HomeHL-EconomyΠάνω από 1 δις ευρώ το κοινωνικό μέρισμα

Πάνω από 1 δις ευρώ το κοινωνικό μέρισμα

Εκπλήξεις στα στοιχεία από το πρωτογενές πλεόνασμα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στα επίπεδα του 3% του ΑΕΠ φαίνεται πως θα διαμορφωθεί φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα, υπερβαίνοντας την πρόβλεψη 2,2% του ΑΕΠ του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2018.

Η διαμόρφωσή του πλεονάσματος σε υψηλότερα επίπεδα οφείλεται στα καλύτερα αποτελέσματα από τον ΕΦΚΑ. Τα τελευταία στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Γενικό Λογιστήριο δείχνουν ότι οι εισπράξεις από τον ΕΦΚΑ έχουν αυξηθεί από 378 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 580 εκατ. ευρώ, όταν η εκτίμηση της κυβέρνησης αλλά και των δανειστών ήταν για 940 εκατ. ευρώ έλλειμμα.

Η υπεραπόδοση στις εισπράξεις του ΕΦΚΑ κάλυψε τις απώλειες που καταγράφονται στα έσοδα και κυρίως στις εισπράξεις από το φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.

Το υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα ανοίγει το δρόμο για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος. Όπως δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το κομμάτι από το υπερβάλλον πλεόνασμα που θα διατεθεί φέτος για κοινωνικούς σκοπούς θα είναι σαφώς μεγαλύτερο από πέρυσι και θα επηρεάσει πάνω από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά. Θα δοθεί, σύμφωνα με τον υπουργό, με εισοδηματικά και άλλα κριτήρια, όπως για παράδειγμα ο αριθμός των παιδιών. Με αυτόν τον τρόπο θα αφορά πολλές ευάλωτες κατηγορίες, όπως συνταξιούχους, ανέργους, αλλά και ένα κομμάτι της μεσαίας τάξης.

Αν και το θέμα της διανομής του πλεονάσματος είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση, οι θεσμοί έχουν υποδείξει στην κυβέρνηση να διανείμει ως κοινωνικό μέρισμα μόνο ένα μέρος που δεν θα ξεπερνά το 1,1 με 1,2 δισ. ευρώ περίπου και να κρατήσει το υπόλοιπο ποσό ως μαξιλάρι ρευστότητας.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση