Δημήτρη περνούσε στιγμές αγωνίας, περιμένοντας να μάθει τι απέγινε ο άνθρωπός της.

Ο 57χρονος Σεραφείμ Γκορτζάς με καταγωγή από το χωριό Δαφνοσπηλιά της Καρδίτσας, τεχνίτης δικτύου του ΟΤΕ είναι το τρίτο από τα 15 θύματα που έχουν αναγνωριστεί. «Ω Θεέ μου» αναφώνησε ο γιος του μόλις αντίκρυσε το πτώμα κατά την οδυνηρή διαδικασία της αναγνώρισης. Συγγενείς αλλά και πολλοί φίλοι του εκλιπόντος βρίσκονταν από νωρίς στο νοσοκομείο, ελπίζοντας ότι ο Σεραφείμ θα είχε επιβιώσει.

Βάσει των πρώτων αναφορών για τα θύματα, ήδη από το πρωί της Τετάρτης γινόταν λόγος για τους εξής ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της πλημμύρας:

– Γυναίκα 82 ετών, νεκρή στο σπίτι της στην οδό Κοροπούλη στη Μάνδρα Αττικής.

– Ηλικιωμένος άνδρας, νεκρός στο σπίτι του στην οδό Αγαμέμνωνος, επίσης στη Μάνδρα.

– Άνδρας, 65 ετών περίπου βρέθηκε σε προαύλιο χώρο, στην οδό Λεωνίδα Στάμου στη Μάνδρα.

– Άνδρας, περίπου 50 ετών, στο 3ο χλμ της Λεωφόρου Αθηνών-Θηβών, στη Μάνδρα.

– Γυναίκα, εγκλωβισμένη μέσα σε αυτοκίνητο, στην οδό Αίαντος, στη Μάνδρα.

– Άνδρας, στο Ψαλίδι της Μάνδρας, ανευρέθη σε ανοιχτό χώρο.

– Γυναίκα 95 ετών, η σορός της οποίας εντοπίστηκε στο σπίτι της, στη οδό Στρατηγού Ρόκα, στη Μάνδρα.

– Δύο άνδρες, 55 και 80 ετών, προηγουμένως αγνοούμενοι από την Μάνδρα, ανασύρθηκαν νεκροί στη θαλάσσια περιοχή Ελευσίνας και ΕΛΠΕ Ασπροπύργου.

Ο πόνος πλημμυρίζει το Θριάσιο

Με δεδομένο ότι τα θύματα ήταν κάτοικοι των ίδιων περιοχών, ενδέχεται να γνωρίζονταν μεταξύ τους ή, έστω, να ειδωθεί σε κάποια στιγμή της ζωής τους στη Μάνδρα, τη Μαγούλα, τη Νέα Πέραμο, την Ελευσίνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα επείγοντα του Θριασίου αρκετές οικογένειες νεκρών και αγνοούμενων προσπαθούσαν να αλληλοπαρηγορηθούν και να βρουν κουράγιο η μία στην άλλην ώστε να διαχειριστούν τον πόνο για τους νεκρούς τους.

«Είστε για αναγνώριση; Είναι άντρας ή γυναίκα;» ήταν η ερώτηση που έκαναν οι νοσηλευτές στους συρρέοντες, προσπαθώντας να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους μέσα σε μια ατμόσφαιρα μαζικής οδύνης. Στην αίθουσα αναμονής, στα Επείγοντα Περιστατικά του Θριάσιου νοσοκομείου, η τραγωδία είναι αποτυπωμένη στα πρόσωπα των ανθρώπων που περίμενουν να αναγνωρίσουν τη σορό των συγγενών τους. Με την ύστατη ελπίδα ότι τελικά δεν θα είναι ο δικός τους άνθρωπος αυτός που κείτεται εκεί.

Οι οικείοι περνούν μέσα στην αίθουσα όπου βρίσκονται οι σοροί. Κάποιοι βγαίνουν κλαίγοντας, ψελλίζοντας φράσεις όπως «είναι κρίμα… τι ήταν αυτό που μας βρήκε;» Αγωνιούν, προσπαθούν να ανταλλάξουν πληροφορίες. «Τον βρήκατε τον δικό σας; Εμείς όχι» λέει μια άλλη γυναίκα. Άνδρες της ασφάλειας του νοσοκομείου ζητούν από τους συγκεντρωμένους συγγενείς να παραμερίσουν: «Ανοίξτε λίγο, καν’ τε χώρο». Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα μία ηλικιωμένη γυναίκα οδηγείται στην αίθουσα των επείγοντων περιστατικών με καροτσάκι. Δείχνει πολύ ταλαιπωρημένη αλλά τουλάχιστον είναι ζωντανή.

Κάποιοι άλλοι περιμένουν για την αναγνώριση κρατώντας στα χέρια τους ένα χάρτι που αναγράφει το ονοματεπώνυμο του αγνοουμένου, τη διεύθυνση του σπιτιού, ένα τηλέφωνο επικοινωνίας. Στο τηλεφωνικό κέντρο του νοσοκομείου για πολλές ώρες επικρατούσε πανικός. «Εύχομαι να μην είναι εδώ» ήταν η μόνιμη ευχή της τηλεφωνήτριας πριν κλείσει. «Μας δίνουν όνομα και επίθετο και μας ρωτάνε αν υπάρχει στη λίστα των νεκρών» εξήγησε η ίδια στο protothema.gr.

Διαφήμιση
Διαφήμιση