HomeHL-GreeceΣτη χώρα μας … τα κεντρικά της βιομηχανίας «πλαστών»

Στη χώρα μας … τα κεντρικά της βιομηχανίας «πλαστών»

Η μυστική επιχείρηση «Ταύρος»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ενας υπάλληλος της Μεταφραστικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών συγκαταλέγεται μεταξύ των κατηγορουμένων για συμμετοχή σε κύκλωμα πλαστογράφων – διακινητών που εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ. με τη συνδρομή της Europol. Πρόκειται για 48χρονο υπήκοο Αλβανίας, ο οποίος φέρεται να τροφοδοτούσε τους πλαστογράφους με σφραγίδες και μεταφρασμένα πιστοποιητικά. Η μυστική έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο και ολοκληρώθηκε το διήμερο 31 Οκτωβρίου – 1η Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή 90 και πλέον αστυνομικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Στην επιχείρηση δόθηκε η κωδική ονομασία «Ταύρος» (ή Taurus), καθώς ένα από τα αρχηγικά μέλη του κυκλώματος μένει και δραστηριοποιείται στον Ταύρο Αττικής. Πρόκειται για έναν 64χρονο Ελληνα που –άθελά του– λειτούργησε ως «δούρειος ίππος» για την εξάρθρωση της σπείρας. Αφετηρία της έρευνας υπήρξε πληροφορία που αφορούσε στη δράση του: τη διακίνηση Αλβανών από την Ελλάδα στη Βρετανία (μέσω του «Ελ. Βενιζέλος») με τη χρήση πλαστών εγγράφων που εξασφάλιζε από τους πλαστογράφους – συνεργούς του. Ο 64χρονος μάλιστα φέρεται να υπέβαλε τους υποψηφίους πελάτες του σε διαδικασία face control, άλλοτε διά ζώσης και άλλοτε μέσω Facebook, προτού αποφασίσει εάν θα εμπλακεί ή όχι στη διακίνησή τους. Για παράδειγμα, έθετε ως προϋπόθεση οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν καλά ελληνικά και το χρώμα του δέρματός τους να μην είναι σκούρο ώστε να μην εγείρονται υποψίες κατά τον έλεγχό τους στο αεροδρόμιο.

Το κόστος του παράνομου ταξιδιού κυμαινόταν από 2.250 ευρώ έως 4.500 ευρώ, ενώ στο πλαίσιο της έρευνας εξακριβώθηκε η διακίνηση 36 αλλοδαπών-«πελατών» του δικτύου, από την Ελλάδα στη Βρετανία και την Ιρλανδία με ενδιάμεσους σταθμούς την Ισπανία και την Ιταλία. «Θέσαμε οριστικά τέλος στη δράση του διεθνικού δικτύου, ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν εξαρθρωθεί στη χώρα», δήλωσε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής Χρήστος Παπαζαφείρης. Την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. συνέδραμε η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία – Europol. Διοργάνωσε σε Χάγη και Αθήνα συναντήσεις Ελλήνων αστυνομικών με ομολόγους τους από επτά κράτη-μέλη της Ε.Ε.: «Βοηθήσαμε στην ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στα εμπλεκόμενα κράτη-μέλη», τόνισε σε Ελληνες δημοσιογράφους ο Gabor Sztankovics, ειδικός επιχειρήσεων της Europol. «Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για πλαστά έγγραφα στην Ευρώπη για τη νομιμοποίηση της παραμονής σε αυτήν. Οι αρχές επιβολής του νόμου πρέπει συνεχώς να παρακολουθούν αυτά τα περιστατικά. Η επιτυχία συνέβαλε στην ασφάλεια ολόκληρης της Ε.Ε. Πρόκειται για μια μεγάλη ζημιά στις εγκληματικές οργανώσεις παράνομης διακίνησης ανθρώπων», δήλωσε ο κ. Sztankovics.

Ως αρχηγός του δικτύου πλαστογράφων – διακινητών περιγράφεται από την ΕΛ.ΑΣ. ένας 54χρονος Αλβανός, γνωστός μεταξύ των υπολοίπων μελών της σπείρας με τα προσωνύμια «Θείος» και «Αρχοντας». Ρόλο άμεσων συνεργών αποδίδει η ΕΛ.ΑΣ. σε τέσσερις υπηκόους Αλβανίας. Είχαν την ευθύνη λειτουργίας ισάριθμων εργαστηρίων πλαστογράφησης εγγράφων στο Παγκράτι, τα Πατήσια, τον Νέο Κόσμο και την πλατεία Κολιάτσου. Καθένα απ’ αυτά «παρήγαγε» 20 – 25 πλαστά έγγραφα ημερησίως είτε επρόκειτο για διαβατήρια και ταυτότητες είτε για δευτερεύουσας σημασίας έγγραφα όπως πιστοποιητικά, άδειες οδήγησης κ.ο.κ. Τα μέλη του δικτύου χρησιμοποιούσαν κωδικές λέξεις και φράσεις στις μεταξύ τους τηλεφωνικές επικοινωνίες. «Βιβλίο» ή «βιβλιάριο» αποκαλούσαν τα διαβατήρια, «κάρτα» ή «Τ» τις ταυτότητες, «κάρτα» ή «οδηγό» τις άδειες οδήγησης κ.ο.κ. Το κύκλωμα διέθετε τα πλαστά έγγραφα σε μετανάστες που ζουν στη χώρα και ήθελαν να ταξιδέψουν στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, καθώς επίσης και σε αλλοδαπούς που ζουν σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. και είχαν ανάγκη νομιμοποιητικών εγγράφων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στη Γερμανία έχουν εντοπιστεί 250 «πελάτες» του δικτύου πλαστογράφων. Από τους 20 συλληφθέντες, έξι κρίθηκαν προφυλακιστέοι.

Kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση