HomeHL-GreeceΣήμερα η απόφαση του Εφετείου για τον Άκη και τις «χρυσές μίζες» των εξοπλιστικών

Σήμερα η απόφαση του Εφετείου για τον Άκη και τις «χρυσές μίζες» των εξοπλιστικών

Από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έπειτα από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, που δίκασε την υπόθεση των «χρυσών μιζών» από τα εξοπλιστικά με «πρωταγωνιστή» τον Άκη Τσοχατζόπουλο, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την απόφασή για τους 17 συνολικά κατηγορούμενους.

Είχε προηγηθεί η αγόρευση των εισαγγελέων της έδρας προς το δικαστήριο, οι οποίοι είχαν ζητήσει την ενοχή του Άκη Τσοχατζόπουλου, της συζύγου του Βίκυς Σταμάτη, της κόρης του Αρετής Τσοχατζοπούλου και των άλλοτε στενών συνεργατών του. Κατά τους εισαγγελείς από την πολύμηνη ακροαματική διαδικασία προέκυψε πως διακινήθηκε μαύρο χρήμα από εξοπλιστικά προγράμματα από τον Άκη Τσοχατζόπουλο και συνεργούς μέλη της οικογενείας του και πρώην συνεργάτες του.

Σε πρώτο βαθμό ο πρώην υπουργός Άμυνας επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ είχε καταδικαστεί για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος σε κάθειρξη 20 ετών, χωρίς ελαφρυντικά. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε κρίνει ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος καρπώθηκε περισσότερα από 55.000.000 ευρώ για την υπογραφή των συμβάσεων που αφορούσαν την προμήθεια των υποβρυχίων και των αντιαεροπορικών συστημάτων TOR-M1.

Στη σύζυγο του κατηγορούμενου πρώην υπουργού Βίκυ Σταμάτη αλλά και στην κόρη του Αρετή το πρωτόδικο δικαστήριο έχει επιβάλει κάθειρξη 12 ετών. Ακόμη, κάθειρξη16 ετών είχε επιβληθεί στον άλλοτε βασικό συνεργάτη του Άκη Τσοχατζόπουλου Γιάννη Σμπώκο.

Βάσει της απόφασης του πρωτόδικου δικαστηρίου που εκδόθηκε το 2013, ο Άκης Τσοχαζόπουλος η σύζυγος του και η κόρη του, οδηγήθηκαν στη φυλακή, αφέθηκαν ωστόσο, αργότερα ελεύθεροι με όρους.

Τέλος, με την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου είχε επιβληθεί κάθειρξη έξι ετών στον Νίκο Ζήγρα εξάδελφο του πρώην υπουργού, πλην όμως το δικαστήριο του αναγνώρισε ελαφρυντικό και του χορήγησε αναστολή στην εκτέλεση της ποινής, κρίνοντας πως συνέβαλλε στην αποκάλυψη της υπόθεσης.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση