HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑBloomberg: H Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει τα «κόκκινα» δάνεια με τολμηρές αποφάσεις

Bloomberg: H Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει τα «κόκκινα» δάνεια με τολμηρές αποφάσεις

Λύση, η ενοποίηση τραπεζών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στη «μάχη» που δίνουν οι ρυθμιστικές σε διάφορα μέτωπα που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα, μεταξύ αυτών και τα προβληματικά δάνεια, αναφέρεται άρθρο γνώμης του πρακτορείου Bloomberg.

«Εχουν κάνει κάποια πρόοδο, αλλά υπάρχει ένα μοτίβο, οι προτάσεις δεν επιτυγχάνουν τον στόχο» αναφέρει και εξηγεί:

Τα σχέδια για την ασφάλεια καταθέσεων στην ΕΕ έχουν αποδυναμωθεί.

Το σύστημα για την αντιμετώπιση των προβληματικών τραπεζών δεν έχει επαρκείς πόρους.

Και τώρα έχουν προκύψει διαμάχες σχετικά με νέους κανόνες αντιμετώπισης των επισφαλών δανείων – κανόνες που, παρά τις καταγγελίες, εξακολουθούν να μην είναι τόσο τολμηροί που πρέπει να είναι» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Η ΕΚΤ θέλει οι τράπεζες να αναγνωρίσουν τα NPLs πιο σύντομα και να κάνουν επαρκείς προβλέψεις. Αυτό θα ήταν καλό διότι οι τράπεζες θα ήταν πιο ισχυρές οικονομικά σε περίπτωση που ξεσπάσει νέα κρίση, σχολιάζει το διεθνές πρακτορείο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν μόνο στα νέα NPLs, όχι σε εκείνα που υπάρχουν ήδη στους ισολογισμούς των τραπεζών. Λόγω της κρίσης όμως τα NPLs είναι της τάξης του 1 τρισ. ευρώ και προκειμένου να επιταχυνθεί η ευρωπαϊκή ανάκαμψη, αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

«Η πρόταση θα μπορούσε να επιτρέψει στον εποπτικό βραχίονα της ΕΚΤ να απαιτήσει ότι, με την πάροδο του χρόνου, η τράπεζα θα πρέπει να κάνει προβλέψεις 100% της αξίας των δανείων που θα γίνουν επισφαλή στο μέλλον. Το σχέδιο είναι μέρος μιας παγκόσμιας κίνησης για την ταχύτερη αναγνώριση των ζημιών» επισημαίνει το Bloomberg και προσθέτει:

«Μέχρι στιγμής, η Ευρώπη βρίσκεται πίσω έναντι των ΗΠΑ σε αυτό το πλαίσιο, καθώς- σημειώνει- οι αμερικανικές τράπεζες έχουν αναγνωρίσει τις απώλειές τους πιο επιθετικά».

Ωστόσο, οι τράπεζες και οι πολιτικοί έχουν επικρίνει την πρόταση, τονίζοντας ότι θα κάνει τις χορηγήσεις πιο ακριβές. Έχουν ένα δίκιο: κάποιες επιχειρήσεις ίσως χρειαστεί να πληρώσουν περισσότερα για τα δάνεια τους. Παρ’ όλα αυτά είναι λογικό η ΕΚΤ να δράσει τώρα.

Όπως οι ανταγωνιστές τους στις ΗΠΑ, οι τράπεζες της Ευρώπης δεν έκαναν επαρκείς προβλέψεις για τα επισφαλή δάνεια πριν την οικονομική κρίση. Με την ανάκαμψη που βρίσκεται σταθερά σε εξέλιξη, ήρθε η ώρα να διασφαλίσουμε ότι οι τράπεζες δεν θα αιφνιδιαστούν για ακόμα μία φορά.

Το πρόβλημα δεν ότι οι κανόνες είναι πολύ σκληροί, αλλά το αντίθετο: Η Ευρώπη χρειάζεται επίσης να αντιμετωπίσει τα ήδη υπάρχοντα NPLs, καθώς αποτελούν απειλή τόσο για χρηματοπιστωτική σταθερότητα όσο και εμπόδιο στην ανάπτυξη, καθώς απορροφούν κεφάλαια που θα μπορούσαν να στηρίξουν νέες επενδύσεις.

Δεδομένου ότι η ανάκαμψη αυξάνει ρυθμούς, οι τράπεζες θα είναι σε θέση να πετύχουν μια υψηλότερη τιμή, που θα βοηθήσει. Όμως, πολλές μικρές τράπεζες εξακολουθούν να διστάζουν να αντιμετωπίσουν τις απώλειές τους. Αυτό θα αποκαλύψει μια τρύπα στους ισολογισμούς τους, που οι επενδυτές δεν θα είναι πρόθυμοι να γεμίσουν με νέο κεφάλαιο.

Η απάντηση είναι η ενοποίηση – οι ισχυρότερες τράπεζες να απορροφήσουν τους αδύναμους αντιπάλους, ενώ οι τράπεζες που δεν μπορούν να βρουν αγοραστή θα πληγούν και οι εποπτικές αρχές θα πρέπει να προωθήσουν αυτή την αναδιάρθρωση», καταλήγει το άρθρο.

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση