Η ημέρα της εκλογικής αναμέτρησης για την ηγεσία του νέου, ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς έφτασε. Οι κάλπες ανοίγουν στα εκλογικά κέντρα που έχει δημιουργήσει η επιτροπή Διαδικασιών και Δεοντολογίας του Νίκου Αλιβιζάτου, ενώ το μεγάλη ζητούμενο παραμένει το ποσοστό της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία

Η ψηφοφορία που ξεκίνησε στις 08:00 θα διαρκέσει έως τις 20:00 και τις δύο Κυριακές.

Δείτε όλα τα εκλογικά τμήματα που λειτουργούν σε επίπεδο Κρήτης

Οι ώρες διεξαγωγής της ψηφοφορίας στα εκλογικά κέντρα εξωτερικού θα είναι οι αντίστοιχες με την Ελλάδα, αλλά με βάση τις τοπικές ώρες, πράγμα που σημαίνει ότι οι ψήφοι από τις ΗΠΑ και τον Καναδά θα αργήσουν να ενσωματωθούν, ενώ τα αποτελέσματα της Αυστραλίας θα γίνουν γνωστά στην Αθήνα μερικές ώρες πριν κλείσουν οι ελληνικές κάλπες.

Σε περίπτωση που κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει ποσοστό 50%+1 ψήφο, θα υπάρξει δεύτερος γύρος ανάμεσα στους δύο πρώτους σε ψήφους, την επόμενη Κυριακή, 19 Νοεμβρίου.

Υποψήφιοι για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς είναι με αλφαβητική σειρά οι Νίκος Ανδρουλάκης, Kωνσταντίνος Γάτσιος, Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μανιάτης, Απόστολος Πόντας, Γιάννης Ραγκούσης, Δημήτρης Τζιώτης.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί με βάση τον εθνικό εκλογικό κατάλογο και σύμφωνα με τα ισχύοντα στις εθνικές εκλογές. Το ψηφοδέλτιο θα είναι ένα και θα περιλαμβάνει τα ονόματα όλων των υποψηφίων. Οι ψηφοφόροι θα εκδηλώνουν την προτίμησή τους σημειώνοντας έναν σταυρό προτίμησης.

Για να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία, οι πολίτες θα καταβάλουν εισφορά 3 ευρώ. Το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα καταβληθεί για την κάλυψη της δαπάνης της εκλογικής διαδικασίας.

Με ευθύνη της Εφορευτικής Επιτροπής, σε κάθε εκλογικό τμήμα θα τηρούνται δυο καταστάσεις: στην πρώτη θα καταχωρούνται τα στοιχεία όλων όσων θα ψηφίσουν και στην δεύτερη μόνον όσων από τους ψηφίζοντες δηλώσουν ότι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις διαδικασίες για την ίδρυση του νέου κόμματος.

Με ευθύνη της Επιτροπής, ο πρώτος κατάλογος θα καταστραφεί δυο μήνες μετά την ψηφοφορία, ενώ ο δεύτερος θα αποτελέσει τη βάση για να καταρτισθεί το Μητρώο Μελών του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα.

Στον β’ γύρο θα μπορούν να ψηφίσουν μόνο όσοι είχαν προηγουμένως ψηφίσει και στον α’ γύρο, δηλαδή στις 12 Νοεμβρίου.

Ομαλά διεξάγεται η διαδικασία στο Ηράκλειο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκλογική διαδικασία και σε τοπικό επίπεδο, με τη συμμετοχή των ψηφοφόρων να χαρακτηρίζεται σημαντική. Μάλιστα, σε εκλογικά τμήματα που λειτουργούν σε κεντρικά σημεία, παρατηρείται και αναμονή.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί προβλήματα.

 

newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση