HomeHL-EconomyΧαμηλές επιδόσεις στην πάταξη της φοροδιαφυγής

Χαμηλές επιδόσεις στην πάταξη της φοροδιαφυγής

Τι γίνεται με τις λίστες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί ότι θα είναι εκείνη που θα καταφέρει να αποκαλύψει τους φοροφυγάδες και θα οδηγήσει μαύρο χρήμα δισεκατομμυρίων ευρώ στα κρατικά ταμεία. Μπορεί να χρησιμοποίησε για πολιτική εκμετάλλευση τις υποθέσεις των Paradise Papers, Panama Papers και τις περιπτώσεις των περίφημων λιστών Λαγκάρντ και Μπόργιανς, αλλά τα στοιχεία για τις επιδόσεις της στον τομέα αυτό είναι απογοητευτικά και δείχνουν ότι η κυβέρνηση πέρασε πολύ κάτω από τον πήχη που η ίδια είχε θέσει.

Η λίστα Λαγκάρντ περιλαμβάνει στοιχεία για 2.062 Έλληνες φορολογούμενους με καταθέσεις στην Ελβετία, στην τράπεζα HSBC. Μετά από τριάμισι χρόνια ερευνών, ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι μόλις στο 9% των υποθέσεων, βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 237 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν μόλις 45 εκατ. ευρώ ή το 19%.

Η λίστα Μπόργιανς περιλαμβάνει στοιχεία για 10.588 Έλληνες με καταθέσεις σε ελβετική τράπεζα. Από τον Απρίλιο του 2016 οπότε ξεκίνησαν οι σχετικοί έλεγχοι για μόλις 214 περιπτώσεις καταθετών ολοκληρώθηκαν μόνο για 11 υποθέσεις, βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 10,9 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκε μόλις το 1% των βεβαιωθέντων ή 137.188 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον υπέρογκων φοροεπιβαρύνσεων και ασφαλιστικών εισφορών τα φαινόμενα φοροδιαφυγής πολλαπλασιάζονται και οι δημόσιες εισπράξεις μειώνονται.

Ομολογουμένως, η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στη φοροδιαφυγή, στην αδήλωτη εργασία, στο λαθρεμπόριο και στη μείωση των τιμών των ακινήτων. Η παραοικονομομία φθάνει στο 21,5% του ΑΕΠ ή 37,5 δισ. ευρώ ενώ τα έσοδα που χάνονται κάθε χρόνο υπερβαίνουν τα 14,2 δισ.

Εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ δεν δηλώνει πλέον ούτε το 1% των ελεύθερων επαγγελματιών ενώ 9 στους 10 εμφανίζονται με ετήσια εισοδήματα έως 7.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων που ιδρύθηκαν σε γειτονικές χώρες είναι εικονικές. Είναι εταιρείες-σφραγίδες, εταιρείες που έχουν μόνο ΑΦΜ χωρίς προσωπικό και χωρίς καμία πραγματική δραστηριότητα.

Cnn.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση