HomeΚΡΗΤΗΣτα Χανιά ο πρέσβης της Γερμανίας

Στα Χανιά ο πρέσβης της Γερμανίας

Συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Απόστολο Βουλγαράκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, κ. Απόστολο Βουλγαράκη, επισκέφθηκε σήμερα, Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2017, ο νέος Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα – από τον Ιούλιο του 2017- κ. Jens Plötner, συνοδευόμενος από την Επίτιμο Πρόξενο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στα Χανιά, κα Αργυρώ Γαναδάκη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε φιλικό κλίμα, ο Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε τον Πρέσβη για θέματα που αφορούν στο Νομό Χανίων και συγκεκριμένα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επίσης συζητήθηκαν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα λόγω της οικονομικής κρίσης την τελευταία δεκαετία. Ο Αντιπεριφερειάρχης εξήγησε στον Πρέσβη, μετά από σχετική απορία του, πως η Κρήτη έχει λιγότερο πληγεί από την κρίση σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, διότι έχει σημαντικό πρωτογενή τομέα, χάρη στο οποίο συμπληρώνει τα εισοδηματικά κενά που έχει προκαλέσει η κρίση, όπως και σημαντική τουριστική κίνηση – το 30 % περίπου της συνολικής τουριστικής κίνησης της χώρας μας – η οποία μειώνει σημαντικά τα ποσοστά ανεργίας στον τόπο μας.

germanos-presvhs-xania

Ο κ. Βουλγαράκης αναφέρθηκε στην βαριά φορολογία η οποία έχει φτάσει στα όρια της αντοχής των φορολογούμενων πολιτών, ειδικά στον πρωτογενή τομέα, και σημείωσε ότι η Κυβέρνηση πρέπει να βρει άμεσα λύση, διαφορικά θα αυξηθούν τα φαινόμενα παραοικονομίας. Σε ερώτηση του Πρέσβη όσον αφορά στη μείωση του προσωπικού στις δημόσιες υπηρεσίες για εξοικονόμηση πόρων και τις σχετικές ελλείψεις που βιώνει ο δημόσιος τομέας, ο Αντιπεριφερειάρχης απάντησε ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό, αλλά έλλειψη αξιοποίησης από τις κυβερνήσεις του ήδη υπάρχοντος επιστημονικού, έμπειρου και καταρτισμένου προσωπικού, αντί της προσωρινής πρόσληψης ειδικών συμβούλων και συνεργατών, γεγονός που θα εξασφάλιζε τη μείωση της γραφειοκρατίας και την εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

Στη συνέχεια, οι δύο άντρες αναφέρθηκαν στις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, οι οποίες, λόγω της κρίσης, ήταν δύσκολες τα τελευταία χρόνια και οι οποίες, όπως παρατήρησε ο Πρέσβης, έχουν βελτιωθεί, ειδικά στην επαρχία. Ο κ. Βουλγαράκης συμφώνησε, αναφερόμενος ιδιαίτερα στις θερμές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και της Περιφέρειας Calw, όπου ο κ. Βουλγαράκης φιλοξενήθηκε δύο φορές κατόπιν πρόσκλησης του Γερμανού Περιφερειάρχη, κ. Helmut Riegger. Ο Αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε τις καλές σχέσεις που αναπτύσσονται γενικότερα μεταξύ των δύο λαών, αντίθετα από αυτά που προέβαλλαν τα ΜΜΕ στο παρελθόν, και αυτό διότι, όπως τόνισε ο κ. Βουλγαράκης, ο ελληνικός λαός επιζητεί την ειρήνη και την φιλία με τους άλλους λαούς. Και αυτό, τόσο σε ανθρώπινο επίπεδο, όσο και σε πολιτιστικό ή οικονομικό επίπεδο. Εξάλλου, όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης, από το 1821 υπήρχαν στενές σχέσεις μεταξύ των διανοουμένων της Ελλάδας και της Γερμανίας.

Ο Πρέσβης συμφώνησε με τα παραπάνω, υπογραμμίζοντας ότι οι άνθρωποι, αντίθετα με τον διχασμό που προκαλούν οι πολιτικές και τα μέσα ενημέρωσης, αναζητούν την φιλία μεταξύ των λαών. Επίσης σημείωσε πόσο σημαντική είναι η Κρήτη ως τουριστικός προορισμός για τους Γερμανούς, και επικρότησε την πρωτοβουλία της ΤUI να επενδύσει στον πρωτογενή τομέα και έτσι να ενισχυθεί ο τουριστικός τομέας. Όσο για την Fraport και την αποχώρηση της low cost εταιρείας από τα Χανιά, και οι δύο άντρες συμφώνησαν ότι ο διάλογος είναι εκείνος που προωθεί τις λύσεις, ενώ οι μονομερείς αποφάσεις πολλαπλασιάζουν τα προβλήματα.

Τέλος, η συζήτηση στράφηκε στο επόμενο ταξίδι που Πρέσβη στην Κρήτη, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα σταθεί σ’ αυτήν την πρώτη επίσκεψή του. Ο Αντιπεριφερειάρχης τον κάλεσε να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις της 77ης επετείου της Μάχης της Κρήτης, το Μάη του 2018, τονίζοντας τη σημασία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και της διάδοσης των διδαγμάτων της Ιστορίας, ειδικά για τις νέες γενιές, όσον αφορά στα τερατουργήματα και τον ατελείωτο θρήνο που προξενεί ο πόλεμος στην ανθρωπότητα.

Κλείνοντας, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ευχήθηκε στον Πρέσβη καλή διαμονή στα Χανιά, προσφέροντάς του ως δώρο το βιβλίο του Θεοχάρη Δετοράκη με τίτλο «Ιστορία της Κρήτης», στα αγγλικά.

Διαφήμιση
Διαφήμιση