HomeHL-WorldΘρίλερ με το διεθνές ένταλμα σύλληψης του Πουτζδεμόντ

Θρίλερ με το διεθνές ένταλμα σύλληψης του Πουτζδεμόντ

Δραματικές οι εξελίξεις στην Ισπανία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σύγχυση επικρατεί σχετικά με τον πρώην πρόεδρο της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζδεμόν και το διεθνές ένταλμα σύλληψης το οποίο φέρεται να έχει ήδη εκδοθεί.

Το ζήτημα προέκυψε όταν η καταλανική εφημερίδα La Vanguardia αποκάλυψε ότι το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του αποπεμφθέντος ηγέτη της Καταλονίας έχει ήδη εκδοθεί, μια είδηση που αναπαρήγαγαν ειδησεογραφικά δίκτυα και πρακτορεία από όλο τον κόσμο.

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο Βέλγος δικηγόρος του Πουτζδεμόν, Πολ Μπέκερτ, στο βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο VRT. «Μόλις άκουσα από τον πελάτη μου ότι το ένταλμα εκδόθηκε και στρέφεται εναντίον του προέδρου και τεσσάρων ακόμη μελών της κυβέρνησής του που βρίσκονται στο Βέλγιο», τόνισε ο Μπέκερτ. «Ο κύριος Πουτζντεμόν θα μείνει εδώ. Έχει δηλώσει ότι θα συνεργαστεί πλήρως με τις βελγικές αρχές καθόλη τη διαδικασία», πρόσθεσε ο Βέλγος δικηγόρος.

Από την άλλη πλευρά, η Ισπανίδα δικαστής που έχει επιφορτιστεί με την απαγγελία κατηγοριών εις βάρος των αυτονομιστών ηγετών της Καταλονίας έκανε γνωστό πως δεν θα το εκδώσει πριν την Παρασκευή (σ.σ. σήμερα), σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters. «Το ένταλμα πιθανότατα θα εκδοθεί την Παρασκευή», είπε χαρακτηριστικά η πηγή αυτή που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Εντάλματα σύλληψης θα εκδοθούν για ακόμη τέσσερα στελέχη της καταλανικής κυβέρνησης που έχουν καταφύγει στο Βέλγιο με τον πρόεδρό τους.

Στη φυλακή οκτώ πρώην Καταλανοί υπουργοί

Το απόγευμα της Πέμπτης εν τω μεταξύ, οδηγήθηκαν στη φυλακή οκτώ πρώην υπουργοί της καταλανικής κυβέρνησης, μετά από εντολή του δικαστηρίου.

Η ισπανική εισαγγελία είχε ζητήσει την προφυλάκιση των οκτώ από τα 14 μέλη της καθαιρεθείσας καταλανικής κυβέρνησης, σε βάρος των οποίων διεξάγεται έρευνα με την κατηγορία της στάσης. Η εισαγγελία ζήτησε να τεθούν υπό προσωρινή κράτηση ο πρώην αντιπρόεδρος Οριόλ Ζουνκέρας και επτά από τους οκτώ συμβούλους (υπουργούς) που εμφανίστηκαν την Πέμπτη ενώπιον δικαστή στη Μαδρίτη. Για τον όγδοο, τον Σάντι Βίλα, πρότεινε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση ύψους 50.000 ευρώ. Ο Βίλα είχε παραιτηθεί μία ημέρα πριν από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, στις 27 Οκτωβρίου. Ήταν επίσης ο μόνος που απάντησε σήμερα στις ερωτήσεις του δικαστή.

Εξάλλου, πέντε μέλη του προεδρείου του καταλανικού κοινοβουλίου, μεταξύ των οποίων και η πρόεδρος Κάρμε Φορκαντέλ, ζήτησαν και έλαβαν αναβολή μέχρι τις 9 Νοεμβρίου προκειμένου να προετοιμάσουν την υπερασπιστική γραμμή τους

Ο γενικός εισαγγελέας ζητά να απαγγελθούν σε όλους κατηγορίες για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, στάση και εξέγερση. Οι δύο τελευταίες κατηγορίες τιμωρούνται με ποινές κάθειρξης έως 15 και 30 χρόνια αντίστοιχα. Τους κατηγορεί επίσης ότι ενθάρρυναν ένα «ενεργό κίνημα εξέγερσης» μεταξύ του καταλανικού πληθυσμού προκειμένου να οδηγήσουν στην απόσχιση της επαρχίας και ότι αγνόησαν όλες τις δικαστικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης που απαγόρευε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία την 1η Οκτωβρίου.

Ο Πουτζδεμόν ζήτησε την αποφυλάκισή τους

Ο αποπεμφθείς Καταλανός πρόεδρος απαίτησε την απελευθέρωση των οκτώ πρώην μελών του υπουργικού συμβουλίου του. «Ως πρόεδρος της νόμιμης κυβέρνησης της Καταλονίας, απαιτώ την αποφυλάκιση των συμβούλων (υπουργών) και του αντιπροέδρου Οριόλ Ζουνκέρας», δήλωσε σε διάγγελμά του σε καταλανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση