HomeΓΝΩΜΕΣΣταύρος Αρναουτάκης: Το αναπτυξιακό αποτύπωμα της Κρήτης

Σταύρος Αρναουτάκης: Το αναπτυξιακό αποτύπωμα της Κρήτης

«Επενδύοντας στα συγκριτικά πλεονεκτήματα δημιουργούμε προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η έξοδος από την κρίση δεν θα επιτευχθεί αν στηριχθούμε στη μονοκαλλιέργεια της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Η εξάντληση των αναπτυξιακών αποθεμάτων της Ελλάδας αναδεικνύει τη ζωτική ανάγκη ενός νέου υποδείγματος που θα στηρίζεται στην αξιοποίηση και μεγιστοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του κάθε τόπου, της κάθε ελληνικής Περιφέρειας.

Το νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα προϋποθέτει εμπροσθοβαρή στρατηγική που θα προτάσσει την αύξηση της παραγωγικότητας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, την προσέλκυση επενδύσεων σε καίριους τομείς, καθώς και τον εκσυγχρονισμό της κρατικής διοίκησης. Χρειάζονται νέες προσεγγίσεις, νέες αντιλήψεις, νέες ιδέες και προπαντός νέα εργαλεία.

Οι Περιφέρειες -αν και χαρακτηρίζονται ακόμη και τώρα από σχετική πολιτική αδυναμία- συνιστούν ισχυρή αναπτυξιακή υποδομή. Μπορούν να έχουν τη δική τους ξεχωριστή συνδρομή και συμβολή στην ανάκαμψη της χώρας, στην αναζωογόνηση των παραγωγικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.

Από την πρώτη στιγμή στην Περιφέρεια Κρήτης, επιδιώξαμε και επιδιώκουμε, ο θεσμός αυτός να λειτουργήσει ως ένα πολυδύναμο εργαστήρι ανάπτυξης. Οι δύσκολες οικονομικές συγκυρίες δεν μας εμπόδισαν να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που μας προσφέρονταν. Ούτε περιέστειλαν το αναπτυξιακό μας όραμα.

Στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις, επενδύουμε στα ισχυρά συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Με αυτά πετύχαμε πολλά. Αναπτύξαμε τον πρωτογενή τομέα. Τα προϊόντα που παράγει το νησί μας κερδίζουν συνεχώς έδαφος, όχι μόνο στην εγχώρια, αλλά και στη διεθνή αγορά. Αξιοποιώντας το πολυποίκιλο φυσικό περιβάλλον της Κρήτης, σε συνδυασμό με το πολιτιστικό της απόθεμα, την καταστήσαμε ελκυστικό τουριστικό προορισμό. Στηρίξαμε, ουσιαστικά, όλες τις επιστημονικές της υποδομές, κατακτώντας ξεχωριστή θέση στην τεχνολογία και την έρευνα. Υποστηρίξαμε τον αγροτοδιατροφικό τομέα  με συγκεκριμένες δράσεις, προβάλλοντας την κρητική διατροφή σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η παραγωγική Κρήτη είναι για μας ο νέος μετρήσιμος στόχος. Αποτελεί τη συλλογική προσδοκία όλων των παραγωγικών φορέων του νησιού. Συνιστά την καλύτερη ασπίδα προστασίας στην κρίση. Έτσι υλοποιούμε καίρια έργα για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του νησιού. Προωθούμε βιώσιμες πολιτικές για το περιβάλλον, για την ενέργεια, υπηρετώντας με συνέπεια την αειφορία. Αξιοποιώντας εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, δημιουργήσαμε νέες θέσεις απασχόλησης, ενισχύσαμε τις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, στηρίξαμε τους νέους επιστήμονες και το επιχειρείν.

Αναμφίβολα τα έργα υποδομής συνιστούν ζωτική ανάγκη για την Κρήτη.  Ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης από την Κίσσαμο ως τη Σητεία, το αεροδρόμιο στο Καστέλλι, ο Νότιος Οδικός Άξονας Κρήτης, οι κάθετοι οδικοί άξονες, βρίσκονται στο πρώτο πλάνο των προτεραιοτήτων της Περιφέρειας.

Το αναπτυξιακό αποτύπωμα της Κρήτης είναι εμφανές παντού. Επενδύοντας στα συγκριτικά πλεονεκτήματά της δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη. Αξιοποιούμε τις μεγάλες ευκαιρίες και προκλήσεις. Αποδεικνύουμε πως μπορούμε να ξεπεράσουμε τις όποιες δυσκολίες. Πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε προκλήσεις για να δημιουργήσουμε προοπτικές για μια Περιφέρεια πρότυπο στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Το παραπάνω άρθρο του Περιφερειάρχη Κρήτης δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Το Βήμα»

Διαφήμιση
Διαφήμιση