HomeHL-9Με θετικό πρόσημο για την πυροσβεστική “κλείνει” η αντιπυρική περίοδος στην Κρήτη

Με θετικό πρόσημο για την πυροσβεστική “κλείνει” η αντιπυρική περίοδος στην Κρήτη

Χάρη στον επιτυχημένο επιχειρησιακό σχεδιασμό των πυροσβεστικών υπηρεσιών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με θετικό “πρόσημο” ολοκληρώνεται σήμερα η αντιπυρική περίοδος του 2017 για την Κρήτη με όλες τις πυροσβεστικές υπηρεσίες του νησιού τους μήνες αυτούς να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για να επέμβουν άμεσα σε οποιοδήποτε περιστατικό φωτιάς και να το φέρουν αισίως εις πέρας.

Η φετινή αντιπυρική περίοδος ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για τους πυροσβέστες του νησιού, καθώς κλήθηκαν να αναλάβουν δύσκολες περιπτώσεις πυρκαγιών, σε αρκετά δύσβατες περιοχές, υπό αντίξοες συνθήκες, λόγω καιρικών συνθηκών, αλλά κατάφεραν με άμεσες επεμβάσεις και αυξημένες περιπολίες, να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα για την υπηρεσία τους.

Ο επιτυχημένος επιχειρησιακός σχεδιασμός έφερε θετικά αποτελέσματα
Ο επιτυχημένος επιχειρησιακός σχεδιασμός έφερε θετικά αποτελέσματα

Αν και οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της χώρας δέχθηκαν αρκετές φορές τα “πυρά” της ίδιας της Πολιτείας για ελλειπή οργάνωση και αναποτελεσματικότητα σχεδιασμών, οι πυροσβέστες της Κρήτης έχουν αποδείξει ότι υπερβαίνουν εαυτώ και με όποια μέσα κι αν διαθέτουν, ρίχνονται στη μάχη με τις φλόγες, αψηφώντας κάθε κίνδυνο για τη ζωή τους.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος για το έργο που επιτεύχθηκε στην Κρήτη κατά την αντιπυρική περίοδο του 2017 είναι ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, αρχιπύραρχος Γιάννης Μαραγκάκης, ο οποίος μίλησε στο cretapost.

Οι περισσότερες φωτιές εκδηλώθηκαν στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου
Οι περισσότερες φωτιές εκδηλώθηκαν στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανατολική Κρήτη ήταν κυρίως το τμήμα του νησιού που δοκιμάστηκε περισσότερο από φωτιές, με επίκεντρο τους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου.

Ήταν μία πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδος και περισσότερο για τους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε δύσκολα περιστατικά, καθώς απειλήθηκαν οικισμοί και σπίτια. Καταφέραμε όμως έγκαιρα να τις περιορίσουμε και να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις” προσθέτει ο ίδιος.

Όπως αναφέρει ο κ. Μαραγκάκης, ο καλός επιχειρησιακός σχεδιασμός και η ταχεία επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων συνετέλεσαν στο να υπάρξει η καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των περιστατικών, στα οποία κλήθηκαν να επέμβουν.

Ήταν μία δύσκολη αντιπυρική περίοδος με αρκετές φωτιές σε δύσβατες περιοχές
Ήταν μία δύσκολη αντιπυρική περίοδος με αρκετές φωτιές σε δύσβατες περιοχές

Οι διπλές περιπολίες, η σωστή αξιολόγηση όλων των σταδίων και της επικινδυνότητας των καιρικών συνθηκών, η ταχεία επέμβαση και ο κατάλληλος επιχειρησιακός σχεδιασμός συνετέλεσαν όλα μαζί στο να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις.

Επίσης σημαντικό ρόλο έπαιξε και η παρουσία του μεγάλου πυροσβεστικού αεροσκάφους Erickson που παρέμεινε στο νησί μας κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και μέσα Αυγούστου” τονίζει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Περιφερειακό Διοικητή, αυτό που κατέστη δυνατό φέτος είναι το γεγονός ότι υπήρξαν αρκετές φωτιές, αλλά λίγα στρέμματα γης αποτεφρωμένα και μικρές ζημιές σε γεωργικό, δασικό και οικιστικό περιβάλλον.

Είχαμε πολλές φωτιές, αλλά λίγα στρέμματα αποτεφρωμένα. Θα ήθελα πραγματικά να συγχαρώ όλους τους πυροσβέστες του νησιού, τους αξιωματικούς και τους διοικητές των υπηρεσιών για την αίσια αντιπυρική περίοδο, στην οποία συνέβαλαν με τον επαγγελματισμό τους. Κλείνουμε με το θετικότερο πρόσημο από όλες τις περιφέρειες της χώρας” επισημαίνει ο κ. Μαραγκάκης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση