HomeΚΟΣΜΟΣΛευκωσία: Απαραίτητη η παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο

Λευκωσία: Απαραίτητη η παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο

Συνάντηση με την Επικεφαλής της UNFICYP, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Λευκωσία δέχεται να μελετηθεί το κόστος και τα αποτελέσματα της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (UNFICYP), χωρίς ωστόσο να μειώνεται η ικανότητά της να εκτελεί τους όρους εντολής της, ανέφερε σήμερα ο Κύπριος υπουργός εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Τα Ηνωμένα Έθνη διαμηνύουν από την πλευρά τους ότι οι όροι εντολής της ειρηνευτικής δύναμης «δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση».

Ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης δέχτηκε σήμερα την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο και Επικεφαλής της UNFICYP, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, καθώς και μέλη της ομάδας των Ηνωμένων Εθνών που έφτασαν από τη Νέα Υόρκη και μετέφερε τη θέση της Λευκωσίας για τη στρατηγική αναθεώρηση της ειρηνευτικής δύναμης.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι η εξέταση του κόστους και της αποτελεσματικότητας της ειρηνευτικής δύναμης γίνεται με τον ίδιο τρόπο που γίνεται για όλες τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ, ενώ τα μέλη της ομάδας βρίσκονται στο στάδιο της διερεύνησης.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών, κατά τη συνάντηση η κυπριακή πλευρά εξήγησε τις θέσεις της και οι αρμόδιοι του ΟΗΕ υπέβαλαν ερωτήσεις.

Ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε σε τρεις περιπτώσεις σε ότι αφορά το μέλλον της ειρηνευτικής δύναμης. Όπως είπε «η μια είναι η περίοδος που δεν υπάρχουν συνομιλίες, η άλλη είναι η περίοδος που υπάρχει η προοπτική των συνομιλιών και η τρίτη είναι αν ευοδωθούν οι συνομιλίες, ποιος θα είναι ο ρόλος της UNFICYP».

Ανέφερε ακόμη ότι πέραν της πολιτικής πλευράς, συζητήθηκαν και πολλά πρακτικά και τεχνικά θέματα.

Από την πλευρά της η κ. Σπέχαρ ανέφερε ότι είχαν μια πολύ καλή συνάντηση, όπου είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει την ομάδα που ήρθε από τη Νέα Υόρκη για την αναθεώρηση της ειρηνευτικής δύναμης. Είπε εξάλλου ότι οι όροι εντολής της ομάδας αυτής είναι «να δει πως η αποστολή μπορεί να καταστεί πιο αποδοτική και αποτελεσματική, συνεχίζοντας όμως να λειτουργεί στα πλαίσια των υπαρχόντων όρων εντολής της».

Ξεκαθάρισε πως «οι όροι εντολής δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση». Ερωτηθείσα αν μπορεί να υπάρξει αναθεώρηση του αριθμού των μελών της δύναμης, η κ. Σπέχαρ απάντησε ότι δεν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά σε αριθμούς. Είπε ότι η ομάδα για την αναθεώρηση της δύναμης είναι επιφορτισμένη «να δει πως η αποστολή μας, η UNFICYP, μπορεί να τύχει βέλτιστης διαμόρφωσης, ώστε να συνεχίσει να εφαρμόζει την υπάρχουσα εντολή της».

Είπε τέλος ότι μέσα στις επόμενες ημέρες η ομάδα θα παρουσιάσει την έκθεσή της στη Νέα Υόρκη και ακολούθως, στις επόμενες εβδομάδες, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση