HomeHL-GreeceΣαντορίνη: Δικογραφία για τα επεισόδια από χρυσαυγίτες στην παρέλαση

Σαντορίνη: Δικογραφία για τα επεισόδια από χρυσαυγίτες στην παρέλαση

Καταδικάζουν τα κόμματα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δικογραφία για διατάραξη κοινής ειρήνης σχηματίζεται, από το Αστυνομικό Τμήμα Σαντορίνης, για το περιστατικό που σημειώθηκε στο χωριό Εμπορειό του νησιού, όταν ομάδα ατόμων, σύμφωνα με την αστυνομία, προκάλεσε ένταση για το γεγονός ότι μια μαθήτρια με αλβανική καταγωγή θα κρατούσε σημαία στην παρέλαση.

Τελικά, λόγω της έντασης που προκλήθηκε, η παρέλαση των μαθητών ματαιώθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι, πριν αρχίσει η παρέλαση, ομάδα περίπου 20 χρυσαυγιτών, κάποιοι εκ των οποίων φορούσαν μαύρες μπλούζες με το λογότυπο «Hellas Ultras», επιχείρησαν να τη σταματήσουν.

Όπως αναφέρει το «santonews», τα μέλη της Χρυσής Αυγής ξεκίνησαν το επεισόδιο επειδή η σημαιοφόρος ήταν από την Αλβανία. Η μαθήτρια είναι αριστούχος στη βαθμολογία και ορίστηκε να φέρει την ελληνική σημαία.

Οι χρυσαυγίτες φώναζαν συνθήματα και έκαναν λόγο για προσβολή συμβόλου. Μάλιστα, σύμφωνα με το «santonews», τρομοκράτησαν γονείς που βρίσκονταν στο σημείο με τα παιδιά τους.

Κάποιοι γονείς τους αποδοκίμασαν, ενώ κάποιοι άλλοι, φοβούμενοι γενίκευση της σύρραξης, πήραν τα παιδιά τους και αποχώρησαν.

Πολιτική καταδίκη για τη ΧΑ

«Οι εγκληματικές ιδέες της Χρυσής Αυγής δεν έχουν θέση στην ελληνική κοινωνία» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχόλιο του σχετικά με την παρεμπόδιση του εορτασμού της εθνικής επετείου στη Σαντορίνη από τη Χρυσή Αυγή.

«Η νεοναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, ανήμερα της επετείου μνήμης για την αντίσταση του ελληνικού λαού ενάντια στο φασισμό, έδειξε και πάλι το αποκρουστικό της πρόσωπο» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει: «Οι πολιτικοί απόγονοι εκείνων που σκόρπισαν τον τρόμο κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τα ρατσιστικά, μισάνθρωπα ιδεολογήματά τους, παρεμπόδισαν τις εκδηλώσεις μνήμης στη Σαντορίνη, διότι τη σημαία κρατούσε μαθήτρια αλβανικής καταγωγής.

Η εκπαιδευτική κοινότητα θα υπερασπιστεί τις αξίες της δημοκρατίας απέναντι στο δηλητήριο του φασισμού και του ρατσισμού και τους εκπροσώπους του. Οι εγκληματικές ιδέες της Χρυσής Αυγής δεν έχουν θέση στην ελληνική κοινωνία» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανακοίνωση, με την οποία καταδικάζει με τον πλέον απερίφραστο τρόπο τις ενέργειες της ΧΑ στη Σαντορίνη, εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία, καλώντας την κυβέρνηση να λάβει μέτρα και να αποτρέψει τις πράξεις ανομίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει, με τον πιο απερίφραστο τρόπο, το νέο απαράδεκτο περιστατικό που προκάλεσε η Χρυσή Αυγή στη Σαντορίνη, αμαυρώνοντας την επέτειο αντίστασης του λαού μας στο φασισμό. Καλεί, όμως, την Κυβέρνηση, εκτός από τη λεκτική αποδοκιμασία ανάλογων φαινομένων, να καταδείξει, επιτέλους, με πράξεις ότι μπορεί και θέλει να αποτρέψει την ανομία απ’ όπου και αν προέρχεται».

Ανακοίνωση εξέδωσε και το ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας: «Η θρασύδειλη επίθεση των χρυσαυγιτών για να παρεμποδίσουν 11χρονη μαθήτρια που κρατούσε την ελληνική σημαία, αλλά και η δήλωσή τους ότι οι Έλληνες δεν πολέμησαν τον φασισμό και τον ναζισμό, αλλά απλά «τον ιταλικό στρατό», δείχνει το πραγματικό ναζιστικό τους πρόσωπο».

«Είναι πολιτικοί απόγονοι αυτών που ηττήθηκαν το 1940-45 με τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και θα ξαναηττηθούν από την οργανωμένη πάλη του λαού» καταλήγει το ΚΚΕ για τα επεισόδια που προκάλεσε η Χρυσή Αυγή στη μαθητική παρέλαση στη Σαντορίνη.

Ποτάμι: Η πατριδοκαπηλεία και η μισαλλοδοξία δεν έχουν θέση στην κοινωνία

Ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τα γεγονότα στη Σαντορίνη εξέδωσε και το Ποτάμι. Πιο αναλυτικά:

«Το Ποτάμι καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο την παρέμβαση ομάδας ακροδεξιών στοιχείων στη μαθητική παρέλαση στο Εμπορείο της Σαντορίνης που είχε ως αποτέλεσμα τη ματαίωσή της, επειδή η σημαιοφόρος δεν ήταν ελληνικής καταγωγής. Αυτό που κατάφεραν οι ανεγκέφαλοι και δήθεν «πατριώτες» είναι να ματαιώσουν μια εκδήλωση μνήμης και τιμής ηρωικών στιγμών του έθνους, για τις οποίες «κόπτονται»…

Η πατριδοκαπηλία και η μισαλλοδοξία κάθε εθνικιστικής και ακροδεξιάς ομάδας εντός και εκτός της Βουλής, δεν έχει καμία θέση στην ελληνική κοινωνία, πόσο μάλλον στα ελληνικά σχολεία. Από την άλλη, η Πολιτεία πρέπει να προστατεύει το δικαίωμα όλων των παιδιών που μετέρχονται της ελληνικής παιδείας στα ελληνικά σχολεία, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας και εθνικότητας να τιμούν τα σύμβολα της χώρας. Χωρίς ενοχή αλλά και χωρίς ανοχή».

ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ: «Δείγματα μισαλλοδοξίας και ρατσισμού»

Καταδικάζει το Κίνημα Δημοκρατών και Σοσιαλιστών τις ενέργειες μελών της Χρυσής Αυγής στο Εμπoρείο Σαντορίνης.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του «έκνομα και απροκάλυπτα τρομοκράτησαν παιδιά και πολίτες που συμμετείχαν στον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, αποκαλύπτουν τη δική τους ανάγνωση της σημαίας, ως λάβαρο της δικής τους μισαλλοδοξίας και ρατσισμού».

Το Κίνημα θεωρεί εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός των επαναλαμβανόμενων περιστατικών μίσους στην ελληνική κοινωνία, ενώ το για ποιο λόγο η αστυνομία δεν προέβη στις απαραίτητες ενέργειες, παραμένει για μία ακόμα φορά αναπάντητο.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση