HomeΚΟΣΜΟΣΣυναγερμός στον ΠΟΥ: Επιδημία πανώλης απειλεί να ξεκληρίσει τη νοτιοανατολική Αφρική

Συναγερμός στον ΠΟΥ: Επιδημία πανώλης απειλεί να ξεκληρίσει τη νοτιοανατολική Αφρική

Ξεκίνησε στη Μαδαγασκάρη τον Αύγουστο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μπροστά στον κίνδυνο εξάπλωσης μίας θανατηφόρας επιδημίας βρίσκονται τα κράτη της νοτιοανατολικής Αφρικής, καθώς η επιδημία της πανώλης, που πρωτοεμφανίστηκε στην Μαδαγασκάρη, χτυπάει την πόρτα και των γειτονικών αφρικανικών κρατών.

Ήδη έχουν καταγραφεί 1.300 κρούσματα, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι χρειάστηκαν ιατρική περίθαλψη. Έχει αναφερθεί ότι περίπου 50 άτομα ιατρικού προσωπικού πιστεύεται ότι ήταν μεταξύ των ανθρώπων που μολύνθηκαν. Ο αφρικανικός κλάδος της ΠΟΥ δηλώνει ότι 93 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέχρι σήμερα, χαμηλότερα από τα 124 που σημειώνονται στα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ.

Μεταξύ των χωρών που βρίσκονται στην «κόκκινη ζώνη» συμπεριλαμβάνονται η Κένυα, η Αιθιοπία, η Μοζαμβίκη, η Νότιος Αφρική, η Τανζανία αλλά και τα νησιωτικά κράτη του Ινδικού ωκεανού Μαυρίκιος, Ρεϋνιόν, Σεϋχέλλες και Κομόρες.

Ένας υπάλληλος της ΠΟΥ δήλωσε: «Ο κίνδυνος εξάπλωσης της ασθένειας είναι υψηλός σε εθνικό επίπεδο … επειδή υπάρχει σε αρκετές πόλεις και αυτό είναι μόνο η αρχή της επιδημίας».

Αυξανόμενες ανησυχίες

Οι υπάλληλοι ανησυχούν όλο και περισσότερο καθώς περίπου τα δύο τρίτα των περιπτώσεων, υπάρχουν υποψίες ότι είναι πνευμονική πανούκλα, που έχει εξαπλωθεί με βήχα, φτάρνισμα ή φτύσιμο.

Είναι πιο θανατηφόρα, από τη βουβωνική εκδοχή της ασθένειας που σκότωσε το ένα τρίτο του πληθυσμού της Ευρώπης κατά τη δεκαετία του 1300, πριν εξαλειφθεί σε μεγάλο βαθμό.

Η Μαδαγασκάρη έχει ξεσπάσματα της νόσου, αλλά αυτό προκάλεσε συναγερμό εξαιτίας του πόσο γρήγορα εξαπλώθηκε και του μεγάλου αριθμού θανάτων.

Έκτακτα μέτρα από τον ΠΟΥ

Ωστόσο τόσο η βουβωνική όσο και η πνευμονική πανώλη μπορούν να αντιμετωπισθούν με συνηθισμένα αντιβιοτικά, εάν αυτά χορηγηθούν εγκαίρως. Γι’ αυτό τον λόγο, ο ΠΟΥ έστειλε ήδη σχεδόν 1,2 εκατομμύρια δόσεις αντιβιοτικών στο υπουργείο Υγείας της χώρας και άμεσα θα παραδοθούν άλλες 244.000 δόσεις.

Οι δόσεις αυτές θα χρησιμοποιηθούν για θεραπευτικούς και προφυλακτικούς λόγους: επαρκούν για τη θεραπεία έως 5.000 ασθενών και την προστασία έως 100.000 ατόμων που έχουν έρθει σε επαφή με αυτούς.

Όπως δήλωσε ο αξιωματούχος του ΠΟΥ, Tarik Jašarević, «ο κίνδυνος εξάπλωσης της πανώλης στη Μαδαγασκάρη είναι υψηλός σε εθνικό επίπεδο, επειδή ήδη έχουν καταγραφεί κρούσματα σε αρκετές πόλεις και η επιδημία μόλις άρχισε».

Τα περισσότερα από τα 231 κρούσματα που έχουν καταγραφεί σε αυτή τη νησιωτική χώρα από τον περασμένο Αύγουστο έως τώρα είναι πνευμονική πανώλη που προκαλεί βαριά πνευμονία και είναι πάντοτε θανατηφόρος δίχως αποτελεσματική θεραπεία.

Η πανώλη προκαλείται από το βακτήριο Yersinia pestis (βάκιλος του Γέρσιν), το οποίο μεταδίδεται αρχικά στους ανθρώπους από τα τσιμπήματα ψύλλων που παρασιτούν σε άρρωστους μαύρους αρουραίους.

Στα βάθη των αιώνων έχουν καταγραφεί μεγάλες επιδημίες και πανδημίες πανώλους, με εκατομμύρια νεκρούς,. Τις τελευταίες δεκαετίες, όμως, η νόσος είναι ενδημική κυρίως στη Μαδαγασκάρη, στη Δημοκρατία του Κονγκό και στο Περού, αν και δυνητικές φυσικές εστίες της υπάρχουν διάσπαρτες σε όλο κόσμο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση