HomeHL-9Στην Κρήτη οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας – Αλβανίας

Στην Κρήτη οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας – Αλβανίας

Συνομιλίες για θέματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πολυήμερη συνάντηση με σκοπό την εξεύρεση κοινών σημείων και ει δυνατόν την επίλυση των ακανθωδών διαφορών ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία αναμένεται να έχουν από σήμερα και κατά πάσα πιθανότητα μέχρι την ερχόμενη Κυριακή ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Αλβανός ομόλογος του Ντιτμίρ Μπουσάτι.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών πρόκειται να προχωρήσουν σε εξαντλητικές συνομιλίες έως ότου σημειωθεί πρόοδος σε κάποια από τα θέματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές.

Το συγκεκριμένο μοντέλο εντατικών συνομιλιών αποτελεί αφενός επιλογή του κ. Κοτζιά, αφετέρου είναι ενδεικτικό της γενικότερης σημασίας που αποκτούν πλέον όλα τα ζητήματα που αφορούν την άμεση βαλκανική γειτονιά της Ελλάδας.

Για την ελληνική πλευρά πέρα από τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας (τα οποία η Αθήνα συνδέει άμεσα με την πιθανότητα ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας), πολύ ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται η οριστικοποίηση της συμφωνίας για τη χάραξη των ορίων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) Ελλάδας και Αλβανίας που, όπως είναι γνωστό, εκκρεμεί.

Στην Αθήνα γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα δύο κορυφαία θέματα στην ατζέντα των Αλβανών είναι η άρση της εμπολέμου και η μείωση ή κατάργηση της προξενικής διατίμησης για οποιοδήποτε έγγραφο έχει τη σφραγίδα του ελληνικού Δημοσίου και χρειάζεται κάποιος Αλβανός πολίτης ή μετανάστης στην Ελλάδα. Πρόκειται για θέμα φαινομενικά χαμηλής πτήσης, ωστόσο δεδομένου ότι αφορά εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανούς ψηφοφόρους, αποτελεί προτεραιότητα για τα Τίρανα.

Η Αθήνα διαμηνύει ότι δεν αναγνωρίζει θέμα Τσάμηδων, πολλώ δε μάλλον, αρνείται να δεχθεί οποιαδήποτε σύνδεσή του με την συζήτηση περί άρσης της εμπολέμου. Συζητά, στην καλύτερη περίπτωση, κάποιες περιουσίες οι οποίες βρίσκονται υπό μεσεγγύηση και δεν συνδέονται με τις αλβανικές απαιτήσεις περί Τσάμηδων.

Πρακτικές συνθήκες, όπως η πιθανότητα ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας και, ακόμη περισσότερο, το γεγονός ότι ακόμη και το 2017 η Ελλάδα παραμένει πρώτος επενδυτής στη γειτονική χώρα (1,27 δισ. το πρώτο εξάμηνο του 2017, σύμφωνα με τον αλβανικό Τύπο), υπαγορεύουν την περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων.

(Με πληροφορίες από kathimerini.gr)

Διαφήμιση
Διαφήμιση