HomeHL-GreeceΔημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου στο Ελληνικό

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου στο Ελληνικό

Δείτε τι αναφέρει

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε χθες η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού για κήρυξη και οριοθέτηση 280 στρεμμάτων ως αρχαιολογικού χώρου, στην έκταση του πρώην αεροδρομίου, στο Ελληνικό.

Όπως γράφει η Καθημερινή, η οριοθέτηση και η δημοσίευση του τοπογραφικού δεν έκρυβε κάποια περαιτέρω έκπληξη για τα 280 αυτά στρέμματα.

Το ΦΕΚ της απόφασης για τον αρχαιολογικό χώρο αναφέρει: «Κηρύσσουμε και οριοθετούμε ως αρχαιολογικό χώρο περιοχή (…), για λόγους προστασίας και ανάδειξης των εγκείμενων αρχαιοτήτων, που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς έως τους μεταβυζαντινούς χρόνους. Η ανωτέρω έκταση περιλαμβάνει ικανό αριθμό αρχαίων μνημείων (οικιστικά και ταφικά κατάλοιπα, ιερά, τμήματα αρχαίων οδών, εργαστηριακές εγκαταστάσεις, θέατρα κ.ά.) εντός των γεωγραφικών ορίων των αρχαίων αττικών δήμων του Αλιμούντος και του Ευωνύμου. Η ένταξη των μνημείων στην οριοθέτηση, βάσει έρευνας πεδίου, επιτρέπει την προστασία και ανάδειξή τους σε ιστορική, αισθητική και λειτουργική ενότητα».

Οι γκρίζες ζώνες από την δημοσίευσε του ΦΕΚ

Ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα μένουν ακόμη πολλά να ξεκαθαριστούν καθώς δημιουργείται αβεβαιότητα για τις γειτνιάζουσες περιοχές εντός του Ελληνικού και το πώς θα γίνονται τα έργα σε αυτές, σύμφωνα με πηγή σε άμεση σχέση με τις διεργασίες μεταξύ επενδυτή και εμπλεκόμενων φορέων του Δημοσίου σχετικά για την ολοκλήρωση της παραχώρησης.

«Το ζήτημα δεν είναι ποσοτικό αλλά ποιοτικό», εξηγούν, υπενθυμίζοντας πως στον καθεαυτό αρχαιολογικό χώρο το σχέδιο ανάπτυξης προβλέπει την κατασκευή κτιρίων γραφείων, κέντρου έρευνας και ανάπτυξης και ένα κομμάτι οικιστικό.

Σημειώνεται ότι ότι η κήρυξη ενός χώρου ως αρχαιολογικού σημαίνει πως σε αυτόν το χώρο για να γίνει οτιδήποτε απαιτείται άδεια από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, κάτι που σημαίνει γραφειοκρατία και καθυστερήσεις.

Το ύψος των ουρανοξυστών

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημοσίευση του ΦΕΚ ανοίγει το δρόμο για την απόφαση του υπουργείου για το  Σχέδιο Ολοκληρωμένη Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), και τους τυχόν όρους που θα περιλαμβάνει.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ αναμένεται να περιλάβει κάποιες παρατηρήσεις για ύψος των κτιρίων, καθώς στο επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνονται έξι ουρανοξύστες με το ΚΑΣ να συστήνει να εξεταστεί το ύψος του για να μην επισκιάζουν αισθητικά την Ακρόπολη.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση