HomeΚΡΗΤΗΣτο Ηράκλειο ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας

Στο Ηράκλειο ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας

Για την εκδήλωση διαλόγου του ΙΑΚΕ «Δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (Ι.Α.Κ.Ε.) προγραμματίζει εκδήλωση διαλόγου, με θέμα «Δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα: Προκλήσεις, προοπτικές», με ομιλητή τον Γιώργο Καλαντζή, Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017, ώρα 18:00, στο Ηράκλειο, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Ibis Styles Heraklion Center, (Κορωναίου 26, όπισθεν Ναού Αγίου Τίτου). Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το ζήτημα των ανθρώπινων δικαιωμάτων λαμβάνει νέες διαστάσεις στην εποχή μας, σε ένα κοινωνικό τοπίο το οποίο συνεχώς μεταβάλλεται, με αφορμή ποικίλες προκλήσεις και διεκδικήσεις. Η αναζήτηση πολιτικών λύσεων ή έστω προσανατολισμού απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις, συχνά,   εμφανίζεται ως πόλωση ανάμεσα στο παλιό και το νέο, η οποία ενίοτε διχάζει και οδηγεί σε αντιπαραθέσεις. Κατά τις πρόσφατες δεκαετίες, προστέθηκαν πολλοί προβληματισμοί και νέα ερωτήματα, λόγω των αλλαγών που έφεραν η διεύρυνση της επικοινωνίας, η πολυπολισμικότητα, η πολιτική ρευστότητα και η κοινωνική κρίση. Στο δικό μας περιβάλλον, οφείλουμε να συνυπολογίσουμε τις πολεμικές συγκρούσεις στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή και τις καταστρεπτικές συνέπειές τους. Έτσι, εύλογα, αναζωπυρώθηκε ο διάλογος γύρω από ζητήματα όπως είναι τα δικαιώματα των μειονοτήτων, το προσφυγικό, οι κοινωνικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης, καθώς επίσης το αίτημα για ειρηνική συνύπαρξη, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και οι διαστάσεις της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και ειδικότερα θέματα, όπως είναι ο θρησκευτικός φανατισμός, η λειτουργία της θρησκείας στον δημόσιο χώρο, τα όρια της θρησκευτικής έκφρασης, η χρήση των θρησκευτικών συμβόλων, μορφές πολιτικοποίησης της θρησκείας, η θρησκευτική εκπαίδευση στο σύγχρονο δημόσιο σχολείο κ.ά. Για την αποτελεσματική διαχείριση όλων αυτών των ζητημάτων προβάλλει ως επιτακτική ανάγκη ο αναστοχασμός γύρω από την ευθύνη, τον ρόλο και τη μαρτυρία της δημοκρατίας στην εποχή μας και συνακόλουθα της πολιτικής, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.

Ο ομιλητής της εκδήλωσης, κ. Γιώργος Καλαντζής, Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, με μακρά θητεία στη θέση του στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, τόσο λόγω των πολιτικών καθηκόντων όσο και των προσωπικών ερευνητικών και επιστημονικών ενδιαφερόντων διαθέτει πλούσια σχετική εμπειρία και αναμένεται να φωτίσει καίριες  πτυχές του θέματος, οι οποίες αφορούν στην ελληνική κοινωνία σήμερα.

Η παραπάνω εκδήλωση διαλόγου του Ι.Α.Κ.Ε., είναι προσανατολισμένη θεματικά  στους προβληματισμούς του 4ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου, το οποίο πρόκειται να υλοποιηθεί από το Ι.Α.Κ.Ε., στο Ηράκλειο, στις  27 – 29 Απριλίου 2018, με κεντρικό θέμα «Δημοκρατία, δικαιώματα και ανισότητες στην εποχή της κρίσης. Προκλήσεις στον χώρο της έρευνας και της εκπαίδευσης».

Πρόκειται για την πρώτη από μια σειρά προσυνεδριακών δράσεων που προγραμματίζεται να υλοποιηθούν κατά την πορεία προς αυτό. Με την έννοια αυτή, μπορεί να θεωρηθεί και ως εισαγωγική εκδήλωση, εφόσον έρχεται να θέσει προβληματισμούς και ερωτήματα, τα οποία εμπίπτουν στα ειδικά ενδιαφέροντα του συνεδρίου. Τα προηγούμενα συνέδρια του Ι.Α.Κ.Ε. κινητοποίησαν πολλές δυνάμεις από τους χώρους της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, της εργασίας, της έρευνας και της αυτοδιοίκησης, από την Κρήτη, την Ελλάδα και το εξωτερικό και στέφθηκαν από επιτυχία. Εξίσου σημαντική αναμένεται να είναι τόσο η διοργάνωση όσο και η ερευνητική συγκομιδή του φετινού συνεδρίου, η υλοποίηση του οποίου βρίσκεται σε τροχιά προετοιμασίας.

Σύντομο βιογραφικό του ομιλητή

O Γιώργος Καλαντζής, Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, γεννήθηκε στο Αιγάλεω το 1971. Απόφοιτος της Ελληνογαλλικής Σχολής Πειραιά “Saint Paul”, της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Τμήματος Κοινωνιολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου. Μιλά Αγγλικά και Γαλλικά.

Έχει διδακτορικό σχετικά με την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Έχει διδάξει στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Τμήμα Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά, στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΑΤΕΙ Πατρών και στη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής.

Έχει συγγράψει άρθρα σχετικά με ζητήματα εκπαιδευτικής πολιτικής καθώς και για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Από το 1996 έως το 1999 υπηρέτησε σε θέση ειδικού συμβούλου του Υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου. Στις 9/10/2009 ανέλαβε Διευθυντής του Γραφείου του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης. Παραιτήθηκε για να αναλάβει την θέση του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων στις 7 Ιουλίου 2011. Έχει υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό.

(Πηγή: https://www.minedu.gov.gr)

Διαφήμιση
Διαφήμιση