HomeΚΡΗΤΗΟι ιδιωτικοί υπάλληλοι για τις εκπτώσεις

Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι για τις εκπτώσεις

Μετά τη συνάντηση τους με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την άποψη τους για το θέμα των εκπτωτικών περιόδων που εφαρμόζονται στα εμπορικά καταστήματα της πόλης εκφράζουν τα μέλη της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.

Σε ανακοίνωση τους αναφέρουν:

“Το σωματείο μας, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, καλεστήκαμε στις 02/11/2017 από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κουκιαδάκη σε συζήτηση για το ζήτημα των εκπτωτικών περιόδων, κατ’ επέκταση και για τις Κυριακές τις οποίες τα εμπορικά καταστήματα θα μπορούν να παραμένουν ανοιχτά.

Ξέρουμε ότι τέτοιου είδους συζητήσεις περιστρέφονται γύρω απ’ το ποιου φορέα θα διασφαλιστούν καλύτερα τα κέρδη, ανάλογα με το πότε εξυπηρετεί τον καθένα να γίνουν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, που δεν αφορά ούτε τους εργαζόμενους στον κλάδο, ούτε τους καταναλωτές.

Μάλιστα εκπρόσωπος του ΣΕΛΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος) ήρθε από την Αθήνα για να μας πείσει να ανοίγουν τα μαγαζιά τις Κυριακές!!!

Το σωματείο μας έχει σταθερή και αταλάντευτη θέση υπέρ της υπεράσπισης της Κυριακάτικης Αργίας. Στην πίεση που ασκήσαμε στην Περιφέρεια να πάρει ξεκάθαρη θέση, να στηρίξει το δίκαιο αυτό αίτημα και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την τήρηση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων, να σταματήσουν τα υπονοούμενα για σιωπηρή παράταση του ωραρίου που εξυπηρετεί μόνο τους μεγαλέμπορους και είναι εις βάρος όλων των εργαζόμενων, ο Αντιπεριφερρειάρχης κ. Κουκιαδάκης δήλωσε πως «η Περιφέρεια είναι ο καλύτερος Πόντιος Πιλάτος και νίπτει τας χείρας της»!!!! Το κεντρικό ζήτημα που θέτει το σωματείο μας είναι: ποιον εξυπηρετεί το μέτρο αυτό;

Οι εμποροϋπάλληλοι καλούμαστε να εργαστούμε την Κυριακή και στην πλειοψηφία τους ούτε καν αμείβονται επιπλέον, ούτε επιπλέον ρεπό όπως προβλέπει η εργατική νομοθεσία και με ολοένα χειρότερους όρους, χωρίς συμβάσεις, με ωράρια «λάστιχο», με μισθούς των 400 και 500 ευρώ. Η δουλειά έγινε »απασχόληση», οι αποδοχές δε φτάνουν για να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες μας. Το μέτρο αυτό επιδείνωσε το βιοτικό μας επίπεδο, διαταράζει την οικογενειακή, κοινωνική και προσωπική ζωή μας.

Τα στοιχεία που οι επίσημες στατιστικές έρευνες παρουσιάζουν, δείχνουν τα νούμερα του τζίρου τους κάθε χρόνο λιγότερα, ενώ τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο γιγαντώνονται σε βάρος των μικρών ΕΒΕ που δεν αντέχουν το κόστος και βάζουν λουκέτο ο ένας μετά τον άλλον. Το αποτέλεσμα είναι ο κλάδος του εμπορίου να ελέγχεται ολοένα και περισσότερο από τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους. Ελέγχονται δηλαδή και καθορίζονται οι μισθοί, τα ωράρια, συνολικά οι εργασιακές σχέσεις, οι τιμές και η ποιότητα των προϊόντων.

Αν θέλουν ενδιάμεσες εκπτώσεις να γίνουν χωρίς επιπλέον άνοιγμα των καταστημάτων Κυριακές, όπως απαιτεί χρόνια τώρα το μεγάλο κεφαλαίο στον κλάδο του εμπορίου.

Το πρόβλημα άλλωστε δεν είναι οι εκπτώσεις, ούτε η χρονική διάρκεια τους, ούτε η Κυριακή σαν «ακόμα μία μέρα για ψώνια». Επίσης οι τουριστικές περιοχές είναι το όχημα για να ανοίξει ο δρόμος για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου, την πλήρη κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, ζήτημα που το σωματείο μας με την αποφασιστική στάση του απέκρουσε το περασμένο καλοκαίρι. Οι εργαζόμενοι και οι αυταπασχολούμενοι στις περιοχές αυτές, βιώνουν εδώ και χρόνια τη ζούγκλα του απελευθερωμένου ωραρίου.

Το πρόβλημα είναι ένα και είναι συγκεκριμένο : Όσο ελέγχεται ο κλάδος του εμπορίου, αλλά και συνολικά η οικονομία από το μεγάλο κεφάλαιο τα μέτρα θα είναι αντεργατικά, εις βάρος της πλειοψηφίας του λαού.

Μέχρι σήμερα χιλιάδες εργαζόμενοι στο εμπόριο υποχρεωθήκαμε να δουλεύουμε και Κυριακές, βάση του νόμου που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τις 32 Κυριακές και έπεται συνέχεια, ενώ μπροστά μας έχουμε το εορταστικό ωράριο με ανοιχτά τα καταστήματα τις Κυριακές 17/12, 24/12, 31/12, συν τα ωράρια μέχρι τα ξημερώματα στα πλαίσια των black Friday & Λευκής Νύχτας που είναι στα σκαριά σε πολλούς δήμους. Βιώνουμε το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής αυτής της κυβέρνησης αλλά και όλων των προηγούμενων που δεν έχει τέλος.

Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής εντάσσεται και η απαίτηση των μεγαλοεργοδοτών για πλήρη κατάργηση της Κυριακής Αργίας, για μεγαλύτερη ευελιξία των εργαζόμενων, για γενίκευση των συμβάσεων προσωρινής απασχόλησης, διευθέτησης του χρόνου εργασίας, καθώς και τα μέτρα παρεμπόδισης της συλλογικής δράσης και πάλης των εργαζομένων, της κατάργησης του δικαιώματος στην απεργία. Αυτή είναι η επιστροφή στην «κανονικότητα», η «δίκαιη ανάπτυξη» που επικαλούνται.

Μάλιστα το σωματείο που με κρυφές διαδικασίες φτιάχτηκε και που προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τους εμποροϋπαλλήλους, που τόσο καιρό δεν έχει κάνει καμία κίνηση για την υπεράσπιση κανενός δικαιώματος των εργαζομένων, έβγαλε χθες ανακοίνωση και καλεί σε συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία που έχει προκηρυχτεί για την Κυριακή, ενώ στο Ηράκλειο τα καταστήματα δεν επιτρέπεται να είναι ανοιχτά αυτήν την Κυριακή… είναι τόσο εκτός της πραγματικότητας;; Ή μήπως βρήκαν ευκαιρία να εξαντλήσουν την αγωνιστικότητα τους μέσω ανακοίνωσης με τη σιγουριά πως έτσι κι αλλιώς τα μαγαζιά δεν θα λειτουργούν;;;

Για εμάς τους εργαζομένους στο εμπόριο είναι ξεκάθαρο πως ο μόνος δρόμος είναι η οργάνωση στο σωματείο μας, στην Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου για αγώνα σε συμμαχία με τους μικρομεσαίους εμπόρους, οι οποίοι πλήττονται από την ίδια πολιτική και ωθούνται από το μεγάλο κεφάλαιο στο κλείσιμο και τα χρέη.

Το δίκαιο αίτημα για Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας ενώνει εμποροϋπαλλήλους και αυταπασχολούμενους εμπόρους. Ήδη Εμπορικοί Σύλλογοι και στην Κρήτη συντάσσονται με το σωματείο μας, με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με αίτημα για Νομοθετική Κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Παράλληλα δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε για διεκδίκηση κλαδικής σύμβασης με βάση τις ανάγκες μας.

Απαιτούμε:

• Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας

• Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας & μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου

• Κατοχύρωση της κλαδικής σύμβασης των εμποροϋπαλλήλων με 918 βασικό μισθό, 5ημερο-8ωρο-40ωρο, με μόνιμη και σταθερή εργασία, να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο

• Την επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ, την κατάργηση του αντεργατικού πλαισίου για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και την επαναφορά των κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων. Τα δικαιώματά μας, ο κλεμμένος ιδρώτας και το αίμα μας δεν είναι περασμένα – ξεχασμένα.

• Ακύρωση όλων των νόμων που επηρεάζουν τις συλλογικές συμβάσεις

• Επαναφορά των κομμένων συντάξεων και επιδομάτων

• Προστασία των ανέργων με αύξηση του επιδόματος ανεργίας • Φρένο στη φοροληστεία των εργαζομένων, να πληρώσουν οι βιομήχανοι, τραπεζίτες, εφοπλιστές Προετοιμαζόμαστε για απεργία όποτε φέρουν προς ψήφιση τον νέο αντεργατικό νόμο !!!”

Διαφήμιση
Διαφήμιση