HomeHL-HealthΈξυπνα «tips» διατροφής για να κόψετε το κάπνισμα χωρίς να πάρετε βάρος

Έξυπνα «tips» διατροφής για να κόψετε το κάπνισμα χωρίς να πάρετε βάρος

Πώς θα απαλλαγείτε από την κακή συνήθεια, δίχως η ζυγαριά να ανέβει

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αν κόψατε το τσιγάρο και είδατε το βάρος σας να ανεβαίνει, δεν είστε οι μόνοι. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως η πρόσληψη βάρους μετά τη διακοπή του καπνίσματος κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 4-5 κιλά μέσα σε διάστημα 12 μηνών, αν και έχουν καταγραφεί μεγάλες διακυμάνσεις, ενώ η δεκαετής αύξηση του βάρους μετά τη διακοπή του καπνίσματος κυμαίνεται στα 12 κιλά για όσους συνήθιζαν να καπνίζουν περισσότερα από 25 τσιγάρα ανά ημέρα.

Αυτό φυσικά δεν θα πρέπει να αποθαρρύνει όποιον σκέφτεται να διακόψει το τσιγάρο, καθώς το κάπνισμα αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια ανθυγιεινή συνήθεια, που επιδρά αρνητικά σχεδόν σε όλα τα όργανα του σώματος μας. Που οφείλεται όμως αυτή η αλλαγή στο σώμα μας με τη διακοπή του καπνίσματος;

Το γεγονός αυτό έχει να κάνει κυρίως με τη νικοτίνη, η οποία, όταν καπνίζουμε, επιδρά στο νευρικό σύστημα και προκαλεί μια μικρή αύξηση του μεταβολισμού μας και ταυτόχρονα καταστέλλει την όρεξη. Κατά συνέπεια, κόβοντας το τσιγάρο μειώνονται λίγο οι καύσεις μας και πεινάμε περισσότερο. Εδώ βέβαια εισέρχεται και ο ψυχολογικός παράγοντας, καθώς δεν είναι λίγοι οι πρώην καπνιστές που, για να καλύψουν το κενό του τσιγάρου, το ρίχνουν στο … «τσιμπολόγημα».

Παράλληλα, η διακοπή του καπνίσματος έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της γεύσης και της όσφρησης, γεγονός που μπορεί να κάνει ορισμένα τρόφιμα περισσότερο ελκυστικά, οδηγώντας σε υψηλότερη κατανάλωσή τους. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν, για να μην πάρουμε βάρος κόβοντας το τσιγάρο;

1) Γυμναστείτε

Η συστηματική ενασχόληση με κάποιο είδος άσκησης, ιδιαιτέρως αερόβιο όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, το κολύμπι κ.ά., θα αυξήσει το μεταβολισμό σας και θα καλύψει το μεταβολικό έλλειμμα της διακοπής του τσιγάρου.

2) Προγραμματίστε τα γεύματά σας

Βασικό πρόβλημα ενός τέως καπνιστή είναι το ότι καταφεύγει στο τσιμπολόγημα ως υποκατάστατο του τσιγάρου. Για το λόγο αυτό, προσπαθήστε να έχετε όσο το δυνατόν πιο τακτικά γεύματα και, αν είναι εφικτό, και σε συγκεκριμένες ώρες.

3) Έχετε τουλάχιστον 5-6 γεύματα την ημέρα

Τα μικρά και συχνά γεύματα είναι το κλειδί της επιτυχίας σας, για να μην πάρετε βάρος. Ανά περίπου τρεις ώρες έχετε ένα γεύμα, ούτως ώστε το στομάχι να είναι συνέχεια χορτάτο και να μην καταφεύγει σε ακατάστατο τσιμπολόγημα.

4) Όταν θέλετε να τσιμπάτε, να είστε προετοιμασμένοι

Έχετε στο ψυγείο, ή και εκτός αυτού, ψιλοκομμένα καρότα και αγγουράκια, χωρίς λάδι και αλάτι, κομμένα φρούτα, άπαχο τυρί σε μικρές φέτες, γιαούρτι, ούτως ώστε να τα έχετε «stand by» σε στιγμές αδυναμίας.

5) Διώξτε τους πειρασμούς εκτός σπιτιού

Θερμιδογόνα σνακ όπως σοκολάτες, πατατάκια, γλυκά αποφύγετε να τα έχετε, τουλάχιστον στην αρχή, στο σπίτι. Έχετε σε ορατά σημεία υγιεινά σνακ όπως φρούτα, ημιάπαχα γαλακτοκομικά, μπάρες και σνακ δημητριακών, ανάλατους ξηρούς καρπούς.

6) Ενισχύστε ελαφρώς την πρωτεΐνη στα γεύματά σας

Η πρωτεΐνη αποτελεί ένα συστατικό που μας χορταίνει καλύτερα. Κοτόπουλο, ψάρι, αυγό, μοσχάρι αποτελούν κάποιες καλές πηγές πρωτεΐνης για τα γεύματά σας, που δεν θα πρέπει να λείπουν.

7) Τρώτε αργά και χρησιμοποιείτε μαχαιροπίρουνα

Το γρήγορο γεύμα σχετίζεται από μόνο του με αύξηση βάρους, καθώς για να αντιληφθούμε ότι έχουμε χορτάσει, πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 16-17 λεπτά. Τρώτε λοιπόν πιο αργά και χρησιμοποιείτε μαχαίρι και πιρούνι, για να επιβραδύνετε ακόμη περισσότερο το χρόνο που αφιερώνετε στο φαγητό σας.

Μικρές, αλλά σημαντικές αλλαγές, λοιπόν, που θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από την κακή συνήθεια του καπνίσματος, χωρίς να δείτε τη ζυγαριά να ανεβαίνει.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση