HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠαραδοχή Χουλιαράκη: Μεγάλη η φορολογική επιβάρυνση για έντιμους και συνεπείς πολίτες το 2017 και το 2018

Παραδοχή Χουλιαράκη: Μεγάλη η φορολογική επιβάρυνση για έντιμους και συνεπείς πολίτες το 2017 και το 2018

Δηλώσεις στη Βουλή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Το πρόγραμμα τελειώνει τον Ιανουάριο του 2018 με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης» αυτό δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

«Τα προαπαιτούμενα που υπάρχουν για την τελευταία αξιολόγηση του Μαΐου του 2018 είναι προαπαιτούμενο που υπάρχουν ήδη και έχουν ψηφιστεί. Είναι προαπαιτούμενα που απλά πρέπει να υλοποιηθούν τίποτα περισσότερο. Το πρόγραμμα ουσιαστικά ολοκληρώνεται με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης δηλαδή τον Ιανουάριο του 2018».

Ο κ. Χουλιαράκης παραδέχτηκε ότι η φορολογική επιβάρυνση του προϋπολογισμού του 2017 και του 2018 είναι μεγάλη για αρκετές κοινωνικές κατηγορίες και όπως είπε χαρακτηριστικά «είναι μεγάλη για τους έντιμους και συνεπείς φορολογούμενους , για την μεσαία τάξη ,είναι μεγάλη για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτό ήταν μία συνειδητή επιλογή για να βοηθήσουμε τα πιο αδύναμα οικονομικά κοινωνικά στρώματα. Και η βοήθεια αυτή γίνεται με το μοίρασμα του υπέρπλεονάσματος »

Μάλιστα όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «Δεν μπορεί ένας προϋπολογισμός μεσοπρόθεσμα να συντηρηθεί με τόσο υψηλή φορολογία. Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μας δείχνει πως θα μειώσουμε την φορολογία από το 2019 και μετά. Οι μεταρρυθμίσεις και η αξιοπιστία δυναμώνει την οικονομική μεγέθυνση έτσι θα έχουμε μείωση των οικονομικών βαρών»

Ο κ. Χουλιαράκης παραδέχτηκε επίσης ότι το πλεονάσματα του 3,5% που συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές εγκυμονεί κινδύνους ωστόσο πρόσθεσε πως αυτό επειδή είναι για τα επόμενα πέντε χρόνια δεν σημαίνει και αιώνια λιτότητα.

Ο κ Χουλιαράκης διέψευσε όλα τα δημοσιεύματα που μιλούν όπως είπε για νέα μέτρα στον προϋπολογισμό του 2018. «Από το προσχέδιο του προϋπολογισμού μέχρι το τελικό κείμενο του προϋπολογισμό που θα κατατεθεί στις 21 Νοεμβρίου δεν θα υπάρχει ούτε ένα πρόσθετο μέτρο δεν θα προστεθεί ούτε ένα γιώτα, τα πρωτοσέλιδα για μέτρα 1 δις ή 2,4 δις δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Όσον αφορά το πλεόνασμα του 2017 ο κ. Χουλιαράκης ανέφερε ότι « ένα κομμάτι από την υπεραπόδοση θα δοθεί σε κοινωνικές κατηγορίες και ένα κομμάτι θα μείνει στα δημόσια ταμεία ως μαξιλάρι ασφαλείας για την οποία πιθανή αναθεώρηση των στοιχείων.»

Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών περιέγραψε τον οδικό χάρτη για την έξοδο της χώρας στις αγορές λέγοντας ότι το μαξιλάρι ασφαλείας που θα υπάρχει Θα κυμαίνεται μεταξύ 12-15 δις ευρώ χρήματα που θα προέλθουν τόσο από τα πλεονάσματα όσο και από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης ESM.

Ο κ. Χουλιαράκης ανέφερε ότι αυτό το συγκεκριμένο ποσό μετά από δύο χρόνια κανονικότητας εκτός προγραμμάτων θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί από την Ελλάδα προκειμένου να θωρακιστεί η χώρα σε μια ενδεχόμενη νέα κρίση στην ευρωπαΐκή οικονομία η οποία όπως είπε κάποια στιγμή θα έρθει και γι’ αυτό η Ελλάδα δεν θα πρέπει να βρεθεί άνετιμη όπως συνέβη τα προηγούμενα οχτώ χρόνια

«Το καθήκον της αριστεράς δεν είναι μόνο να βγάλει τη χώρα από την κρίση μόνο αλλά να προετοιμάσει την χώρα και να τη θωρακίσει για την όποια πιθανή επόμενη κρίση για να μην περάσουμε όσα περάσαμε αυτά τα οχτώ χρόνια».

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση