HomeHL-GreeceΔιετή προγράμματα σπουδών προαναγγέλλει ο Γαβρόγλου

Διετή προγράμματα σπουδών προαναγγέλλει ο Γαβρόγλου

Νέο «τοπίο» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με συγχωνεύσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Νέο «τοπίο» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με ανοιχτό αριθμό εισακτέων στις περισσότερες σχολές και κλειστό – συγκεκριμένο δηλαδή – αριθμό θέσεων στις περιζήτητες Ιατρικές, Πολυτεχνικές και ενδεχομένως Νομικές σχολές, διετείς σχολές μέσα στα Πανεπιστήμια για αποφοίτους ΕΠΑΛ αρχικά και συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων και ΤΕΙ ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

Ο υπουργός ανακοίνωσε οτι το νέο σύστημα Εξετάσεων θα ανακοινωθεί στο τέλος του χρόνου, θα αφορά στους μαθητές της Α’ Λυκείου ενώ σε ερώτηση αν ο αριθμός των εισακτέων θα είναι ανοιχτός, προκειμένου όσοι θέλουν να σπουδάζουν τη σχολή της επιθυμίας τους, ο υπουργός παρέπεμψε στο σύστημα του Απολυτηρίου.

Δηλαδή η εισαγωγή θα γίνεται με βάση ένα μικτό σύστημα εξετάσεων και απόδοσης, όποιος παίρνει  το Απολυτήριο θα εισάγεται στη σχολή που θέλει.

Επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα του «protothema.gr» ο κ. Γαβρόγλου τόνισε ότι υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι σχολεία, ήδη εξετάζονται έξι περιπτώσεις στέλνουν λανθασμένα νούμερα σε σχέση με τα κενά και ο υπουργός δήλωσε ότι δεν θα ανεχθεί πλασματικά κενά.

Ο κ. Γαβρόγλου περιγράφοντας το νέο «σκηνικό» της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αναφέρθηκε

και στο ενδεχόμενο εξέλιξης της Σχολής Δημόσιας Υγείας, όταν ολοκληρωθούν οι κρίσεις των καθηγητών που διδάσκουν σε αυτήν.

Σε οτι αφορά στη συγχώνευση Πανεπιστημίων και ΤΕΙ ο κ. Γαβρόγλου υπογράμμισε ότι πιθανότατα στο μηχανογραφικό της ερχόμενης χρονιάς του 2018 να υπάρχει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με το οποίο συγχωνεύονται τα ΤΕΙ Πειραιά και Αθήνας.

Σε ότι αφορά στους φοιτητές που ήδη φοιτούν στα ΤΕΙ, πριν την «πανεπιστημιοποίησή τους» αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα είτε να λάβουν κανονικά το πτυχίο των ΤΕΙ είτε να πάρουν τα επιπλέον μαθήματα που θα επιλέγει το Πανεπιστήμιο , προκειμένου να λάβουν πτυχίο Πανεπιστημίου.

Οι καθηγητές των ΤΕΙ που έχουν την δυνατότητα θα γίνουν πανεπιστημιακοί με οικονομική εξίσωση αλλά και ωράριο. Ο κ. Γαβρόγλου ξεκαθάρισε οτι η εξέλιξη των ΤΕΙ δεν θα είναι οριζόντια και κάθε τμήμα θα το εξετάσουν χωριστά.

Σε οτι αφορά στις διετείς δομές μέσα στα Πανεπιστήμια ο υπουργός είπε οτι αυτές θα επιβλέπονται από τον αντιπρύτανη της σχολής, αρχικά θα απευθύνονται σε αποφοίτους ΕΠΑΛ και η φοίτηση θα θα είναι δωρεάν. Σε οτι αφορά στο θεσμό των χορηγιών θα ισχύσει οτι ισχύει με τα Πανεπιστήμια, αλλά όπως τόνισε ο υπουργός το θέμα είναι οι ειδικότητες που θα προσφερθούν να έχουν σχέση με την αγορά ενώ να υπάρχει σύνδεση και με τις επιχειρήσεις για να εργασθούν οι απόφοιτοι.

Με την ολοκλήρωση των διετών σπουδών θα υπάρχει πιστοποιητικό επαγγελματικών προσόντων. Ο υπουργός χρησιμοποίησε τον όρο αυτοστοχασμό για την Αρχή για την αξιολόγηση των ανωτάτων ιδρυμάτων της χώρας επισημαίνοντας με νόημα οτι θέση του υπουργείου είναι υπέρ της αξιολόγησης, αλλά ζητάμε από την ΑΔΙΠ να μας στείλει τις προτάσεις και τη στρατηγική της για το μέλλον.

Σε οτι αφορά στην Δάφνη όπου δεν δόθηκε η σημαία στον 11χρονο Αμιρ, με τη διαδικασία κλήρωσης, αλλά τελικά σήκωσε μια απλή πινακίδα με τον αριθμό του σχολείου, ανακοινώθηκε ότι διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση για να ερευνηθεί η υπόθεση ενώ για τη Χρυσή Αυγή τα επεισόδια που έγιναν στην Σαντορίνη στη διάρκεια της παρέλασης, ο κ. Γαβρόγλου είπε ότι «το κόμμα αυτό που δεν κρύβει τη συμπάθειά του για τις ναζιστικές αρχές αποφάσισε να αμαυρώσει αυτή την ημέρα». Το υπουργείο ξεκαθάρισε οτι στηρίζει την διευθύντρια του σχολείου.

Επίσης ο υπουργός τόνισε οτι: Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την πρόσληψη συμβασιούχων του Π.Δ 407 για τα Πανεπιστήμια Αναφερόμενος στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο το πρωτοποριακό εγχείρημα που σηματοδοτεί την πολιτική προώθησης του ενιαίου χώρου ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας.

Η οκταμελής επιτροπή, που έχει συστήσει το Υπουργείο Παιδείας, επεξεργάζεται τις προτάσεις των διοικήσεων των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιάγια τα νέα τμήματα, μαζί με περιγράμματα των μαθημάτων. Για τους ήδη φοιτούντες στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, θα δοθεί με μεταβατικές διατάξεις η δυνατότητα να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα σπουδών, σημείωσε ο κ. Γαβρόγλου.

Η συγκρότηση των νέων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής έγινε με βάση την ακαδημαϊκότητα, την αντιστοιχία σε διεθνώς αναγνωρισμένα επιστημονικά πεδία και την ανταπόκριση στις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας. Στο πλαίσιο της συνολικής πολιτικής για τον ενιαίο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης,εντάσσονται και τα υπόλοιπα εγχειρήματα που έχουν προκύψει από προτάσεις των ίδιων των Ιδρυμάτων και αφορούν συνεργασίες μεταξύ Ιονίου Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ΤΕΙ Θεσσαλίας και ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι στις επιτροπές αυτές εξετάζονται οι δυνατότητες συνεργειών μεταξύ Πανεπιστημίων και ΤΕΙ και όχι «πανεπιστημιοποίησης» των ΤΕΙ. Στις δε συνέργειες αυτές, διατηρούνται όλες οι θέσεις εργασίας. Ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες των μικτών επιτροπών από καθηγητές ΤΕΙ και Πολυτεχνικών Σχολών για τον καθορισμό του πλαισίου πρόσβασης σε επαγγελματικές δραστηριότητες, βάσει προσόντων που προσδίδουν οι τίτλοι σπουδών που αποκτούν οι πτυχιούχοι Τμημάτων Τ.Ε.Ι. Πληροφορικής, Ηλεκτρολόγων, Μηχανολόγων και Πολιτικών Μηχανικών.

Σχετικά με την ματαίωση του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου λόγω πένθους που προκάλεσε την αντίδραση των υπαλλήλων του υπουργείου Παιδείας και ερωτηθείς αν θα έκανε κάτι αντίστοιχο για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου ο κ. Γαβρόγλου έκανε λόγω για συναισθηματική φόρτιση εκείνων των ημερών και οτι το θεώρησαν με τον τρόπο αυτό στην μνήμη του συναδέλφου τους, για να συμπληρώσει οτι δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση