HomeHL-EconomyΔιπλές εισφορές το νέο έτος για 200.000 επαγγελματίες

Διπλές εισφορές το νέο έτος για 200.000 επαγγελματίες

Η εκκαθάριση καθυστερεί από τον ΕΦΚΑ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διπλές εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ θα κληθούν να πληρώσουν εντός του 2018 περίπου 200.000 αυτοαπασχολούμενοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα ειδοποιητήρια Νοεμβρίου που αναμένεται να αναρτήσει ο ΕΦΚΑ μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του μήνα, θα υπάρχουν μόνο οι εισφορές Οκτωβρίου για κύρια ασφάλιση και υγεία.

Οι εισφορές 7% για επικούρηση και 4% για εφάπαξ, σε όσους προβλέπεται, δεν θα εισπραχθούν ούτε αυτό τον μήνα, με αποτέλεσμα οι περίπου 200.000 μη μισθωτοί που ασφαλίζονται παράλληλα με τον ΕΦΚΑ και στον ΕΤΕΑΕΠ, να καταβάλουν σχεδόν για το σύνολο του 2018, διπλές εισφορές για την επικούρηση ή και τις παροχές εφάπαξ. Οι συγκεκριμένοι, θα έπρεπε από την αρχή του 2017, παράλληλα με τις εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ για την κύρια ασφάλιση να καταβάλουν και εισφορές υπέρ ΕΤΕΑΕΠ για επικούρηση ή και εφάπαξ. Πρόκειται για εισφορές που εισπράττει ο ΕΦΚΑ και τις αποδίδει στη συνέχεια στο ΕΤΕΑΕΠ.

Όπως γράφει η «Καθημερινή», στην ΗΔΙΚΑ και στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ επιδιώκουν να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου ο συμψηφισμός των εισφορών που πληρώθηκαν με βάση το εισόδημα του 2015 με αυτές που αντιστοιχούν στις υποχρεώσεις των μη μισθωτών σύμφωνα με το εισόδημα του 2016. Η εκκαθάριση καθυστερεί, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ρίξει όλο το βάρος σε αυτή την κατεύθυνση και σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εργασίας, η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Μάλιστα, ειδικά για τους μη μισθωτούς που ασφαλίζονται και στο ΕΤΕΑΕΠ, λόγω της διπλής καθυστέρησης, και στην εκκαθάριση και στη συνείσπραξη, οι εισφορές επικούρησης και εφάπαξ θα υπολογιστούν εξαρχής με βάση το εισόδημα του 2016.

newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση