HomeΕΛΛΑΔΑΜπακογιάννη: Τσίπρα και Καμμένο τους δένει η καρέκλα της εξουσίας

Μπακογιάννη: Τσίπρα και Καμμένο τους δένει η καρέκλα της εξουσίας

«Η ΝΔ έχει δεσμευτεί δια του προέδρου της για την στροφή προς το κέντρο»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα εξαπολύει η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφ. «Πατρίς».

Τον κατηγορεί για αναξιοπιστία και φοροεπιδρομή, ενώ υποστηρίζει ότι η Ν.Δ. ζητά εκλογές γιατί η χώρα δεν μπορεί να χάσει άλλο χρόνο στον τομέα της προσέλκυσης νέων επενδύσεων. Από τα πυρά της δεν ξεφεύγει και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας λέγοντας ότι «Τσίπρα και Καμμένο τους δένει η καρέκλα της εξουσίας».

Το κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ εκφράζει την βεβαιότητα ότι το συνέδριο του Δεκεμβρίου «θα εκφράσει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου», ενώ εύχεται να έχει επιτυχία το εγχείρημα στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Όσο για την παρακαταθήκη που άφησε στην χώρα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης η κ. Μπακογιάννη επικαλέστηκε μια δική του ρήση: «στην πολιτική φυτεύεις βελανιδιές, ξέροντας ότι αργούν να μεγαλώσουν, είναι όμως από τα πιο γερά δέντρα»…

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου και του Ντάισεμπλουμ, στέλνουν μηνύματα ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν κανονικά το 2019. Εσείς γιατί επιμένετε να γίνουν νωρίτερα;

Διότι η Ελλάδα δεν αντέχει να χάσει και άλλο χρόνο. Όλες ο επενδύσεις που είχαν ξεκινήσει επί κυβερνήσεως της ΝΔ, δυόμιση χρόνια μετά καρκινοβατούν. Οι υπουργοί της κυβέρνησης βάζουν συνεχή εμπόδια και έτσι χάνονται δουλειές, οι οποίες θα μπορούσαν να κρατήσουν τη νέα γενιά στην Ελλάδα. Το Ελληνικό, η επένδυση του χρυσού στη Χαλκιδική, η επένδυση στην Κασσιόπη είναι μερικά μόνο παραδείγματα. Η Ευρώπη έχει μπει σε μια περίοδο σημαντικής ανάπτυξης και εμείς αδυνατούμε να ακολουθήσουμε. Δεν αντέχουμε άλλες ιδεοληψίες και εμμονές. Η χώρα χρειάζεται μια συνεκτική και αποφασισμένη κυβέρνηση, με όραμα και σχέδιο, η οποία θα φέρει επενδύσεις, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και έτσι θα μπορέσει να μοιράσει κοινωνικό μέρισμα στον ελληνικό λαό.

Οι μέχρι τώρα προβλέψεις σας για το χρόνο των εκλογών δεν έχουν πέσει μέσα;

Γνωρίζαμε, ότι δεν μπορούμε να επιβάλουμε τις εκλογές. Στόχος μας ήταν να αναδείξουμε το μέγεθος της ανικανότητας και της αναξιοπιστίας της κυβέρνησης. Και το πετύχαμε. Σήμερα δεν υπάρχει Έλληνας που να μην ταυτίζει τον Αλέξη Τσίπρα με την απόλυτη αναξιοπιστία, την φοροεπιδρομή, και την απουσία αναπτυξιακού σχεδίου για τη χώρα.

Πιστεύετε ότι η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος θα κλείσει σύντομα ή θα επαναληφθεί το «θρίλερ» των προηγούμενων;

Εύχομαι ειλικρινώς να τελειώσει εγκαίρως. Και το εύχομαι διότι την προηγούμενη καθυστέρηση οι Έλληνες την πλήρωσαν με μέτρα πάνω από 5 δισ. ευρώ. Θεωρώ ότι ο πρωθυπουργός κάνει μια απεγνωσμένη προσπάθεια, ενόψει της 3ης αξιολόγησης, να πείσει τους δανειστές και εταίρους ότι άλλαξε και ότι από δω και πέρα θα ρίξει το βάρος στην προσέλκυση επενδύσεων. Δυστυχώς η πραγματικότητα τον διαψεύδει καθημερινά. Επίσης μέχρι το τέλος του έτους, υπάρχουν 95 προαπαιτούμενες δράσεις, και από τις 65 που έπρεπε να είχαμε ολοκληρώσει έως το τέλος του Σεπτεμβρίου έχουν ολοκληρωθεί λιγότερες από 20. Παρά ταύτα ελπίζω ότι η κυβέρνηση κάτι έμαθε από το φιάσκο της προηγούμενης αξιολόγησης.

Βλέπετε να υπάρχει θέμα στην κυβερνητική συνοχή μετά και τις διαρροές που υπήρξαν κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αλλαγή φύλου στα 15 έτη;

Η πραγματικότητα είναι ότι ούτε ο κ. Τσίπρας υπάρχει χωρίς τον κ. Καμμένο αλλά ούτε ο κ. Καμμένος χωρίς τον κ. Τσίπρα. «Κράτα με να σε κρατώ» που λέει και ο λαός μας. Άρα για τη συνοχή της κυβέρνησης δεν έχω αμφιβολίες. Τους δένει η καρέκλα της εξουσίας.

Η διεύρυνση της Ν.Δ πρέπει να είναι μόνο προς το Κέντρο; Σας ανησυχεί ότι μπορεί να χάσετε το δεξιό σας ακροατήριο;

Η ΝΔ έχει δεσμευτεί δια του προέδρου της για την στροφή προς το κέντρο και νομίζω ότι αυτό είναι και το ζητούμενο. Σήμερα υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός σκεπτόμενων παραγωγικών ανθρώπων, οι οποίοι αναζητούν τρόπο έκφρασης. Η ΝΔ μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το μέσο της πολιτικής τους έκφρασης. Έχει δε σημασία η στροφή προς το κέντρο να καταγραφεί και με κοινωνικές πολιτικές, με τις ιδέες της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, οι οποίες είχαν περάσει σε δεύτερη μοίρα τα τελευταία χρόνια.

Μήπως αυτός είναι ο λόγος που άλλαξε θέση το κόμμα σας στο θέμα για την αλλαγή του φύλου;

Δεν συμφωνώ μαζί σας ότι η ΝΔ άλλαξε θέση για το θέμα της ταυτότητας φύλου. Από την αρχή υποστηρίζουμε την ίδια θέση, γι’ αυτό και καταθέσαμε ένα νομοθέτημα με συγκεκριμένα κριτήρια και συγκεκριμένες αξιολογήσεις της επιστημονικής κοινότητας.

Πιστεύετε ότι στο συνέδριο αρχών και θέσεων του κόμματος θα ξεκαθαρίσουν τέτοιου είδους ζητήματα;

Στα προσυνέδρια δίνουμε τον πρώτο λόγο στους πολίτες, ακούμε τα προβλήματα που αντιμετώπιζουν στο στίβο της καθημερινότητας και παρουσιάζουμε τις δικές μας θέσεις για το αύριο της χώρας. Στη Νίκαια, παρουσιάσαμε το σχέδιό μας για το πώς θα δημιουργηθούν νέες δουλειές και μιλήσαμε για τα εργασιακά δικαιώματα που σήμερα καταπατώνται. Στην Πάτρα, στο προσυνέδριο για τους νέους, μιλήσαμε για το σχέδιό μας για μια Ελλάδα ευκαιριών και αξιοκρατίας. Με μεγαλύτερη ελευθερία και αυτονομία για όλες τις βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης. Με υψηλού επιπέδου επαγγελματική κατάρτιση. Με διαδικασίες αξιολόγησης, διαφάνειας και λογοδοσίας παντού. Στο τρίτο μας προσυνέδριο, από τα 7 συνολικά μέχρι το τακτικό συνέδριο στις 16 – 17 Δεκεμβρίου, θα μιλήσουμε για τις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες, αυτές που έχουν τραυματισθεί από την κρίση. Στο συνέδριό μας θα παρουσιάσουμε την πρότασή μας για την Ελλάδα του αύριο η οποία θα εκφράσει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου.

Η Ν.Δ έχει στοχοποιήσει τον Παναγιώτη Καμμένο. Η πρόταση για εξεταστική επιτροπή δεν πέρασε αλλά επανήλθατε με ερώτηση για την παραμονή και τα έξοδα διαμονής του στο Λονδίνο. Γιατί αυτή η διαρκής επίθεση στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας;

Δεν ισχύει ότι η ΝΔ έχει στοχοποιήσει τον κ. Καμμένο. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ελέγχουμε τις επιλογές και τις πρακτικές του υπουργού Αμυνας. Φαντάζεστε οποιονδήποτε υπουργό της ΝΔ να συνομιλεί με βαρυποινήτη ή να παίζει στο καζίνο και να μην έχει οδηγηθεί σε παραίτηση;

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα σαφές προβάδισμα της Ν.Δ, αλλά η ψαλίδα με τον ΣΥΡΙΖΑ διαρκώς «κλείνει». Σας προβληματίζει αυτό;

Καταρχήν οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν την πραγματική δυναμική των κομμάτων την ώρα που εξαγγέλλονται οι εκλογές. Το ότι η ΝΔ μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έχει καταφέρει να έχει μεγάλο δημοσκοπικό προβάδισμα είναι κάτι πρωτοφανές και πιστεύω ότι οφείλεται στην σταθερή απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να πορευτεί με βάση τη Συμφωνία Αλήθειας και να μην υποσχεθεί τίποτα παραπάνω από αυτά τα οποία πραγματικά μπορεί να κάνει.

Τις εξελίξεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς πως τις σχολιάζετε; Μπορεί να βρει ξανά το βηματισμό της; Και με ποιον επικεφαλής;

Η γνώμη μου είναι ότι η χώρα χρειάζεται την ευρύτερη δυνατή πολιτική και κοινωνική συμμαχία για να πάει μπροστά και να ξεπεράσει οριστικά την κρίση. Μια συμμαχία για το αύριο, μια συμμαχία για τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Εκ των πραγμάτων η υπευθυνότητα και η σοβαρότητα δημιουργεί πεδίο σύγκλισης. Εύχομαι στην κεντροαριστερά να πετύχει την συνοχή της και να καταφέρει να καταστεί σοβαρός ευρωπαϊκός πυλώνας σταθερότητας στον χώρο της. Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα η ενοποίηση διαφορετικών σχημάτων, αλλά είναι ένα εγχείρημα το οποίο τολμούν σήμερα και τους εύχομαι καλή επιτυχία.

Ως έμπειρη κοινοβουλευτικός που είστε μπορείτε να συγκρίνετε τη σημερινή εικόνα του Κοινοβουλίου σε σχέση με αυτές άλλων εποχών;

Ναι, μπορώ να το συγκρίνω και δεν μπορώ να πω ότι η σύγκριση είναι θετική. Έχω συνυπάρξει στη βουλή με ιερά τέρατα της πολιτικής, με ανθρώπους οι οποίοι είχαν αφιερώσει τη ζωή τους στον κοινοβουλευτισμό. Δυστυχώς το επίπεδο της κοινοβουλευτικής παρουσίας σήμερα δεν είναι αυτό στο οποίο είχαμε μάθει. Η δε κοινοβουλευτική παρουσία των συναδέλφων του ΣΥΡΙΖΑ είναι άκρως απογοητευτική.

Ποια είναι η παρακαταθήκη που άφησε στη χώρα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης;

Η παρακαταθήκη του είναι ότι στην πολιτική μάχεσαι για τα πιστεύω σου, δεν πρέπει να φοβάσαι να λες την αλήθεια, ακόμη και αν είναι δύσκολη και αντιδημοφιλής. Πάντα έλεγε ότι στην πολιτική φυτεύεις βελανιδιές, ξέροντας ότι αργούν να μεγαλώσουν, είναι όμως από τα πιο γερά δέντρα.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση