HomeHL-9Στο Λασίθι επιστημονικές έρευνες για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Στο Λασίθι επιστημονικές έρευνες για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Σε συνεργασία της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου και του Πανεπιστημίου Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Κρήτης συναντήθηκε χθες Τρίτη, η αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Πελαγία Πετράκη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν στελέχη του Τμήματος Χημείας του ιδρύματα, καθώς επίσης διοικητικοί παράγοντες. Επίσης στη σύσκεψη συμμετείχε ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Λασιθίου καθώς και η υπεύθυνη για τη σύνταξη  του Σχεδίου Δράσης της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου.

Κύριος σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση σχετικά με την ερευνητική δραστηριότητα   του   Τμήματος  Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης  στην περιοχή μας, καθώς και η  αναγκαιότητα  συνεργασίας  του Τμήματος με την Τοπική  Αυτοδιοίκηση  με στόχο την εξωστρέφεια και τη διασύνδεση του Πανεπιστημίου  με την τοπική κοινωνία.

Συγκεκριμένα  το  Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών (ΕΠΕΧΗΔΙ) του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης λειτουργεί σε συνεχή βάση από το 1993 το σταθμό περιβαλλοντικών ερευνών στο Φινοκαλιά Λασιθίου. Ο σταθμός αυτός θεωρείται λόγω της θέσης του αντιπροσωπευτικός για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και για αυτό έχει γίνει σημείο αναφοράς, έχοντας προσελκύσει τα τελευταία 24 χρόνια έντονα το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας σε θέματα ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος και κλίματος. Ο σταθμός συμμετέχει στα κυριότερα Ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα μετρήσεων ατμοσφαιρικής ρύπανσης, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην έρευνα για την ποιότητα του αέρα και την αλλαγή του κλίματος αλλά και στην επίδρασή τους στην ανθρώπινη υγεία και τα οικοσυστήματα.

Ο ερευνητικός σταθμός Φινοκαλιά  έχει τη δυνατότητα  να γίνει επισκέψιμος και  να μετατραπεί σε κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης τόσο για εξειδικευμένους έλληνες και ξένους επιστήμονες όσο και για μαθητές ή πολίτες, ενώ παράλληλα ολόκληρη η περιοχή γύρω από τον σταθμό μπορεί να μετατραπεί σε ένα περιβαλλοντικό πάρκο αφού παρουσιάζει ιδιαίτερο οικολογικό-περιβαλλοντικό ενδιαφέρον, λόγω των ενδημικών φυτών της περιοχής, των ανεξερεύνητων φαραγγιών, της καταπληκτικής θέας στη θάλασσα, της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής που παρουσιάζει ο οικισμός  κλπ.

Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής,  πιθανά χρηματοδοτικά εργαλεία ενώ η Αντιπεριφερειάρχης Πελαγία Πετράκη διαβεβαίωσε για την πρόθεση της να συμβάλει  η Περιφέρεια Κρήτης/Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου σε αυτό.

Διαφήμιση
Διαφήμιση