HomeHL-GreeceΣκληρή απάντηση του Κοτζιά στον Ισπανό πρεσβευτή στην Αθήνα

Σκληρή απάντηση του Κοτζιά στον Ισπανό πρεσβευτή στην Αθήνα

«Επικρίνει δημόσια την κυβέρνηση, προσβάλλει το Σύνταγμα»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσαν οι αναφορές του Ισπανού πρέσβη σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα αναφορικά με το ζήτημα της Καταλονίας.

Ο Ισπανός διπλωμάτης ανέφερε μεταξύ άλλων στον «Ελεύθερο Τύπο» ότι «μίλησα προσωπικά με τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μου εξέφρασε απερίφραστα τη στήριξη και τη μέγιστη κατανόηση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την ενότητα της Ισπανίας».

Σε μια οργισμένη, δεύτερη ανακοίνωσή του, το ελληνικό ΥΠΕΞ σημειώνει χαρακτηριστικά «Με έκπληξη καταγράψαμε τα σχόλια του Πρέσβεως της φίλης και συμμάχου Ισπανίας στον κυριακάτικο Τύπο, όπου επικρίνει δημόσια την Ελληνική Κυβέρνηση».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Ελληνικού ΥΠΕΞ

«Με έκπληξη καταγράψαμε τα σχόλια του Πρέσβεως της φίλης και συμμάχου Ισπανίας στον κυριακάτικο Τύπο, όπου επικρίνει δημόσια την Ελληνική Κυβέρνηση.

Με τα εν λόγω σχόλια προσβάλλει το Σύνταγμα της Ελλάδας, ισχυριζόμενος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εκφράζει την Κυβέρνηση. Επιπλέον, υπαινισσόμενος ότι υφίσταται διαφωνία μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης, εκφεύγει προκλητικά των διπλωματικά ανεκτών ορίων. Η από πλευράς του δημόσια υιοθέτηση των λανθασμένων επιχειρημάτων της αντιπολίτευσης συνιστά απαράδεκτη ανάμειξη στην εσωτερική πολιτική της χώρας, ενώ συμπεριφέρεται ως να βρίσκεται σε συντονισμό με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο Ισπανός Πρέσβης απαξιώνει με τα σχόλιά του την Ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία επέβαλε ποινή 6μηνης φυλάκισης στα μέλη του Ρουβίκωνα που εισέβαλαν στην Ισπανική Πρεσβεία. Ενώ αντίθετα, η εισβολή ακτιβιστών στην Πρεσβεία του το 2011, που έμεινε ατιμώρητη, δεν προκάλεσε δημόσια παρέμβαση από πλευράς Ισπανικής Πρεσβείας.

Καλούμε τον Ισπανό Πρέσβη να μην συμπεριφέρεται με τρόπο που δεν συνάδει με τους κανόνες της διπλωματίας. Αναμένουμε δε, ότι θα προβεί άμεσα στην ανασκευή των ατυχών δηλώσεών του και θα παράσχει τις απαραίτητες εξηγήσεις προς την Ελληνική Κυβέρνηση.

Οι αναφορές του ισπανού πρέσβη σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο όπου σημείωνε «μίλησα προσωπικά με τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μου εξέφρασε απερίφραστα τη στήριξη και τη μέγιστη κατανόηση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την ενότητα της Ισπανία» προκάλεσαν την αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση