HomeΚΡΗΤΗΣτ. Αρναουτάκης: «Η Κρήτη θα ενδυναμώσει τον ρόλο της Επιτροπής Ισότητας»

Στ. Αρναουτάκης: «Η Κρήτη θα ενδυναμώσει τον ρόλο της Επιτροπής Ισότητας»

Στην Αθήνα για το συνέδριο της ισότητας ο Περιφερειάρχης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την ανάγκη για ενδυνάμωση του ρόλου της γυναίκας σε όλους τους τομείς – κοινωνικούς, πολιτικούς, οικονομικούς –ως αδιαμφισβήτητη προϋπόθεση για την επίτευξη της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, επισήμανε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας σήμερα στην Αθήνα στο πανελλήνιο συνέδριο αιρετών γυναικών  με θέμα «Ισότητα στην Αυτοδιοίκηση» που διοργάνωσε η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας.

Στο συνέδριο που έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΝΠΕ με την συμμετοχή αντιπροσωπειών από όλη την χώρα ο Περιφερειάρχης Κρήτης τόνισε ότι, η τοπική αυτοδιοίκηση ως βασικός φορέας πολιτικής και παροχής υπηρεσιών στο πλαίσιο της περιφερειακής ανάπτυξης, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της ισότητας των φύλων.

arnaoutakhs-isothta3

Ο κ. Αρναουτάκης ανέφερε ότι «έχει πλέον νομοθετηθεί η ένταξη της πολιτικής της ισότητας και της αποκατάστασης ανισοτήτων για τις γυναίκες σε όλες τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά η υλοποίηση της στους νόμους που ψηφίζονται και προπαντός στις μη θεσμικές αρμοδιότητες βρίσκεται ακόμα πολύ μακριά».

Μάλιστα παρατήρησε ότι στη χώρα μας παρόλο που έχουν ενσωματωθεί οι Ευρωπαϊκές οδηγίες στην εθνική νομοθεσία δεν υπάρχει ουσιαστική εφαρμογή αυτών ώστε να έχουμε μια αποτελεσματική εξάλειψη των ανισοτήτων και πρόσθεσε: «Για το λόγο αυτό στην Περιφέρεια Κρήτης θα ενδυναμώσουμε ακόμα περισσότερο το ρόλο της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας, αναλαμβάνοντας νέες πρωτοβουλίες σε πλήρη αντιστοιχία με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για το λόγο αυτό στην Κρήτη υποστηρίζουμε πολιτική θετικών δράσεων, η οποία είναι ευθύνη της πολιτείας μέσα στους νόμους, αλλά και ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης, των κομμάτων, των συνδικάτων και των κινημάτων πολιτών, στο εσωτερικό τους».

arnaoutakhs-isothta2

Στο συνέδριο επίσης έγινε συζήτηση για τις πολιτικές ισότητας στην Αυτοδιοίκηση, την ισόρροπη συμμετοχή των δυο φύλων στα όργανα λήψης αποφάσεων καθώς και σχετικά με την πορεία υλοποίησης του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων για τη φιλοξενία γυναικών προσφύγων και των παιδιών τους στο δίκτυο δομών πρόληψης και καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών.

Κλείνοντας ο Περιφερειάρχης αφού συνεχάρη τους διοργανωτές και τους ομιλητές του συνεδρίου ανέφερε ότι, «η υποεκπροσώπηση των φύλων  αποτελεί πλήγμα για την εικόνα μιας σύγχρονης, δημοκρατικής χώρας, με την ελπίδα ότι σε επόμενα συνέδρια θα είμαστε εδώ για να συζητήσουμε τα θετικά αποτελέσματα των δράσεων και των πρωτοβουλιών μας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο».

Στο σημερινό συνέδριο της ΕΝΠΕ από την Κρήτη συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη (Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των δυο φύλλων στη Κρήτη) και η Περιφερειακή σύμβουλος της ΠΕ Χανίων Όλγα Λεβάκη.

Διαφήμιση
Διαφήμιση