HomeHL-WorldΕντοπίστηκε το ελικόπτερο που είχε χαθεί από την Πέμπτη στην Αρκτική

Εντοπίστηκε το ελικόπτερο που είχε χαθεί από την Πέμπτη στην Αρκτική

Θεωρούνται νεκροί και οι οκτώ επιβαίνοντες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εντοπίστηκε σήμερα το ρωσικό ελικόπτερο, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί από την Πέμπτη ανοικτά του νορβηγικού αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ στην Αρκτική. Σύμφωνα με τος νορβηγικές υπηρεσίες διάσωσης, οι οκτώ επιβάτες του θεωρούνται νεκροί.

«Η άτρακτος του ρωσικού ελικοπτέρου εντοπίστηκε βορειοανατολικά του Χιρόντεν, σε βάθος 209 μέτρων» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι υπηρεσίες διάσωσης, διευκρινίζοντας πως οι έρευνες επικεντρώνονται τώρα στον εντοπισμό των σορών των επιβατών.

Πρόκειται για πέντε μέλη πληρώματος και τρεις επιστήμονες, όλοι Ρώσοι.

Το ελικόπτερο, τύπου Mil Mi-8, εξαφανίστηκε το απόγευμα της Πέμπτης ανοικτά του Μπάρεντσμπουργκ, ρωσικής μεταλλευτικής κοινότητας του Σβάλμπαρντ. Πρόκειται για πολιτικό ελικόπτερο που ανήκει στην εταιρία Arktikougol και εκτελεί πτήσεις μεταφέροντας μεταλλωρύχους από το Λονγκιαρμπίεν στο Μπάρεντσμπουργκ.

Για την ανεύρεσή του είχαν αναπτυχθεί σημαντικά μέσα, όπως αεροπλάνο ναυτικής περιπολίας, δύο ελικόπτερα και πολλά νορβηγικά σκάφη, καθώς και ένα αεροσκάφους από τη Δανία. Οι νορβηγικές υπηρεσίες διάσωσης ανακοίνωσαν την Παρασκευή πως η Ρωσία συμμετείχε στις έρευνες με ένα μεταγωγικό αεροσκάφος, προσωπικό και υλικό.

Στις έρευνες χρησιμοποιήθηκε επίσης ένα υποθαλάσσιο μικρορομπότ.

Οι θερμοκρασίες κυμαίνονται γύρω στους μηδέν βαθμούς Κελσίου σε αυτή την πολική περιοχή, όπου επικρατεί σκοτάδι κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας αυτή την περίοδο του έτους, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Η συνθήκη του Παρισιού του 1920 απέδωσε στη Νορβηγία, μέλος του ΝΑΤΟ, την κυριαρχία του Σβάλμπαρντ αλλά εγγυάτο επίσης στους πολίτες όλων των χωρών που υπέγραψαν τη συνθήκη, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, τη δυνατότητα να ασκούν οικονομική δραστηριότητα στα εδάφη του.

Ως εκ τούτου η Ρωσία πραγματοποιεί εξορύξεις άνθρακα στο Μπάρεντσμπουργκ, μια κοινότητα που αριθμεί εκατοντάδες Ρώσους και Ουκρανούς μεταλλωρύχους, διασφαλίζοντας την παρουσία της σε μια στρατηγική περιοχή.

Το 2008 ένα άλλο ρωσικό Mil Mi8 είχε συντριβεί κοντά στο Μπάρεντσμπουργκ, προκαλώντας τον θάνατο τριών από τους εννέα επιβαίνοντες.

newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση