HomeHL-GreeceΟμιλία Τσίπρα στην Κομοτηνή: Σφοδρή επίθεση στη ΝΔ

Ομιλία Τσίπρα στην Κομοτηνή: Σφοδρή επίθεση στη ΝΔ

Για offshore και Paradise Papers

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Οι απόφοιτοι της σχολής κακών τεχνών, που μας οδήγησαν στην καταστροφή, επιμένουν στην καταστροφή και προπαγανδίζουν την καταστροφή της χώρας», σημείωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας πριν από λίγο στο αναπτυξιακό συνέδριο για την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Ο Πρωθυπουργός σχολίασε δεικτικά την στάση της ΝΔ στις αποκαλύψεις για τις offshore και τα Paradise Papers λέγοντας: «ο καθένας που θέλει να καταλάβει, καταλαβαίνει τη διαφορά ανάμεσα στη Θράκη και στα νησιά Κέιμαν»!

«Εμείς θα επιμείνουμε στην προσπάθεια να θεμελιώσουμε, να χτίσουμε, να δώσουμε ώθηση στην πρόοδο. Και θα κλείσουμε με όλα τα μέσα το δρόμο για την παράδοση της χώρας, για άλλη μια φορά, στους παραδείσους εκείνους των λίγων, που οδηγούν στην κόλαση των πολλών», είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε μάλιστα ότι ο ίδιος «θα έρθει πολλές φορές στη Θράκη μέχρι το φθινόπωρο του 2019 που θα γίνουν οι εκλογές».

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι αποδεικνύεται ποια σχολή σκέψης, ήθους, συνέπειας, σοβαρότητας, εθνικής ευθύνης, εκπροσωπεί ο καθένας:

-Από πώς αντιμετωπίζει ο καθένας τις προσπάθειες όχι της κυβέρνησης, αλλά των παραγωγικών τάξεων, και της ίδιας της χώρας, να ανοίξουν δρόμους ανάπτυξης.

-Από το πώς αντιμετωπίζει τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, που ανακοινώθηκε χτες

-Από το πώς αντιμετωπίζει κάθε μέτρο και κάθε βήμα, που αποσκοπεί να ξεκολλήσει την Ελλάδα από την στασιμότητα.

Από το πώς αντιμετωπίζει τον αγώνα κατά της διαφθοράς, της διαπλοκής, της φοροδιαφυγής, των φορολογικών παραδείσων και των offshore.

«Ο καθένας άλλωστε που θέλει να καταλάβει, καταλαβαίνει τη διαφορά ανάμεσα στη Θράκη και στα νησιά Κέιμαν», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Η Ελλάδα της αρπαχτής χρεοκόπησε

«Κάποιοι προσπάθησαν σήμερα να μας ενημερώσουν ότι το να παρκάρεις τα αφορολόγητα λεφτά σου σε εξωχώριους παραδείσους, αποτελεί ηθικό- μάλιστα- δικαίωμα όσων προσπαθούν να γλιτώσουν τα εισοδήματά τους από την υπερφορολόγηση, αφού έτσι, μας λένε, λειτουργεί το παγκόσμιο σύστημα στον καπιταλισμό» πρόσθεσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Τόνισε επίσης πως «αν βρεθήκαμε σε αυτό το σημείο της χρεοκοπίας ως χώρα, δεν είναι γιατί δεν είχαμε δυνατότητες, ούτε γιατί, όπως μας λένε, ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητες μας. Αλλά γιατί πάντοτε σε αυτό το τόπο συνυπήρχαν δυο Ελλάδες. Η Ελλάδα της παραγωγής και της δημιουργίας με την Ελλάδα της διαφθοράς και της αρπαχτής».

«Και τώρα μας λένε πως εκτός από νόμιμη, η λεηλασία ήταν και ηθική», πρόσθεσε. Αντί απάντησης, όπως είπε, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η Ελλάδα της αρπαχτής χρεοκόπησε μαζί, με την Ελλάδα της κρίσης», για να υπογραμμίσει πως «δεν πρόκειται να σηκώσει ξανά κεφάλι. Δεν πρόκειται να επιστρέψει».

Η νέα γενιά των αγροτών

«Η νέα γενιά των αγροτών πρέπει να ηγηθεί της παραγωγικής διαδικασίας. Και θα την ενισχύσουμε με κάθε διαθέσιμο τρόπο και μέσο. Η επιλογή ενίσχυσης των νέων αγροτών και επιστημόνων του αγροτικού τομέα θα είναι αποτυπωμένη σε όλα τα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που ακολουθούν», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο στόχος της παραγωγικής ανασυγκρότησης

«Η στήριξη της βιομηχανίας και της μεταποίησης είναι βασικός στόχος ενός σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης για την περιφέρεια», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ενημέρωσε ότι στον τομέα της βιομηχανίας, οι συνολικές υποβολές στο Νέο Αναπτυξιακό Νόμο για την Περιφέρεια, ανέρχονται μέχρι σήμερα στις 17 με συνολικό ύψος 99 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, είπε, υπάρχουν εδώ θέματα προς αντιμετώπιση, τα οποία δεν είναι κατά κύριο λόγο αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, αλλά μακρόχρονης κακοδιαχείρισης που έχει οδηγήσει βιώσιμες επιχειρήσεις στην κατάρρευση. Αναφέρθηκε στις εμβληματικές περιπτώσεις των Λιπασμάτων της Νέας Καρβάλης, της Βιομηχανίας Ζάχαρης και της ΕΝΚΛΩ.

Η Θράκη και το φυσικό αέριο

«Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, βρίσκεται στο επίκεντρο ενός από τα βασικά σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Φυσικό Αέριο», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σημείωσε τον κεντρικό ρόλο που παίζει στο σχέδιο αυτό ο TAP που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας και Ελλάδας.Τόνισε ότι παρότι έχει ήδη κατασκευαστεί το 50% του αγωγού, παραμένει επιτακτική η ανάγκη ολοκλήρωσής του μέχρι το 2020.

Πρόσθεσε ότι προχωρούν παράλληλα οι διαδικασίες για την υλοποίηση του IGB, που θα διοχετεύσει το φυσικό αέριο από τον TAP στο δίκτυο της Βουλγαρίας.

Τον ενεργειακό χάρτη της Περιοχής, συμπληρώνουν δύο εθνικά έργα που θα τροφοδοτούν την εγχώρια, καθώς και τις αγορές των Βαλκανίων -και δυνητικά της Ευρώπης- με φυσικό αέριο: Η κατασκευή του πλωτού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη και η αξιοποίηση του υπό εξάντληση κοιτάσματος Καβάλας, ως υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου, για λόγους ασφάλειας εφοδιασμού.

Λιπάσματα και ΕΒΖ

Σε ό,τι αφορά τα Λιπάσματα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση της νομιμότητας και της ομαλότητας, η εφαρμογή όλων των αποφάσεων που δικαιώνουν τους εργαζόμενους.

Σε ό,τι αφορά την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, τόνισε ότι «η πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και η κακοδιαχείριση των διοικήσεων που διόριζαν, απαξίωσε συστηματικά τη μεγαλύτερη αγροτική βιομηχανία της χώρας και την οδήγησε ουσιαστικά σε χρεοκοπία».

«Εμείς, τόνισε, θα συνεχίσουμε με όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να την κρατήσουμε ζωντανή και να ενισχύσουμε τη λειτουργία αυτής της πολύ σημαντικής για την περιοχή, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, βιομηχανίας».

Για την ΕΝΚΛΩ, είπε ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό των πρώην εργαζομένων της ΕΝ.ΚΛΩ, συστήνοντας ειδική επιτροπή και αξιολογώντας και βελτιώνοντας μέσω ανεξαρτήτων εμπειρογνωμόνων το επιχειρηματικό σχέδιο που κατέθεσαν, με δική τους επιλογή.

«Η διέξοδος για το θέμα της πρώην ΕΝ.ΚΛΩ είναι», είπε, «να οδηγηθούμε στην μόνη νόμιμη και καθαρή λύση: την άμεση πτωχευτική διαδικασία και τους ανοικτούς δημόσιους πλειστηριασμούς. Έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα επαναλειτουργίας κάποιων από τα εργοστάσια με βάση το σχέδιο των εργαζομένων. Και φυσικά με την συμβολή επενδυτικών σχημάτων που θα προκριθούν».

Εξαγγελίες για τις υποδομές

«Οι υποδομές είναι το κλειδί για να μετασχηματιστεί η Θράκη και η Ανατολική Μακεδονία, από μια ακριτική περιοχή της χώρας σε ένα σταυροδρόμι παραγωγής, εμπορίου και πολιτισμού», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε ό,τι αφορά τους κάθετους οδικούς άξονες της Εγνατίας Οδού, είπε ότι «ολοκληρώσαμε τον Κάθετο άξονα της Ροδόπης από την Κομοτηνή – Νυμφαίο – μέχρι τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα» και πως σε λίγες ημέρες, παραδίδεται το τμήμα «Τμήμα Μάνδρα – Ψαθάδες» και εντός του 2018 το «Τμήμα Αρδάνιο – Μάνδρα». «Επιτέλους ο Έβρος θα αποκτήσει έναν ασφαλή κάθετο άξονα», σχολίασε.

Ανακοίνωσε ότι σε δεκαπέντε ημέρες δημοπρατείται το πρώτο τμήμα του κάθετου άξονα της Εγνατίας «Ξάνθη – Εχίνος – Ελληνο-Βουλγαρικά Σύνορα», προϋπολογισμού 35 εκατ. Είπε πως το υπουργείο Υποδομών εξασφάλισε έργα οδικής ασφάλειας ύψους 40,000,000 ευρώ που θα καλύψουν ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Για τη σύνδεση της Δράμας, τόσο με την Καβάλα όσο και με την Αμφίπολη, είπε πως είναι δέσμευση της κυβέρνησης μας ότι η μελετητική ωρίμανση και των δύο έργων θα προχωρήσει, ώστε να μπορέσουν να υλοποιηθούν.

Τα διόδια

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι μέσα στο χρόνο δημοπρατείται το ηλεκτρονικό αναλογικό σύστημα διοδίων και η Εγνατία οδός θα είναι ο πρώτος αυτοκινητόδρομος στον οποίο θα εγκατασταθεί. «Ήταν μια δέσμευση αυτής της κυβέρνησης που γίνεται πράξη», επισήμανε.

Ειδικότερα: «τα διόδια που θα λειτουργήσουν στον ενδιάμεσο χρόνο θα έχουν χρέωση 0,030 ευρώ ανά χιλιόμετρο και θα υπάρχουν προβλέψεις για απαλλαγή των μετακινήσεων των συμπολιτών μας ΑΜΕΑ σε όλο το οδικό δίκτυο και των μόνιμων κατοίκων ανά περιοχή».

Για τα σιδηροδρομικά έργα που θα ενταχθούν στο όραμα της «σιδηροδρομικής Εγνατίας», τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η σιδηροδρομική σύνδεση με τα λιμάνια.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση